Социалистите чертаят стратегия за изборите на заседание на 48-ия конгрес
Социалистите чертаят стратегия за изборите на заседание на 48-ия конгрес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Заседава 48-ият конгрес на БСП
61440
Заседава 48-ият конгрес на БСП
  • Заседава 48-ият конгрес на БСП

БСП провежда заседание на 48-ия конгрес на партията под надслов „За нова социална България”.

Социалистите ще обсъдят актуалната ситуация в страната и ще приемат декларация за участие в предстоящите парламентарни избори и декларация за развитие на пряката демокрация.

Пред над 700 делегати в залата, лидерът на партията Сергей Станишев ще представи доклад за обстановката в страната. Като главна цел от левицата си поставят да предложат нова политика и конкретни ангажименти към хората.

„Страната ни трябва да направи рестарт, радикален завой, ако искаме да имаме перспектива като държава, икономика и общество”, анонсира ден преди заседанието на най-висшия орган в партията нейният лидерът.

Освен начертаване на конкретни стъпки за спечелване на изборите през лятото, социалистите ще трябва да приемат и промени в устава на партията.

Промените предвиждат да се върне старият режим и Националният съвет да утвърждава кандидатските листите. Така на практика ръководството ще може да връща по своя преценка листите на областните структури, а ако не се стигне до консенсус до датата на регистрация на листите, партийната централа ще ги реди. Водачите на листите и местата на коалиционните партньори и гражданската квота също ще се определят от Националния съвет, както и досега.

Социалистите не очакват темата за лидерството в партията да бъде повдигната отново, след като на заседанието миналата година президентът Георги Първанов се изправи срещу Станишев, но в последния момент се оттегли.