Заради хаоса с обработката на бюлетини БСП искат касиране на вота в София
Заради хаоса с обработката на бюлетини БСП искат касиране на вота в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Заради хаоса с обработката на бюлетини БСП искат касиране на вота в София
46326
Заради хаоса с обработката на бюлетини БСП искат касиране на вота в София
  • Заради хаоса с обработката на бюлетини БСП искат касиране на вота в София

Заради хаоса с обработката на изборните бюлетини от БСП обявиха, че ще поискат касиране на изборите в София.

Скандалът избухна след края на изборния ден на 23 октомври. Огромен брой представители на секционните избирателни комисии прекараха безсънна нощ пред зала „Универсиада” в столицата, за да предадат протоколите от изборния ден в Общинската избирателна комисия. Някои от хората припаднаха пред залата заради натрупаната умора, а друга част от тях си тръгнаха с изборните книжа. Обработката на изборните материали беше затруднена и от невиждания досега брой грешки - в над 80% от протоколите има нужда от корекции. Председателят на ОИК Марина Белчева обаче категорично се противопостави ситуацията да бъде определяна като „хаос”.

Обстановката допълнително се нажежи и заради присъствието на двама депутати на ГЕРБ в Общинската избирателна комисия. Пръв затова сигнализира лидерът на РЗС Яне Янев бяха разпространени и видеокадри на информационна агенция, които показват двамата депутати на ГЕРБ, които присъстват по време на обработването на резултатите. Янев също поиска да влезе в спортната зала „Универсиада" в София, но полицията му отказа достъп.

В официално съобщение от ГЕРБ потвърдиха, че депутатите Станислав Иванов и Иван Божилов са били в зала „Универсиада”, но „не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ”. Според съобщението двамата са били допуснати, представяйки пълномощни, които им делегират правото да представляват ГЕРБ в изборния ден в ОИК и СИК на територията на Столична община.

Вчера Станислав Иванов заяви, че решил да помогне, защото чувалите били тежки, а сред хората със затруднения имало и бременна жена. Той беше категоричен, че помагал само при пренасянето на чувалите и отрече да е присъствал по време на броенето на бюлетините или оформянето на изборните протоколи. Колегата му Иван Божилов пък отказа да коментира случая.

Ден по-късно обаче Иванов се оплете в обясненията си. Днес той отново повтори, че е отишъл, за да помага при пренасянето на тежките чували с бюлетини. Остава обаче спорен въпроса дали пълномощното, с което Иванов е влязъл в Общинската избирателна комисия в зала „Универсиада”, важи и след края на изборния ден, който приключва когато свърши гласуването. Решението за това се взима от Централната избирателна комисия. Според депутатът обаче пълномощното му важи докато не бъдат предадени всички протоколи от избирателните секции.

Антон Кутев от БСП коментира ситуацията така:

Проблемите с това появяване на депутати в избирателната комисия са няколко. Първото е, че те нямат право да си сменят качеството и да бъдат там, второто -  документът, който ни беше показан, има поне два недостатъка. Първо, че към времето на появяването им той вече не е валиден и второ, че този екземпляр, който поне аз съм виждал, е нереален. Такъв документ практически няма. Според мен този документ, който показа вчера, е бил издаден по-късно с единствената цел да оправдае присъствието на депутата.