Адвокати без граница: Смъртните присъди вероятно ще бъдат потвърдени
Адвокати без граница: Смъртните присъди вероятно ще бъдат потвърдени / netinfo

Ден след поредното заседание на Наказателния съд в Либия по делото срещу българските медици и палестинския лекар от Триполи дойде тревожна новина. Тя е на един от френските защитници от международната организация "Адвокати без граници" Франсоа Кантие. Според него смъртните присъди на медиците ни ще бъдат потвърдени. Докато информационните агенции разпространяваха тази прогноза, в Париж се проведе пресконференция на двама от колегите на Кантие, които работят като наблюдатели на процеса в Джамахирията - това са Еманюел Алтит и Антоан Алексиев.

Дали двамата също смятат, че смъртните присъди на българите ще бъдат потвърдени, на този въпрос отговаря журналистът Атанас Чобанов от вестник "Парижки вести" в интервю на Жени Марчева.

На пресконференция в дома на адвокатурата, френските колеги зададоха естествено този въпрос и наистина впечатлението на "Адвокати без граници" е, че смъртните присъди ще бъдат потвърдени, все по-голяма увереност има в това. Адвокат Алексиев даде отговор и на други въпроси, свързани с техническото развитие на делото, какво ще стане, ако наистина присъдите бъдат потвърдени.

И какво ще стане, ако присъдите бъдат потвърдени?

Във всички случаи - и да бъдат, и да не бъдат потвърдени, ще има, ще трябва да се произнесе Върховният съд, тъй като, ако дори да бъдат оправдани българските медици, асоциацията на родителите на децата, болни от СПИН, смята да оспорва присъдата. Така че ще се произнесе Върховният съд, като в този случай той ще действа не като касационен, а като апелативен съд. Нали, има голяма разлика между това в какво качество ще заседава този съд.

Да, т.е. ще може делото вече да се гледа по същество. Атанас, кажете какво разказаха двамата френски адвокати за начините, по които е опорочаван този процес? Вероятно, предполагам, че са представили поне според тях най-значимите нарушения на правото в хода на това дело.

За опорочаването на процеса най-вече беше подчертано, че българските медицински сестри не са имали достъп до. . . в смисъл била е възпрепятствана възможността за защита, били са измъчвани. И основно това бяха нещата, които се казаха.

Отговориха ли и двамата, двамата френски адвокати защо продължават да настояват да бъдат конституирани като адвокати по делото, при положение че то вече е към своя край, а очевидно е, че либийската държава отказва да ги конституира като адвокати.

Те отговориха по-общо на препятствията, които либийската държава от самото начало на включването им в това дело им е правила. И въпросът с конституирането все още стои на дневен ред, тъй като делото не е приключило, ще има гледане вероятно от Върховния съд. И мисля, че това беше основният пункт в тяхното изказване.

Накрая обясниха ли и Алтит и Алексиев къде според тях е разковничето на СПИН процеса в Либия, къде те виждат, че е ключът към свободата на българите?

Да, в това отношение имаше много ясно послание, че ключът към достоен изход от процеса и за либийската страна това е да се произнесе международна експертна комисия, евентуално под егидата на Международната здравна организация, която да каже какво се е случило, защо са били заразени децата. И идеята е, че фактически това. . . става въпрос за вътрешноболнична инфекция, която може да се случи във всяка западна страна и в това няма нищо срамно, нищо изключително. Просто трябва да се признае това нещо от международен експертен екип. И така, че те ще въведат, още веднъж ще депозират молба за такава експертиза пред Върховния съд, ако се стигне дотам.