Оймякон е най-студеното населено място на земята и затова носи името „Северен полюс на студа".

Зимна приказка: Снежни забавления и неволи по света (СНИМКИ)

Оймякон е село в република Якутия, Русия. Намира се на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава "незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор. В него водата никога не замръзва. Причината е, че когато почвата около подземното езеро замръзне, тя се разширява и изтласква водата нагоре, при което тя е в непрекъснато движение.

Това е едно от най-студените населени места на Земята. Ако там сложите очила, те ще замръзнат за няколко минути на лицето ви. А батериите на фотоапарата ви могат да издържат само 10 минути.

Якутия
Thinkstock/Getty Images

Земята там е целогодишно замръзнала и не може да се отглежда нищо. Близо 500-жители на селото се хранят с еленово и конско месо, ловят и риба в леда. Те са се приспособили към тежките условия на живот. Въпреки това сред жителите му има много столетници.

Най-ниската измерена температура там е била -79°С в метеорологичната станция Томтор през 1963 г. По неофициални данни температурата в селото е падала до -83 °C през 1914 г.

Якутия
Thinkstock/Getty Images

Оймякон се намира близо до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са "бели" и е светло почти през цялото денонощие.

Вижте още:

Рекорден студ скова части от САЩ и Канада (ВИДЕО)

Вижте най-смразяващите населени места в света

Най-студените градове в света (ВИДЕО)

Откриха най-студеното място в Слънчевата система

Измериха рекордно висока температура на Антарктида

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук