10 български и 3 чуждестранни организации ще наблюдават изборите на 12 май
10 български и 3 чуждестранни организации ще наблюдават изборите на 12 май / снимки: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Централната избирателна комисия е регистрирала до момента общо 10 български неправителствени организации с обща членска маса от 7241 членове, които ще наблюдават изборния процес на 12 май, както и преброяването на гласовете и въвеждането им в изчислителния пункт на РИК. Това съобщи на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Международните организации, които ще следят вота у нас са три - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OССE), Парламентарната асамблея към съвета на Европа (ПАСЕ) и Парламентарната организация за черноморско и икономическо сътрудничество.

На 4 май изтича срокът за регистриране на социологическите агенции, които ще анализират изборния ден. Троянов съобщи, че до момента шест организации са получили разрешение от ЦИК за това, сред които „Институт за социални изследвания и маркетинг” - МБМД, Алфа Рисърч, Медиана, Афис, Сова Харис и Болкан Бритиш
Соушъл Сървейс АД.

Мерки, които да улесняват хората с уврежданията при предстоящото гласуване на 12 май, беше първият поставен въпрос на съвместно заседание на ЦИК и представители на Изборния борд, съставен от експерти и представители на различни НПО. Препоръчано бе Районните избирателни комисии да съобщят секциите, пригодени за гласуване на незрящи и хора с двигателни проблеми и до 4 май т.г.

10 български и 3 чуждестранни организации ще наблюдават изборите на 12 май
netinfo


От Националното сдружение на общините повдигнаха въпроса за евентуални проблеми от организационно-технически характер в отделни секции на страната. Те са свързани основно с рискове в електроподаването, което да наложи секциите да преустановят работа. Кметовете в десет области в 58 населени места с общо 80 СИК се опасяват от подобна критична ситуация - силни бури, ветрове. Населените места, поставени в риск, са малките и по-отдалечени селца, посочи Румяна Сидерова, зам.-председател на ЦИК. Според нея само в София ще има готовност за намеса от страна на пожарната служба.

Секционните избирателните комисии изостават с инсталиране на изчислителната техника, която трябва да приключи до петък, стана ясно от дискусията. Организира се и конкурс за експерти, които да помагат при сканирането на документите в секциите, което ще бъде задължително при тези избори, информираха участници в срещата.

До 9 май най-късно трябва да бъдат предоставени копирните машини до абсолютно всички избирателни секции в страната, каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов. На страницата на комисията вече са качени всички обучителни клипове за
работата с копирната техника, посочи той. Техниката е три вида копирни машини, които бяха осигурени от Министерския съвет след обществена поръчка. Те ще бъдат изпратени и в секциите ни в чужбина.

10 български и 3 чуждестранни организации ще наблюдават изборите на 12 май
netinfo


Приключили са обученията, които членовете на ЦИК проведоха във всичките 31 районни избирателни комисии и сега се обобщават въпросите, възникнали при процеса, съобщи Ралица Негенцова. На обновения сайт на ЦИК е качена електронна форма на секционен протокол, което ще може да улесни допълнително членовете на СИК и всички, които желаят да се запознаят с тях, каза тя. ЦИК е излязла с решения за проверка след изборния ден на т.нар. двойно гласуване, както и за това дали едно лице е било придружител на повече от двама избиратели в деня на изборите, информира още Негенцова.