600 лева задигнали от касичката на Пепи
600 лева задигнали от касичката на Пепи / снимки: DarikNews.bg, Теодора Симова
600 лева задигнали от касичката на Пепи
55867
600 лева задигнали от касичката на Пепи
  • 600 лева задигнали от касичката на Пепи

Ще ви срещнем с едно необикновено 7-годишно момче. Пепи Димитров от Перник не може да ходи, има още шест сериозни диагнози, но не обича да говори за болести. Мечтае да стане готвач. Касичката с пари, събирани за него, в един от хипермаркетите в центъра на града, беше открадната миналата седмица. В нея е имало около 600 лева. Близките на момчето са огорчени и изненадани от случилото се. Към момента са им нужни точно толкова средства за закупуването на апарат за електродиагностика в домашни условия, събират пари и за ортопедична количка. За нея им трябват 5000 евро. От полицията в града казаха, че има заподозрени и обещават до 2 дни да бъдат оповестени. Ето какво разказаха семейство Димитрови в пернишкия квартал Изток пред Дарик:

Макар още да не е започнал училище, 7-годишният Петър Димитров вече чете и смята, иска да бъде професор, да прави изобретения, да има резерват за животни, да стане готвач, но най-вече да може да ходи, макар да отбягва темата за болестите си. Оказа се, че обича и да дава интервюта. На площадката до блока, в който живее, всеки ден преди обяд навън е цялото му семейство - мама София, баба Катя, дядото, прабабата и много малчугани, които чакат края на обиколката му с ортопедичното колело, подарено му от клиника в Германия, за да си играят после на животни.

Имаш ли куче?

Да. Казва се Белчо. Истинко е.

Каква порода е?

Дворно, селско.

Голямо ли е?

Не знам. Малко.

Как се научи да караш това колело?

Много бързо. От първата секунда.

Защо ще ставаш готвач?

Защото обичам да готвя разни неща.

600 лева задигнали от касичката на Пепи
netinfo

Диагнозите още спират дъха на бабата, но не и на ентусиазма й.

„Сами видяхте какъв е, но той трябва да се справи с много диагнози. Той не само, че не може да ходи, а има и още седем диагнози, които са коя от коя по-лоши. Той е с хидроцефалия, с неврогенен пикочен мехур, лявото му бъбрече е по-малко, има високо кръвно. До четири години той носеше катетър и където и да ходехме си носехме постоянно торбичката с нас. Още в първите месеци, в които се роди детето, имахме нужда от подкрепа. Нашите съграждани ни помагаха - с малко, с много... но ние сме благодарни за всяко левче, за всяка стотинка. И сега бяхме много обидени и разочаровани. Може би в касичката е имало 200-300 лв., хайде, не е толкова за тях, колкото за самата постъпка на тези момчета и аз бих желала да ги видя. Това не са чак толкова много пари, но аз искам да видя тези момчета, да им покажа Пепи и да им кажа за какво става въпрос. Това не са пари за развлечение или за нещо друго. Ние ги събираме левче по левче, за да купим на детето много неща, които му трябват. Трябва му ортопедична количка, трябва му апарат, с който да му правим електростимулации, предстои на детето операция, предстои му ходене в Германия още веднъж. Много пари ни трябват, много разходи, много задължения имаме, но вървим напред. Как може едно такова дете и изобщо дете да се остави, без да се лекува", каза развълнувано бабата.

600 лева задигнали от касичката на Пепи
netinfo

София пък смята, че държавата трябва да помага повече на родители с деца като Пепи.

„Взимам 188 лв. като личен асистент на детето. Заплатата ми е 240 лв., но аз взимам 188 лв. заради някакви удръжки, което за мен е много смешна сума и подигравка за майки на такива деца, които нямат възможност да работят. Ако аз тръгна на работа, няма кой да се занимава с това дете. Има страшно много ангажименти, свързани с детето - да го гледаш, да му сготвиш, да му направиш домашна обстановка, всеки ден гимнастика му правим, отделно ходим и при специалист за гимнастиката. Отделно има непрекъснато места, на които трябва да тичаш, за да оправяш някакви документи. Тези пари са просто много жалки. Аз не мога да изтегля и заем, за да покрия част от лечението. Имаме задължения за лечението, на иглотерапевт не сме плащали, на една друга клиника не сме плащали", обясни София.

Пепи иска интервюто да продължи, пренебрегва до последно темата за болестите си, а близките му се молят и се борят, да може скоро да проходи.

БАНКА ДСК клон Перник
IBAN BG96STSA93000011257928
СОФИЯ РУМЕНОВА ДИМИТРОВА