Малките населени места са най-рискови за купуване на гласове
Малките населени места са най-рискови за купуване на гласове / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Малките населени места са най-рискови за купуване на гласове
44789
Малките населени места са най-рискови за купуване на гласове
  • Малките населени места са най-рискови за купуване на гласове

Малките населени места са най-рискови за купуване на гласове при предстоящите избори, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Заедно с главния прокурор Борис Велчев и председателя на ДАНС Константин Казаков, тримата подписаха съвместна заповед за взаимопомощ при изборите наесен.

Според Цветанов по-рискови за купуването на гласове са местните отколкото президентските избори. В малките населени места купуването на гласове се извършва от заложни къщи и лихварски групи, които държат голямо количество лични документи.

Общата работа между МВР, прокуратурата и ДАНС ще се ръководи от главния секретар Калин Георгиев и от зам. главния прокурор и зам.-председателя на ДАНС.

Малките населени места са найрискови за купуване на гласове
netinfo

Според Цветанов "хората биха могли да изпаднат в зависимости с осъществяването на незаконна лихварска дейност или заложни къщи, където хората, които стопанисват или осъществяват престъпна дейност, съхраняват личните документи на тези граждани. Имало е случаи, при които на 1-2-3 места сме намирали документи, свързани с изборния процес за минал период от време".

Борис Велчев заяви, че според Наказателния кодекс за подобно престъпление като купуване на гласове наказанието е глоба от 100 до 300 лева: "Купуването на гласове не е постоянна практика в България, то се активира преди изборите. Нямаме намерение да пренебрегнем какъвто и да е сигнал за купуване на гласове. Убедени сме, че в следващите дни, когато тази практика започне да се очертава, сигналите ще завалят към нас".

И тримата, подписали заповедта, се съгласиха, че престъпните групи в България имат абсолютна възможност да участват в купуването на гласове. Главният прокурор изрази мнение, че в момента наказанията за това престъпление в страната са твърде ниски.

МВР, ДАНС и прокуратурата наблюдават големите престъпни групи и ако някой реши да ги използва за купуване на гласове, институциите са готови да предприемат мерки.

Малките населени места са найрискови за купуване на гласове
netinfo