В Областната администрация в Сливен обсъдиха пресичане на евентуални схеми за купуване на гласове чрез предоставяне на дърва, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В срещата участваха областният управител Минчо Афузов и ръководствата на ОД на МВР, Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) и директорите на държавни горски стопанства.

ЦИК определи критериите за теглене на жребии за номерата на партиите

Минчо Афузов посочи, че има опити да се купуват избиратели срещу обещания за дърва. Често в схемата участват и кметове на населени места, в чиито правомощия е изготвянето на списъците за доставка на дърва на преференциални цени.

В хода на срещата стана ясно, че някои кметове, вместо да изготвят актуални справки с имена на социално слаби, с право на по-евтини дърва за огрев, използват директно избирателните списъци.

Директорът на ЮИДП Димчо Радев информира, че някои частни фирми са отказали да изпълняват заявки за доставка на дърва, обосновавайки се с високите цени на горивата и високата себестойност. Това е довело до допълнителен натиск върху търсенето в складовете на държавните горски стопанства.

На работната среща бе постигнато съгласие да се търсят всички възможности за стимулиране на добива и търговията с дърва за населението, както и да се вземат мерки срещу евентуална спекула с цените на дървения материал.

Участниците се обединиха около предложението на директора на ОД на МВР комисар Димитър Величков, при съмнения за контролиран вот чрез дървата за отопление, списъците, изготвени от кметовете на населени места, да се предоставят и на институциите, ангажирани със законосъобразността на изборния процес.

"Ще бъдем безкомпромисни при сигнали за купуване на гласове срещу обещания за дърва", бе категоричен областният управител Минчо Афузов.
БТА