Троянов към НПО-та: Не сме подчинени на Министерски съвет
Троянов към НПО-та: Не сме подчинени на Министерски съвет / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ние не сме ведомство, подчинено на Министерски съвет. Нашият диалог с вас като неправителствени организации е тук в тази зала. Това каза Бисер Троянов на среща с неправителствени организации по повод упрека, че Централната избирателна комисия не участва в Изборния борд към Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Говорителят на ЦИК Троянов заяви на неправителствените организации, които поставиха въпроса по време на срещата: „Вие сте регистрирани, знаете с решение на ЦИК. Това, което вие наблюдавате, това, което вие имате като виждане и като упреци към работата на избирателните комисии, включително и на ЦИК, ние никога няма да ви откажем да ви изслушаме, този форум няма да бъде единственият и последен. Но мястото, където вие трябва да поставите вашите проблеми, е тук на съвместна работа с ЦИК”.

Бисер Троянов мотивира притесненията на ЦИК като цитира правила за дейността на гражданския борд, където се посочва, че той е „независим експертно-консултативен орган, който подпомага Министерски съвет”. „По тази причина работата ни с вас е в тази ЦИК, в този формата, ако прецените той може да бъде естествено разширен. Но ние не сме ведомство, подчинено на МС. И след като гражданският борд консултира МС, считаме, че този формат и тази диалогичност по някакъв начин трябва да бъде решавана на съвместни заседания с вас като неправителствени организации”, каза той, визирайки днешната им среща.

Троянов към НПОта Не сме подчинени на Министерски съвет
netinfo

Председателят на ЦИК Красимира Медарова изказа преди това своето мнение, че чрез диалог могат да бъдат постигнати много по-добри резултати, отколкото ако диалогът бъде отхвърлен. „Така или иначе ЦИК е колегиален орган и позицията е, чрез решение и след като има взето решение, то трябва да се изпълнява от всички”, посочи тя.

Мария Мусорлиева, която е от зам.-председателите на ЦИК, обясни, че изцяло адмирира инициативата на премиера Марин Райков за създаването на борда. Тя изтъкна пред НПО-тата, че в ЦИК четат и се запознават със стенограмите от заседанията на кабинета непрекъснато, както и с всички техни изявления. Наясно са с тях, но през това време имат заседания и заради съкратените срокове почти не могат да се лишат от нито един член на ЦИК, защото освен кворума, паралелно вървят срещи с НПО-та, с работни групи и др. „21 човека за цялата страна все пак по всички въпроси, на съкратените срокове, иначе е много трудно”, каза тя.

Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда, коментира на срещата, че членове на изборния борд са представители на организации, които са наблюдатели, а представители на институциите идват в този формат, за да може да става диалог. „Така в този смисъл аргументът, че ако ЦИК участва, тя ще изглежда като някакъв придатък на изпълнителната власт, според мен не е релевантен”, коментара тя.

Троянов към НПОта Не сме подчинени на Министерски съвет
netinfo