Шест любопитни факта за снега, които може би не знаете (ВИДЕО)

За децата, а и за някои възрастни, снегът е източник на различни забавления, сред които правенето на снежни човеци и битки със снежни топки, пързалки. Той представлява и олицетворение на зимата. Ето 6 любопитни факта за снега, които може би не знаете:

1. Снегът не винаги е бял

Снегът отразява пълния спектър на светлината, което е причината той да изглежда бял за човешката ретина. Но ледените кристали, които изграждат структурата му, рефлектират повече червена, отколкото синя светлина. Ето защо някои ледници имат различен цвят от белия, с който сме свикнали да свързваме снега. Разбера се, снегът може да има различен цвят и заради замърсяването на въздуха. Така например, през 2007 в Сибир е завалял оранжев, мазен и миризлив сняг.

Защо снегът е бял?

2. Най-високият снежен човек

Сред рекордите на Гинес е този на „Най-високият снежен човек“. Той е строен в продължение на месец и е висок 37 метра. Миглите му са направени от ски, очите от гигантски гирлянди, устните от боядисани в червено гуми, а ръцете от 8-метрови елхи. Специално за вратът му е ушит 30-метров шал. Вместо копчета са сложени гуми на камион.

зима снежен човек времето дете
ThinkStock/Getty Images


3. Сняг вали не само на Земята

Ако се озовете на Марс, може да ви се стори достатъчно горещо да си събуете обувките, но все пак ще ви се стори, че имате нужда от зимна шапка. Това се дължи на факта, че температурата от гърдите надолу е 21 градуса, а над тях е 0. Ето защо снегът никога не стига до Земята. Там снегът представлява въглероден двуокис.

Оймякон - най-студеното населено място на света (ВИДЕО)

4. Най-голямата борба със снежни топки

Борбата със снежни топки е неизменима част от зимното изживяване. Затова в различни части на света се организират и състезания. Рекордът за най-масовата борба със снежни топки в момента се държи от Сиатъл. В градът вали по-често дъжд, затова жителите му са събрали средства за събиране на сняг, за да счупят рекорда на Южна Корея. 74 000 кг сняг е бил докаран от Каскадите до центъра на Сиатъл, а 5835 участници са участвали в борбата.

5. Всички снежинки имат шест страни

Водните молекули, от които са направени снежинките, могат да се подредят единствено по начин, който води до ледени кристали с шест страни . Така че, ако видите коледни декорации под формата на снежинки и те имат по-малко или повече от шест страни, знайте, че те нямат нищо общо с реалността.

сняг
ThinkStock/Getty Images

6. Най-голямата снежинка

Рекордът за най-голямата снежинка е поставен през 1887г. от войници на армията в щата Монтана, САЩ. Тя е била 38см с дебелина от 20см. Учените казват, че това е напълно възможно, ако снегът е бил тежък, мокър и е духало вятър.

И още:

Зимна приказка: Снежни забавления и неволи по света (СНИМКИ)

Учени: Снегът в Швейцария е на път да изчезне

Любопитни факти за снежинките

Японска котка вижда сняг за първи път (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук