Ще разсее ли Румен Радев слуховете за опасна близост с Москва?
Ще разсее ли Румен Радев слуховете за опасна близост с Москва? / БГНЕС, архив

Избраният за президент на България Румен Радев се стреми да разсее притесненията, че е твърде близък до Русия за лидер на страна членка на Европейския съюз и НАТО, пише британският в. "Файненшъл таймс".

"България винаги ще работи само заедно с партньорите си, ЕС и НАТО. (...) Искам България да бъде истински член на НАТО, с истински способности и да бъде лоялен и предсказуем партньор", каза Радев в интервю за изданието, което даде на английски език в София.

Новият президент на България не е толкова проруски, колкото го изкарват

Той казва, че никога не е бил в Москва, но твърдо се застъпва за подобряване на отношенията между НАТО и Русия. "Мисля, че сме изправени пред общи заплахи - тероризъм, ислямски фундаментализъм - и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо", заяви Радев.

"Ако не работим за по-добър диалог и намаляване на конфронтацията, не можем ефективно да се справим с тези глобални заплахи", каза той в интервюто за "Файненшъл таймс".

Радев отхвърли твърденията, че е проруски настроен, като заяви, че първите му посещения в чужбина ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва. "Мисля, че след Брекзит всички лидери в ЕС трябва да действат по-усилено за (...) възстановяване на доверието на всички граждани на ЕС към институциите на съюза. Много хора са разочаровани и ако не направим това, тенденцията за напускане на съюза може да се разпространи", каза той.

Кремъл харесва някои изявления на Румен Радев, но не го определя като проруски

"България ще остане проевропейски настроена, но ние не сме доволни от Европа на две скорости", заяви Радев.

Той каза, че като президент ще предприеме усилия за справяне с хроничните проблеми на България с корупцията, и изтъкна успехите на Румъния в тази насока. "Както направих при създаването на тренировъчен модел за нашите военновъздушни сили, искам да проуча, анализирам и разработя най-добрите решения", заяви Радев.

"Ще проуча не само опита на Румъния, а и на други европейски страни. (...) Ще разработим наистина добър модел", каза той.

Източник: БТА