Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров създадоха „Движение за граждански контрол
Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров създадоха „Движение за граждански контрол / снимки: БГНЕС
Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров създадоха „Движение за граждански контрол"
62760
Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров създадоха „Движение за граждански контрол"
  • Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров създадоха „Движение за граждански контрол"

Трима от видните лица на протестите - Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, обявиха създаването на „Движение за граждански контрол", което ще се включи в изборите на 12 май. Тримата уточниха, че няма да участват в листите за кандидат-депутати. Движението ще излъчи свои кандидати чрез листата на партия „Демократична гражданска инициатива" с председател Стефан Пеев.

Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров заявиха, че няма да стават депутати. Тяхното новосформирано „Движение за граждански контрол" ще позволи на всеки град да излъчи кандидати за народни представители. Идеята им е да създадат млад парламент и 90% от кандидатите да са на възраст до 35 години. „Ние ще имаме мнозинство от 160 депутати", обяви Ангел Славчев. „Ще сформираме и правителство", увери той. Когато спечелим изборите, ще кажем и министрите в него, добави Стефан Пеев, председател на партия „Демократична гражданска инициатива".

Първият обявен кандидат за депутат на Движението е Йоана Иванова, 28-годишна студентка и организатор на протести.

Тепърва активистите ще събират нужните 7000 подписа, които трябва да бъдат внесени в ЦИК до 27 март за участие в предсрочните избори на 12 май.

Партията мандатоносител на Стефан Пеев е създадена като изразител на гражданските идеи, свалили режима през 1989 г., казаха активистите. Тя е сред учредителите на Съюза на демократичните сили. Пеев добави още, че са участвали в избори преди време в коалиция, която обаче не успя да назове.

Ангел Славчев Дончо Дудев и Янко Петров създадоха Движение за граждански контрол"
netinfo