Административен съд (АС) - Видин образува още три дела по реда на Изборния кодекс във връзка с проведените местни избори, съобщиха от пресцентъра на съда. 

По две от делата се атакува решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин за разпределението на мандатите на общинските съветници. Едната жалба е подадена от кандидат за кмет на община Видин, кандидат за общински съветник и координатор на ПП ГЕРБ, а другата от политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН).

Четири дела са образувани във Видин във връзка с местните избори

Областният координатор на ИТН във Видин Милен Милчев обясни, че в жалбата определят решението на ОИК като неправилно и незаконосъобразно в частта, в която на коалиция "БСП за България" са определени три мандата, като третият е разпределен от останалите неразпределени мандати, а за "Има такъв народ" - един мандат.

След разпределението на пълните мандати от определената избирателна квота от 463 гласа за ИТН остава по-голям остатък, отколкото за „БСП за България“, уточни той. Получените гласове за „БСП за България“ са 1079, което означава, че остатъкът след втория пълен техен мандат е 153. Получените гласове за ИТН са 620, а остатъка за втория непълен мандат е 157.

По метода "Хеър-Ниймайер", който се прилага според Изборния кодекс, би трябвало висящият мандат да отиде при по-големия остатък. Така за ИТН трябва да се определи още един мандат и да се намалят на два мандатите на „БСП за България“, допълни Милчев. 

Третото дело е по жалба на кандидат за кмет на кметство Слана бара,  община Видин, против решението на ОИК-Видин, с което е обявен и избран друг кандидат за кмет на кметството.

Общо седем дела до момента са образувани от АС - Видин по реда на Изборния кодекс във връзка с проведените местни избори, показва справка на сайта на съда. Три от делата са прекратени.
Росен Младенов, БТА