СДС: Силова групировка от миналото проведе изборите
СДС: Силова групировка от миналото проведе изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДС: Силова групировка от миналото проведе изборите
46577
СДС: Силова групировка от миналото проведе изборите
  • СДС: Силова групировка от миналото проведе изборите

Силова групировка от миналото проведе изборите за президент и местна власт - с такова усещане останали от СДС за случилото се на вота заради сериозни нарушения и опити за манипулации, обяви лидерът на партията Мартин Димитров. Той ще поиска вот на доверие от съпартийците си на Национален съвет в края на месеца заради представянето на изборите.

Димитров не пожела през медиите да отговаря на критиките на Иван Костов за провал на президентския вот на Съюза на десните сили, който издигна Румен Христов. Закани се повече да не прави компромиси в коалиционните взаимоотношения.

Аргументите му: „Ние ще развиваме самостоятелна политика, както беше досега, но ни предстои много тежко и сериозно преосмисляне на цялостната коалиционна политика. Няма да ви кажа нищо повече по тази тема, защото анализите предстоят. Това преосмисляне включва всички партии потенциални партньори, никой не е изключен. Но оттук нататък това, което съм решил аз, е, че компромисите, които направихме, ще бъдат сведени до минимум оттук нататък. Писна ми да нося и СДС да носи чужди грехове. На това трябва да се сложи точка. Ако има да ми каже нещо Иван Костов, да не го прави през медиите. Той има този навик вече 20 години и това винаги е било вредно за българската десница. Когато има да ми каже нещо, да дойде в централата на СДС. Няма да му отговарям през медиите. Тези практики от миналото трябва да се спрат веднъж завинаги. Колкото до бъдещето на СДС - всички опции са на масата за нас. Аз не си спомням Иван Костов да е поел отговорност за каквото и да било, а е крайно време да вземе да свърши и той тази работа. Писна ми и няма да продължавам да разговарям с него през медиите, намирам се на „Раковска" 134. Всеки, който желае да разговаря с мен, може да дойде тук".

Мартин Димитров каза, че занапред сините ще бъдат интелигентна опозиция на управляващите. Той смята, че Бойко Борисов и Ахмед Доган играят театър, не са толкова големи опоненти, за каквито се представят, защото имат допирни точки, когато се налага.