Кой спечели изборите в Добричка област
Кой спечели изборите в Добричка област / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ясни са резултатите от балотажа в 7-те общини в Добричка област. БСП ще има градоначалници в Тервел, Генерал Тошево, Шабла и община Добричка. Това са Живко Георгиев, Димитър Михайлов, проф. Райна Бърдарева и Петко Петков. ДПС печели изборите в Крушари с Добри Стефанов, а в Балчик и Каварна кметовете Николай Ангелов и Цонко Цонев са излъчени от инициативни комитети. В Добрич на първи тур бе избрана за трети мандат Детелина Николова от ГЕРБ.

Цонко Цонев ще седне за трети мандат на кметския стол в Каварна. Паралелното проучване на щаба на независимия кмет сочи, че при 100% обработени протоколи от всичките 36 секции в общината, за Цонев са гласували 53% от каварненци. Подкрепата за другия кандидат-кмет на Каварна, д-р Евгени Чобанов от ДСБ е 47%. За Дарик Цонко Цонев коментира, че "в Каварна победи позитивната кампания над злобата и мръсотията, изсипана от опонентите".

Шабла ще има нов кмет. Професор Райна Бърдарева, издигната от БСП победи досегашния градоначалник Красимир Кръстев, издигнат от ГЕРБ. Според данните на паралелното преброяване на БСП, от 100% обработени протоколи от общо 16 секции, за проф.Бърдарева са гласували 1448 избиратели. За Кръстев са пуснали гласа си 1103-ма жители на общината.

Петко Петков печели шести кметски мандат в община Добричка. Кандидатът на БСП е спечелил подкрепата на 5567 души, а опонентът му Петър Петров от ГЕРБ - 3764. Данните са от паралелното преброяване на гласовете в предизборния щаб на БСП при обработени протоколи от 65 от общо 67 секции.

Пети мандат печели Димитър Михайлов. Той остава кмет на община Генерал Тошево. По данни от щаба на БСП Михайлов печели 70% от гласовете при 30% за конкурента му на балотажа - кандидата на ГЕРБ Ивайло Манушев. Резултатите са от 37 от общо 54 секции в общината, но няма вероятност той да бъде променен.

Досегашният кмет на Балчик Николай Ангелов печели втори мандат в Белия град. Ангелов, който бе издигнат за поста от инициативен комитет, е спечелил 58% от подадените гласове, срещу 42% за опонента му от ГЕРБ д-р Светомир Михайлов. Цифрите са от паралелно преброяване на протоколите от 35 секции, не са постъпили данни само от секцията в с.Оброчище. Те обаче, по думите на Атгелов, не могат да обърнат вота. Към момента за Николай Ангелов подадените гласове са 5390, а за д-р Михайлов - 3903.

Досегашният кмет на Тервел Живко Георгиев от БСП печели отново изборите, сочат предварителните данни от щаба на кандидата. За него са гласували 4960 души, срещу 2030 за опонента му от ДПС Исмет Абил. Живко Георгиев ще бъде кмет на Тервел за четвърти мандат.

Добри Стефанов е новият-стар кмет на община Крушари. Според паралелното преброяване на щаба на Стефанов (ДПС) той печели вота с 1330 гласа. За конкурентката му от ГЕРБ Петранка Янкова са гласували 1060 души. Резултатите са от протоколите на всичките 17 секции в общината. Добри Стефанов ще бъде кмет на Крушари за трети мандат.

Други новини от Добрич