Няма да удължават изборния ден
Няма да удължават изборния ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Избирателна активност в Кюстендил към 9.00 часа
46464
Избирателна активност в Кюстендил към 9.00 часа
Избирателна активност във Враца към 9.00 часа
Бисер Троянов за избирателната активност към 10.00 часа
Нина Александрова и Бисер Троянов за избирателната активност
  • Избирателна активност в Кюстендил към 9.00 часа
  • Избирателна активност във Враца към 9.00 часа
  • Бисер Троянов за избирателната активност към 10.00 часа
  • Нина Александрова и Бисер Троянов за избирателната активност

Към 17.00 часа избирателната активност за президентските избори е 41,5 процента, а за местните избори е 46 процента. За Дарик говорителят на ЦИК Бисер Троянов заяви, че прави впечатление, че в малките общини, където успоредно с президентския вот се избират кметове на общини и на кметства избирателната активност е много висока - около 70%. „Все още нямаме постъпили данни от големите областни градове към 17.00 часа, но и те към обобщението от 13 часа показаха, че избирателната активност е 25-30 процента., добави Троянов.

Говорителят на ЦИК добави, че до този момент няма индикации, които да налагат удължаване на изборния процес, както това се случи по време на първия тур на 23 октомври заради дългите опашки.

Изборният ден в столицата протича нормално. Към 17 часа избирателната активност за президентския вот е 34,94 %, съобщиха от Общинската избирателна комисия. За сравнение - преди седмица активността за президентския вот е била малко над 32 на сто. Към момента няма образувани опашки от чакащи да гласуват, което кара представителите на ОИК - София да се надяват, че този път приемането и обработката на изборните книжа ще премине по-бързо и спокойно, а не както миналия път - да се стига до припаднали от умора хора. Депутати категорично няма да бъдат допускани до зала „Универсиада", където ще работи общинската избирателна комисия, дори и ако искат само да занесат вода и кафе на чакащите.

Около 10% от представителите на секционните комисии са се отказали от участие във втория тур, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В няколко района една от политическите сили е отказала да прати заместници и секционните комисии работят с един член по-малко, съобщи главният секретар Диана Тонева: „В тези комисии се наложи да се работи в състав от шест, съответно от осем човека, за да не се налага преназначаване на членове от други политически сили".

Най-много отказали се има в районите „Студентски" и „Люлин". Проверка на Дарик в Люлин установи, че наистина има хора, които са се отказали заради хаоса седмица по-рано. В училище в центъра на столицата пък има заменени заради болест, разказа представител на секционна комисия. Белчева бе категорична, че е този път ще се избегне дългото чакане и множеството грешки при попълване на секционните протоколи.

До 16.15 часа на територията на община Перник са гласували 37512 лица. За президент и вицепрезидент са пуснали бюлетини 42% от избирателите, а вота си за кметове са упражнили 43 % от гласоподаветелите. За сравнение, до същия час на 23 октомври правото си на глас са упражнили 29 062 човека, или 33% от избирателите.

32,5% е избирателната активност в община Шумен за президентския вот към 16.00 часа, съобщиха за Дарик от ОИК в града. Своя вот за президентските избори са дали 30 151 души. От комисията допълват, че избирателната активност за кметове на кметства в общината е 55,71%. Броят гласували е 2497.

Два часа преди края на изборния ден в Кърджали правото на глас при избора на президент и вицепрезидент са упражнили едва 26, 25 процента. Малко по-различно е при вота за кмет на единственото село в община Кърджали - село Резбарци. Там изборната активност към 17 часа е 62,01 процента, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Избирателната активност в Русенска община е близо 28% за местния вот и с процент по-ниска за президентския. Като цяло изборният ден протича спокойно и няма опашки пред избирателните секции, както миналата неделя, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Техните прогнози са, че изборният ден няма да бъде удължаван, и че активността ще достигне около 40%.

Избирателната активност в община Видин е близо два пъти по-висока към 10.00 часа в сравнение с първия тур от изборите, съобщи Соня Иванова, председател на ОИК Видин. Към 10.00 часа в община Видин са гласували 9,34 процента за местните избори или 5903-ма души и 9,02 процента за президентските или 5905-ма гласоподаватели. На първи тур на местните избори към 10.00 часа бяха гласували 4,88 процента. В град Видин са определени 80 секционни избирателни комисии, а в населените места от общината - 41. Право на глас за кмет на община и населено място в общината имат право 63 173 души, а за президент и вицепрезидент 65 469 души. Във Видинска област най-висока е избирателната активност в община Грамада - 55 процента, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Огнян Георгиев. В община Димово са гласували 48,4 процента от имащите право на глас. В останалите общини от региона избирателната активност е: в Ружинци - 48 процента; в Брегово - 44 процента; Бойница - 41 процента; в Макреш - 40 процента; в община Белоградчик - 38,6 процента; в Ново село - 36,8 процента; в Чупрене - 36 процента; в Кула - 31,58 процента. Най-ниска е избирателната активност в община Видин - 22,65 процента. До 13.00 часа в населените места от общината са гласували близо 14 307 души.

Около 10 процента е избирателната активност в община Кюстендил. Изборният ден започна без проблеми. Гласуването става в 109 секции. Тази сутрин са сменени 3- ма председатели на комисии, които не са се явили навреме за откриването на изборния ден. До 10 часа в местните избори в Дупнишка община са гласували 6,6 процента, а за президент - 6,28 процента, съобщиха още от ОИК.

Повишена избирателна активност има в почти всички общини на Врачанска област. Гласували са между 36 и 60 процента от избирателите. Най-висока е избирателната активност в община Роман, където си урните са стигнали 60 на сто от имащите право на глас. Най-ниска е в община Мездра - 36 процента.

В Монтана, където днес няма балотаж за общински кмет, са гласували 23,6 на сто от избирателите, съобщиха от Общинската избирателна комисия в областния град. Най-висока активност в региона са проявили в община Чипровци - 51 на сто. Там се гласува за президент, за кмет на община и за кметове в 5 кметства. В община Лом до 13 часа са гласували 30 на сто от избирателите, същият процент на гласували е регистриран и в община Берковица, съобщиха от общинските избирателни комисии в двата града.

Избирателната активност в община Търговище за местна власт към 16 часа е почти 40 процента, съобщиха от ОИК. За президент са гласували 37,73 на сто от гласоподавателите. Председателят на ОИК Гергана Цонева коментира, че по същото време на първия тур активността е била аналогична. В община Попово за местна власт и президент са гласували около 43 процента от избирателите. В Антоновска активността е 51 процента. В община Омуртаг за местна власт своя глас са дали 57 процента, а за президент - 34,4 на сто. 53 процента е избирателната активност при местния вот в община Опака. За президент там са гласували 42 на сто от имащите право на глас.

В община Добрич 30.34 на сто от избирателите пуснаха бюлетина за президент и вицепрезидент към 17 часа, съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/. На първия тур към същия час бяха гласували 34.2 на сто за държавен глава. Гласоподавателите в областния град днес дават своя вот само за президент и вицепрезидент, след като кметът на общината бе избран на 23 октомври. В ОИК няма постъпили жалби за нарушения.

Избирателната активност в община Стара Загора в 13.00 часа достигна 24 на сто. Това сочат данните от СИК, съобщи председателят на ОИК Таньо Брайков. Няма подадени жалби и сигнали за нарушения. В община Казанлък вече са гласували 27,33 на сто от избирателите. Близо половината от избирателите в общините Братя Даскалови и Николаево са дали своя вот за кмет и президент. В община Раднево във вота са участвували 37,5 на сто от избирателите, в община Мъглиж- 32,72 на сто. Община Чирпан продължава да бъде с най-ниска избирателна активност в областта - 30,48 на сто, сочат данните от ОИК.

Близо 40 на сто достигна избирателната активност на балотажа във Велико Търново към 17.00 часа. По данни на ОИК до този час на президентските избори са гласували 30 141 избиратели, или 39.16 на сто от 76 961 имащи право на глас в този вот. На местните избори са гласували 29 855, или 39.97 на сто от 74 694 души, според избирателните списъци. Близо 28 700 са гласувалите до този час на първия тур. В ОИК-Велико Търново през деня са постъпили общо 9 жалби за различни нарушения на избирателния процес, като за всяка от тях комисията е приела решение за липса на нарушения.

Избирателната активност в Смолянска област в късния следобед е значително по-висока от първия тур, сочат данни на 10-те ОИК в областта. С най-висок процент остават общините Борино, Доспат и Рудозем, в които избирателната активност надхвърля 73 на сто. В община Смолян процентът на гласувалите също е повишен в сравнение с първия тур и към 17.00 часа активността е 56 на сто. Най-ниската за областта активност е в Баните, където не гласуват за общински кмет, а само за президент. Право на глас в община Баните са упражнили 53 на сто от избирателите. Средната избирателна активност в областта е 64 на сто.

В община Разград до 17.00 ч. упражнилите правото си на глас са 40,73 - за местния вот, и 35,79 на сто - за президентския. Това съобщиха от общинската избирателна комисия. В община Кубрат за президент и вицепрезидент своя глас са дали 32 на сто от имащите право. За местни органи на властта са гласували 60,9 процента. Избирателната активност в община Цар Калоян е 57,84 процента за местния вот и 47,78 процента - за президентския. В община Завет за президент и вицепрезидент вота си са дали 32,57 процента, за кмет на кметство са гласували 58,2 процента. В Лозница своето право на глас за президент са упражнили 34 процента, а за местни избори в село Чудомир са гласували 66 на сто от избирателите; 74 на сто от гласоподавателите са упражнили вота си в село Каменар. До 17.00 часа в община Исперих са гласували 31,18 на сто за президент и вицепрезидент; гласа си за кмет в село Вазово са дали над 64 на сто от избирателите, а в село Яким Груево - 75 процента от гласоподавателите. В община Самуил за президент са гласували 33 процента от избирателите, като в село Голям извор са дали своя вот за кмет на кметство 64 на сто от имащите право, а в село Хърсово - 63 процента.

30,11% е избирателната активност в Габрово към 17 часа, съобщават от общинската избирателна комисия. До момента са гласували 19 078 от имащите право на глас. Отново най- висока е избирателната активност в Дряново, където за президент са гласували 51,23 % от избирателите или 4 570 човека, а за кмет са гласували 52.08 % или 4 588 души. За президент в Севлиево към 17 часа правото си на глас са упражнили44.5 % - 15 506 човека, а за кмет 15 471 или 44.4 %. В Трявна са гласували 43.8 % за президент, което е 5 042 гласа, а за кмет са гласували 44,73 % или 5 038 избиратели. Няма подадени сигнали за нарушения.

По последните данни на общинската избирателна комисия в Сливен около два часа и половина преди края на вота активността е 42 процента. Общият брой на гласувалите е 45 471 избиратели. В секциите в Шесто основно училище в града от 13 ч. до 16, 30 ч. процентът на гласувалите се е покачил от 26 на 36,2 на сто.

В Ямбол за президент са гласували 20,71% (14 843 избиратели), а за кмет гласувалите са 21,55 на сто (14 763 избиратели). В три общини в областта избират кмет - Ямбол, Тунджа и Елхово. В голяма част от селата ще избират кмет на кметства. За първи път в Ямболска област се провежда трилотаж - в село Изгрев, община Елхово, където двама от кандидатите имат еднакъв брой гласове от първия тур.

В Пловдив избирателната активност към 17,00 часа достигна 38,7 на сто и за двата избора, съобщи председателят на ОИК Илиян Иванов. Комисията проверява няколко жалби и от двете страни, участници във вота. 60 на сто активност отчитат в община Лъки и за двата вота, няма подадени жалби и оплаквания, коментира председателят на ОИК Румяна Янкова. В Асеновград към 17,00 часа за президент са гласували 41 на сто от правоимащите на глас, а за кмет - 44 процента. От ОИК уточниха, че сигнала за отворена урна в с. Леново не е потвърден. Няма оплаквания и в Сопот, където за местни избори вече са гласували 44,16 процента, а за президент 42 на сто от гражданите с право на глас. Към 16,30 часа в община Садово е засечена активност от 45,4 на сто. Най-активни там са жителите на селата Селци и Кочево, където са гласували съответно 80,4 на сто и 75,8 процента от гражданите, съобщи Тошо Станков, председател на ОИК. В община "Марица" за кметове са гласували 56,6 на сто, а за президент с един процент по-малко, съобщи Деян Костов, председател на ОИК.

37,5% е достигнала избирателна активност в община Плевен към 17.00 часа, това съобщи Румен Цачев, председател на ОИК Плевен. Според него в някои от секциите активността е достигнала 50%. Към 17.00 часа няма струпване пред избирателните секции и не се очаква да се наложи удължаване на изборния ден, поясни Румен Цачев. Днес не е било необходимо и отпечатване на допълнителен брой бюлетини, каза той.

Активността към 17.30 часа на двата вота в общините във Варненска област, без областния град, е между 40 и 73 процента, съобщиха от областната управа в крайморския град. На местните избори най-висока е активността в община Суворово - 72.91 процента, независимо че кметът на общината бе избран на първи тур. В областта най-малко гласоподаватели са гласували в община Провадия - 48.67 на сто. В останалите общини активността варира между 53 и 69 на сто. В изборите за президент най-висока е активността в община Ветрино - 64.7 процента. Единствено в община Аврен гласувалите на президентския вот са повече от подалите своя глас в местните избори. Най-ниска активност в президентските избори има в община Суворово, където са гласували 40.63 процента. Под 50 на сто активност се отчита в общините Бяла - 42 процента, Аксаково - 43.22 на сто, и Провадия - 46.7 процента. В останалите общини активността е в границите 52-63 процента.

Между 14 и 25 на сто е избирателната активност в Силистренска област, показва справка от общинските избирателни комисии. Най-висока е избирателната активност в Ситовската община - усреднено 25 на сто и за двата избора. Най-ниска избирателна активност за кмет е регистрирана в Силистренската община - 15.12 на сто, но в две общини - Дуловската и Главинишката - избирателната активност за кметове на общините е надхвърлила 20 на сто. Във всички общини избирателната активност в изборите за президент и вицепрезидент е под 20 на сто. Избирателната активност за местните избори в Силистренско е по-висока от изборите за президент и вицепрезидент и варира от 31.1 на сто в Силистренската до 43 на сто - в Дуловската община, показва справка от общинските избирателни комисии. Най-висока е избирателната активност за президент и вицепрезидент в Ситовската община - 38.1 на сто. Най-малко са гласували за президент и вицепрезидент в Кайнарджанската община - 26.20 на сто. В тази община кметът на общината Любен Сивев бе избран още на първия тур и днес балотаж за кмет има в с. Голеш.

Над 42 000 душиили 22.5% са гласувалите на втори тур на изборите за президент и вицепрезидент до 13 часа днес, съобщиха от ОИК в Бургас. В сравнение с вота от миналата седмица данните показват по-висока избирателна активност с 4% за същия час. Изборният ден протича нормално и без инциденти и струпвания пред избирателните секции. В трите селища на общината, където се провеждат избори и за кмет избирателната активност е 41,07%. На много са гласувалите в село Маринка - 50,11%, следват избирателите от Рудник - 41,68% и тези в Равнец 34,73%.

Избирателната активност към 17,00 часа в община Несебър за президентските и изборите за местна власт е 63 процента. На територията на град Несебър и курортен комплекс "Слънчев бряг" са гласували 5 503-ма души. В несебърското село Тънково избирателната активност е 73 на сто. От общо 900 души са гласували 660. На 23 октомври близо 400 души в село Тънково не успяха да дадат своя глас, заради труден и бавен процес на работа. Днес изборния ден в селото започна с разрешение на Централната избирателна комисия в 5. 00 часа.

Избирателната активност в община Поморие към 12,00 часа е 33,77 процента за местни избори и 32,99 на сто за президентска двойка, съобщи Фани Семерджиева, председател на Общинската избирателна комисия в Поморие. Изборният процес в общината протича нормално. 48 са избирателните секции. От общо 10 селища на територията на община Поморие в 5 селища се избира кмет на кметства - Бата, Белодол, Каблешково, Гълъбец, Горица. Другите 5 вече имат своя градоначалник още от първи тур.

В община Приморско за президент са гласували повече от 66 на сто, а за кмет - над 67 процента от избирателите. Данните са към 17 часа. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. До момента там не е подадена нито една жалба за нарушение. Няма дори сигнали за нередности в изборния ден. В Карнобат процентът на активност за президент и за кмет на общината е малко над 50. Там има постъпили няколко жалби за незаконна агитация. Те са проверени и оставени без уважение, съобщиха от избирателната комисия.

В изборите за президент и вицепрезидент в община Хасково до 13.00 часа са гласували 26,46 на сто от избирателите. За кмет на общината своя вот са дали 29,52 процента, съобщи заместник-председателят на общинската избирателна комисия в Хасково Димитър Велев. Велев добави, че до 14.00 часа няма подадени жалби в ОИК. Според него изборите на втория тур протичат спокойно, за разлика от първия тур. В три общини в Хасковска област са гласували повече от половината избиратели до 15.00 часа, по информация от общинските избирателни комисии. В община Тополовград пред урните са се явили 58 на сто от избирателите, които са гласували за кмет на общината и за президент и вицепрезидент. В община Любимец правото си на вот са упражнили 54,34 на сто от избирателите - за кмет на общината и за държавен глава. Избирателна активност 54 на сто за местния вот е регистрирана в община Ивайловград. За президент и вицепрезидент са гласували 44 на сто от избирателите.

По-висока активност на втория тур на местните и президентските избори отчитат до момента в някои от общините в Благоевградска област. Според данните, съобщени от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Банско, до 10 часа са гласували около 30 процента от избирателите в общината. Изборите протичат спокойно, засега няма сигнали за нарушения, заявиха от комисията. Подобна е информацията и от ОИК в Белица, където до 10 часа са упражнили правото си на вот около 25 процента от гласоподавателите. В община Гоце Делчев е приблизително еднакъв процентът на гласувалите до този час за президент и вицепрезидент и в местните избори - между 15 и 16 на сто, като в селата активността на избирателите е малко по-висока. Данни за нарушения не са постъпвали до момента в ОИК - Гоце Делчев. Нормално и спокойно протичат изборите и в общините Сандански и Петрич, заявиха от ОИК в двата града. В община Сандански упражнилите правото си на глас до 10 часа са над 17 процента от избирателите, а в община Петрич - около 10 на сто. В община Кресна са гласували до 10 часа около 25 на сто от избирателите, а постъпилите жалби са четири и се отнасят до нарушения, свързани с агитация в изборния ден. Те са проверени и в ОИК ги окачествяват като несъществени.

По-висока избирателна активност е отчетена в Ловешка област към 13.00 часа в сравнение с миналата неделя, сочат данните общинските избирателни комисии. В община Ловеч за президент са гласували 31,91 на сто от 49 407 имащи право на глас, а за кмет 32,86 процента от 47 498 избиратели. В община Троян от 29 695 гласоподаватели своя вот за кмет са дали 33,81 процента, а за президент и вицепрезидент - 32,93 на сто от 30 525 имащи право. Избирателната активност в община Тетевен е 32,24 на сто за кмет и 31,69 процента за президент, като най-висока е в село Голям извор - 51 процента за президент, и 52,22 на сто за кмет. В община Априлци също е отчетена по висока избирателна активност от първи тур - 43,7 на сто за кмет и 42,67 на сто - за президент. В община Летница за президент са гласували 23,7 процента от избирателите, като в село Кърпачево са дали своя вот за кмет на кметство 70,1 на сто от имащите право, а в село Крушуна - 48,6 процента. В община Луковит избирателната активност е 20,94 на сто за президент и 13,47 процента - за местния вот. За президент и вицепрезидент в Ябланица са гласували 34 процента, а в Угърчин - 31 на сто от избирателите.

Избирателната активност в Пазарджишко надхвърли 35%. В региона по-активни са гласоподавателите в общините, в които има и местен вот. Очаква се масово избирателите във високите райони на Велинградско да гласуват в следобедните часове. Най-много са гласоподавателите, които са упражнили правото си на вот в най-малката община в района - Лесичово. Там избирателната активност доближава 50%.

Приключи гласуването в затворите в Белене, Бургас, Стара Загора и Пловдив. До момента в страната са гласували 730 лишени от свобода. Над 500 са в затворите, а останалите - в арестите. Около 1700 лишени от свобода имат право да гласуват днес. Над 250 човека гласуват днес в избирателната секция в софийския затвор. Изборният ден започна в 9 часа и за час в урната са пуснати около 40 бюлетини. Както на първия тур на вота, така и днес медиите не можаха да отразят как протичат изборите в секцията. С решение на председателя на секционната избирателна комисия Владислав Чакъров журналистите бяха допуснати в секцията, но през това време не бяха допускани избиратели. За разлика от предишни избори. Около 1700 лишени от свобода имат право да гласуват днес в цялата страна. В затворите и в следствените арести за изградени 23 секции. В арестните помещения ще гласуват около 750 души, а в затворите в страната - около 950.