Ниска избирателна активност в Турция на балотажа
Ниска избирателна активност в Турция на балотажа / Sofia Photo Agency, архив
Ниска избирателна активност в Турция на балотажа
46492
Ниска избирателна активност в Турция на балотажа
  • Ниска избирателна активност в Турция на балотажа

Ниска избирателната активност в Турция на балотажа за президентските избори отчитат изселническите организации. Ако през миналата неделя пред избирателните секции в Истанбул и Бурса са чакали около 300 души, то в днешния ден те не са били повече от 10-20 души. Това съобщиха за Дарик Неджиати Барлас от дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул и Сабри Мутлу- заместник генерален секретар на конфедерацията на изселниците в Турция.

Причината според тях е, че много избиратели са се отказали да гласуват заради дългите опашки, на които са чакали на първия тур.

Голяма част от избирателите в Турция не са успели да гласуват на първия тур, заради малкото отворени секции в Бурса, обясни Сабри Мутлу: „Миналата седмица много са се върнали. Хората са очаквали и тази седмица да има струпвания на хора пред секциите и за това не са отишли да гласуват тази неделя".

Същото е и положението в Истанбул, разказа за Дарик Неджиати Барлас: „На втория етап няма такъв голям интерес, въобще няма опашки. Сигурно на хората им е омръзнало един-два пъти да ходят на избори".

Според представителите на изселническите организации подкрепата на ДПС за един от двамата кандидат-президенти не е повлияла осезаемо на нагласите на избирателите в Турция.