Независимият депутат Джейхан Ибрямов е арестуван в София. Той е кандидат-депутат от коалицията на Ахмед Доган “Алианс за права и свободи”.

Адвокатът на Джейхан Ибрямов потвърди пред БТА, че той е задържан в сряда вечерта (2 октомври) и е отведен в следствения арест заради купуване на гласове.

Антикорупционната комисия влезе в имот на Джейхан Ибрямов, той е задържан

Според Киров оттук-нататък следва или вземане на мярка „задържане под стража“ до 72 часа и повдигане на обвинение, или освобождаване на кандидата за народен представител. 



По информация на NOVA става въпрос за разработка на ГДБОП и Софийската градска прокуратура, свързана с ДДС измами. Разследването е за организирана престъпна група, ощетила държавната хазна с над 11 млн. лв. През лятото името на Ибрямов беше замесено в това досъдебно производство, след като медии публикуваха снимка на джип, ползван от депутата, който бил иззет от разследващите.

Снощната акция на Антикорупционната комисия в София започна на адрес, свързан с Ибрямов. По първоначални данни при претърсването са иззети документи, свързани с разследването срещу бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка, както и за ТЕЦ „Варна”. Открити са и пари. Според адвокат Киров те били за лични нужди на клиента му.

По първоначална информация самото задържане е станало на паркинг пред магазин в София с белязани пари.

Няма информация ЦИК да е свалила имунитета, който Ибрямов има както като депутат от 50-тия парламент, така и като кандидат за народен представител. Законът позволява арест на лице с имунитет при заварено тежко престъпление, без да се иска разрешение от ЦИК и парламента.

Пред медиите съпругата на Ибрямов - Биршен Ибрямова, каза, че и двамата са категорични, че случващото се е "инсценировка". 



"От четири месеца насам ние сме на страната на г-н Доган. И всички, които са на страната на г-н Доган, ще ги последва това, което направиха с моя съпруг", каза Ибрямова.

И добави, че обвинение срещу депутата може да се повдигне само ако имунитетът му бъде свален. Ибрямова вярвала, че председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян няма да се съгласи да свали имунитета, "защото е юрист".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, nova.bg