Руски медии: Румен Радев ще търси златната среда между Запада и Русия
Руски медии: Румен Радев ще търси златната среда между Запада и Русия / БГНЕС

Всички големи руски всекидневници съобщават за победата на генерал Румен Радев на президентските избори в България. Заглавията в повечето от тях са идентични, като например това в деловия вестник "РБК дейли" - "Проруски кандидат победи на президентските избори в България".

След победата на Радев: Ще се приближи ли България към Русия?

Освен това редица издания обединяват две сходни според тях новини - че проруски кандидати печелят президентските избори в България и в Молдова, където социалистът Игор Додон се наложи над проевропейската кандидатка Мая Санду. "Ведомости" отбелязва, че и Радев, и Додон се надяват на подобряване на отношенията с Москва и в същото време подчертават необходимостта от консенсус в обществото.

Заглавието на "Независимая газета" също е показателно: "Изборите в Молдова и България означават, че Русия ще има нови съюзници".

Ройтерс: Приятелски настроен към Русия новобранец в политиката печели изборите в България

Авторитетният "Комерсант" избира по-обща формулировка, като отбелязва, че бившият главнокомандващ българските ВВС е смятан за проруски кандидат. "Той построи предизборната си кампания на типични за социалистите лозунги за борба срещу безработицата и създаване на работни места. Изказа се и срещу запазването на санкциите към Русия и против превръщането на България в "европейско гето за мигранти". Впрочем, господин Радев никога не се е изказвал срещу проевропейския курс на страната", отбелязва вестникът. РБК дейли обръща внимание на това, че основни теми на кампанията на Радев са били"антикорупционната риторика и обещанието за борба с нелегалната миграция".

Deutsche Welle: Какво се задава след избора на Радев

"Ведомости" също подчертава, че в предизборната си кампания Радев е заявил, че няма да инициира излизане на България от НАТО, но е изразил мнение, че проевропейската политика не означава антируска политика. Припомня се също, че в отговор на въпрос дали ще бъде проруски или проамерикански лидер, Радев е отговорил по следния начин: "До неотдавна аз летях на руски самолет, учих се в Америка, но съм български генерал и съм пробългарски (лидер)".

"Росийская газета" дава най-пространния засега анализ на възникващата според вестника кризисна политическа ситуация в България след обявеното от двете основни партии намерение да не приемат мандат за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент.

Световните медии за избора на Румен Радев за президент

Вестникът цитира мнения на български политолози, че ако нещата се развият по този начин и водещите партии не се договорят за създаване на някакво компромисно правителство, то България я очаква почти половингодишен период на политическо безвремие.

"Техническо, или както тук го наричат "служебно", правителство, според закона, трябва да бъде сформирано от отиващия си президент Плевнелиев. Но новият държавен глава Румен Радев, след като встъпи в длъжност в края на януари следващата година, едва ли ще запази макар и почти "безправния", но създаден от неговия политически антагонист кабинет. Това означава, че още известно време ще бъде загубено за съгласуване на "междинен" кабинет, който, както и предходния, не може да се занимава с нищо, освен с подготовката за извънредни парламентарни избори. Такъв период на "почти безвластие" няма да донесе стабилност, нито процъфтяване на републиката", подчертава вестникът.

Ройтерс: Приятелски настроен към Русия новобранец в политиката печели изборите в България

"Така че приблизително до март 2017 г. България като държава ще се намира само в "частично дееспособно състояние". Тя няма да може да сключва и да подновява сериозни междудържавни споразумения. Това в пълна степен се отнася и за по-нататъшните отношения на България с Русия. Тоест публичната риторика спрямо Москва след встъпването в длъжност на Радев вероятно ще стане по-дружелюбна. В хода на предизборните дискусии генералът неведнъж заяви готовността си за конструктивно взаимодействие с Кремъл. Той обаче няма намерение да се отклонява от начертания от неговите предшественици курс в рамките на ЕС и НАТО.

Съдейки по изявленията на самия Радев, той разчита да намери "златна среда" в отношенията между Запада и Русия, отстоявайки при това интересите на България. Ако това му се отдаде, той има шанс да стане един от най-успешните български политици за последните 25 години", заключава "Росийская газета".

Източник: БТА