/ ThinkStock/Getty Images
Животните от впряга на Дядо Коледа не се присмиват на червения нос на Рудолф, защото както всички северни елени не виждат червеното, съобщи Прес асосиейшън.
 
Учени от университета на Ексетър установиха, че северните елени нямат в очите клетките, които служат за различаване на червения цвят. Същото важи и за оранжевия цвят. Това означава, че Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф не могат да видят и оставените за тях моркови.
 
Кои са незаменимите помощници на Добрия старец? (ВИДЕО)

"Северните елени не могат да виждат червена светлина, нито различават червено, оранжево и зелено", казва проф. Мартин Стивънс. "Затова те не могат да видят нито червения нос на Рудолф, нито оранжевите моркови", уточнява той.
 
Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света

Приятелите на Рудолф обаче имат ултравиолетово зрение, с което различават лишеите, скрити под снега в Арктика, и дори могат да видят вълци или други хищници, защото козината поглъща ултравиолетовата светлина, а снегът я отразява. "Белият вълк, който за нас е със защитна окраска, се откроява ясно в очите на северните елени", разяснява проф. Стив Мартин.
 
Защо с Дядо Коледа идва и някаква Снежанка?

Като се изключи ултравиолетовото зрение, очите на северните елени са като на кучетата. Те също не могат да различават червено, оранжево и зелено, споделя проф. Стивънс, който заедно с колегите си изследва зрението на животни.
БТА