Печатите в секционните комисии не трябва да бъдат наранявани повторно
Печатите в секционните комисии не трябва да бъдат наранявани повторно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бисер Троянов пред Дарик
46503
Бисер Троянов пред Дарик
  • Бисер Троянов пред Дарик

Печатите в секционните комисии не трябва да бъдат наранявани повторно, това обяви в ефира на Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов след края на изборния ден. Решението е следствие на постъпила в комисията жалба срещу указания за представителите на една политическа сила в секционните избирателни комисии.

Ето какво обясни още Бисер Троянов: "Няма решение на ЦИК за удължаване на изборния ден. Това означава, че в 19:00 лицата, които не са упражнили правото си на глас, техните документи за самоличност се вземат от председателя на Секционната избирателна комисия и те се допускат до гласуване. Централната избирателна комисия обаче прие едно съобщение с указание до всички общински избирателни комисии - спешно да известят секционни избирателни комисии, доколкото възможно е това, в никакъв случай след приключване на изборния ден печатът да не бъде нараняван отново; тъй като с наранен печат са се подпечатвали бюлетините, с които са гласуваше в днешния изборен ден. Едно нараняване може да създаде и съмнение дали това е печатът, с който бюлетините са били подпечатани".

На въпрос кога да се очаква решение относно жалбата, подадена от гражданин срещу Дарик, Бисер Троянов отговори: "О, не мога да внеса по тази тема яснота, тъй като изцяло бяхме говорителите ангажирани тук с отразяването на работата на ЦИК. Все пак този сигнал не се възприе и за така сериозен, ще трябва да бъде обсъден от ЦИК. Към настоящия етап няма решение дали е извършено някакво нарушение от страна на Дарик радио".