Над 4000 незаконни предизборни плакати в София
Над 4000 незаконни предизборни плакати в София / Sofia Photo Agency
Над 4000 незаконни предизборни плакати в София
46540
Над 4000 незаконни предизборни плакати в София
  • Над 4000 незаконни предизборни плакати в София

Между 1000 и 5000 лева глоба ще плащат политическите сили и партиите, които не премахнат агитационните си предизборни материали в София в определения тридневен срок. Това каза за Дарик Иво Пенев от Столичния инспекторат. Той уточни, че инспекторатът ще даде толеранс до края на седмицата на кандидатите за кметове и общински съветници в София, които приключиха участието си на изборите още на първи тур. Причината е, че самите те са се обърнали към инспектората с тази молба. Партиите, които участваха в балотажа пък имат срок до сряда да свалят предизборните си материали. Общо 14 партии са лепили плакати в София, а 27 политически сили са имали и друг вид агитационни материали.

Нито една от 14-те партии не е премахнала налепените плакати, но повечето билбордове и рекламни пана вече са свалени. Това обясни още Иво Пенев: „По изчисления на Столичния инспекторат 40 тона хартия е изразходвана за разлепване на агитационни материали под формата на плакати в София. Тези плакати са налепени на всевъзможни места - от афишните колонки на столицата, които места бяха позволени, така за съжаление и на много непозволени, каквито са голяма част от строителните огради, стълбовете на уличното осветление, дори кофите за боклук. По наши данни 4262 броя са плакатите, които са видими, тъй като под тях има доста други пластове плакати, останали неизчистени и то на места, които предварително не бяха съгласувани и не бяха определени".

Ако партиите не премахнат сами плакатите си, налепени по оградите и афишните колонки, задачата ще бъде възложена на фирми, които търгуват с хартия и я предават за рециклиране. Другият вариант ще бъде плакатите да се свалят от хора, които са осъдени на общественополезен труд: „Едва на трето място ще прибегнем до използването на фирмите, които почистват София, за което ще бъде и заплащано. И то на цени между 3,96 лева и 7 лева на квадратен метър в зависимост от района, в който ще се почиства, но се надявам, че това ще бъде краен вариант".

Цялото интервю с Иво Пенев от Столичния инспекторат, слушайте в следобедния блок на Дарик.