Антитерористичният план на Гордън Браун
Антитерористичният план на Гордън Браун / снимка: БГНЕС

В статия за огласения вчера антитерористичен план на премиера Гордън Браун британският вестник "Дейли телеграф" коментира правителствените предложения за засилване на мерките за сигурност на гари, летища и пристанища.

Ако мерките бъдат въведени по най-големите железопътни гари в страната багажа и самите пътниците ще бъдат подложени на такъв щателен преглед, какъвто в момента се осъществява на аерогарите, посочва вестникът и допуска, че това неизбежно ще доведе до сериозни ограничения. Планът, окачествен от вестника с израза "крепостта Великобритания", предвижда по-строг контрол и на други места, посещавани от голям брой хора, като стадиони, търговски центрове, заведения и кина.

Изданието обобщава възникващата дилема в редакционната си статия "Да балансираш между свободата и антитероризма". Вестникът признава съществуването на действителна заплаха, тъй като имами фундаменталисти продължават безнаказано да вербуват млади мюсюлмани, а умерените мюсюлмани не проявяват желание да се мобилизират срещу екстремистите в своята общност. Въпреки нуждата от постоянна бдителност, всекидневникът все пак призовава правителството да не губи чувство за мярка при прилагането на новата антитерористична стратегия.

Наистина ли искаме да живеем в страна, наподобяваща Белфаст от 70-те и 80-те години на 20-ти век, с прегради, заграждения и обиски? Няма ли това да означава победа на тероризма?, пита изданието. Истината е, че най-добрите средства за борба с терористичната заплаха в краткосрочен план е добрата работа на разузнаването и обществената бдителност, а в дългосрочна перспектива - изкореняването на екстремизма, посочва "Дейли телеграф".

В това отношение едва ли антилибералният план, според който срокът за задържане на хора без предявяване на обвинения се удължава от 28 на 56 денонощия, ще помогне особено. Въвеждането на мерки, ограничаващи личните свободи, означава да вършим работата на терористите, заключава вестникът. /БТА/