Стотици сигнали за изборни нарушения са постъпили в МВР
Стотици сигнали за изборни нарушения са постъпили в МВР / снимка: Impact Press Group

Десет досъдебни производства за изборното законодателство са образувани днес, съобщиха от МВР. Проверени са общо 552 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите. Изготвени са и са връчени 99 протокола по Закона за МВР. Съставени са пет акта за нарушения на изборните права на гражданите, на СИК е оказано съдействие по 16 сигнала. Общо 216 информации, от които 16 несъотносими към изборния ден, са получени днес на откритата телефонна линия в МВР.

Едно от образуваните производства е в Самоков. То се води срещу неизвестен извършител, предлагал 30 лв. в ромската махала на града за гласуване за кандидат на определена партия.

Полицията в Бургас е образувала досъдебно производство за престъпление против политическите права на гражданите. Това каза Калоян Калоянов, заместник-директор на областната дирекция в морския град. Той уточни, че става въпрос за купуване на гласове, но отказа да назове населеното място, където това се е случвало. В момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели. Има образувани и досъдебни производства в Несебър. Те са четири и са свързани с неистински адресни регистрации и подадени заявления за гласуване от хора, които не са собственици на документи.

В Лом е образувано досъдебно производство за извършване на агитация в училище, където се е помещавала избирателна секция.

На откритата телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес са постъпили общо 180 информации, от тях 10 са несъотносими към изборния ден. До този момент няма регистрирани престъпления, извършени спрямо или с участието на граждани на ЕС и на чужденци във връзка с изборния процес.

Комисията в Севлиево е сигнализирала районното управление на МВР за нарушение в изборния ден, отнасящо се до предизборна агитация за един от кандидатите за кметове с кола на охранителна фирма в селата Шумата, Душево и Горна Росица.