ОИК-Пловдив обяви резултатите от кметския вот по райони
ОИК-Пловдив обяви резултатите от кметския вот по райони / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В четири от шестте района на Пловдив Иван Тотев взема надмощие над Славчо Атанасов. Резултатите съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия в града Илиян Иванов.

Категорична е подкрепата за Тотев на жителите на „Централен”, където за него са гласували 18 405 души, а за Славчо Атанасов 15 310. В район „Южен” новият кмет получава 15 715 гласа срещу 14 770 на бившия градоначалник. В „Северен” резултатите отново са в полза на Иван Тотев - 10 565 срещу 10 031 гласа за Славчо Атанасов. С малка разлика от 150 гласа новият кмет печели и в район „Западен” (7794 към 7644 гласа).

Славчо Атанасов има подкрепа от 1252 гласа повече в „Тракия”, където за него своя вот са дали 11 202 души, а за Тотев - 9950. В „Източен” разликата от 1134 гласа също е в полза на бившия кмет, гласовете са съответно 9576 към 8442.

Вчера от председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов обяви, че партията ще иска касиране на изборите и ръчно преброяване на бюлетини. „За нас тези избори са купени и не можем да признаем такъв резултат”, заяви той. „Не вярвах, че някога в Пловдив ще се стигне до там, че за 30 лева да бъдат купени български гласове”, обясни той. Атанасов уточни, че искането за касиране на вота ще бъде внесено в съда, след като бъде оформено от юристите на партията. „Ще сезираме и всички европейски институции, които имат отношение към въпроса и ще ги попитаме защо българската прокуратура не се самосезира, чрез медиите, които заснеха и записаха множество случаи на купуване на гласове”, категоричен бе той.

Да поискат касиране на вота в Пловдив се заканиха и от БСП.