По Коледа в света на възрастните не винаги се случват чудеса, но пък през детския поглед това е време на вълшебства.

Според легендата Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата.

Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света

Той лети с вълшебна шейна, теглена от елени. Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф помагат на добрия старец да обиколи земята само за едно денонощие и да остави подаръци на послушните деца. Всъщност на практика... на всяко дете.

Ето как Дядо Коледа се сдоби с червено наметало през 1931 г.

Летящи елени?! Оказва се да, и те не са измислица на някое малко дете, а на благ англичанин - преподавател в семинария. През 1822 г. Клемънт Кларк Мур написал стихотворение - "Беше нощта преди Коледа", което посветил на Свети Николай (друго име, с което е известен добрият старец).

Защо с дядо Коледа идва и някаква Снежанка?

Сам засрамен от творчеството си, той прочел строфите в тесен семеен кръг по случай Коледа. Мур не искал никой да знае за стихотворението - като уважаван преподавател името му не можело да се свързва с лека поезия, но приятелка на семейството изпратила римите до един нюйоркски вестник. Стихотворението било публикувано и... вълшебството за коледната шейна започнало свой живот.

Кой е Дядо Коледа?

На практика Мур е първият, който описва Дядо Коледа като възрастен червенобузест мъж с кожух, който пристига на шейна, теглена от северни елени, и влиза в къщата през комина, за да остави подаръци на децата. И първият, който намира за важно да извади от анонимност елените помощници.

В стихотворението се разказва как мъж, чиито жена и деца спят, се събужда от шум и вижда Свети Николай, който се приземява върху покрива на къщата му с шейна, в която са впрегнати осем елена - Дашър (Dasher - Изумителен), Денсър (Dancer - Танцьор), Пренсър (Prancer - Луда глава), Виксен (Vixen -Кавгаджия), Комета (Comet - Комета), Купидон (Cupid - Купидон), Донър (Donner - Гръм), Блитцен (Blitzen - Светкавица), влиза през комина и оставя подаръци в чорапите на децата, които се сушат до камината.

Но, да броим отново. Защо днес знаем, че девет хвъркати еленчета теглят шейната на добрия старец?

Биолог откри защо еленът Рудолф има червен нос

През 1939 г. писателят Робърт Мей в своя приказка създава образа на Рудолф - безспорно най-известният днес елен на Дядо Коледа. Така хвърковатите елени на Дядо Коледа станали девет.

Рудолф е този, който е впрегнат най-отпред, той е и най-важният елен сред всички останали. А червеният му нос помага на белобрадия старец да намери пътя към домовете на децата, дори когато времето е мъгливо - тогава носът на Рудолф свети като фар.

Приказка! Оказва се, че... коледните чудеса си имат имена. Историята звучи така приказно, че може би поне през декември е позволено и на възрастните да вярват в чудеса.

Кои са незаменимите помощнищи на Добрия старец (ВИДЕО)
netinfo