Изборният ден в страната започна нормално
Изборният ден в страната започна нормално / снимка: Sofia Photo Agency
Бисер Троянов за началото на изборния ден – 30.10.2011
46452
Бисер Троянов за началото на изборния ден – 30.10.2011
Изборният ден в Търговище започна нормално
  • Бисер Троянов за началото на изборния ден – 30.10.2011
  • Изборният ден в Търговище започна нормално

Изборният ден започна нормално. В Централната избирателна комисия няма постъпили сигнали за нарушения през изминалата нощ, както и данни за спиране на изборния процес, заради груби нарушения в секционни помещения. Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. В повечето от избирателните секции, които са общо 11 623, изборът е започнал в законоустановения час - 6.00 ч., а в 51 от тях по настояване на Общинските избирателни комисии - в 5.00 часа.

Изборният ден в 1425-те редовно образувани секции на територията на Столичната община започна нормално, съобщават от Общинската избирателна комисия. На някой места се налагат замени на членове на секционните комисии поради неявяването на определените. От парламентарно представена политическа партия са информирали ОИК тази сутрин, че не могат да осигурят членове на секционни комисии от резервната си квота в 30 от общо 125-те секции в район "Люлин", поради което там съставите ще бъдат попълнени от резервната квота на други политически сили.

Според информацията от председателя на ОИК - Столична община Марина Белчева през вчерашния ден са направени замени на около 10 на сто от членовете на секционни комисии. Те са заменени с хора от резервната квота на партиите, които предлагат членове на комисиите. В избирателните списъци за днешния втори тур на президентските изборни са включени над 1,12 млн. души, а освен избори за президент в 14 от селищата на общината има балотажи и за кметове. В около 150 избирателни секции в Столичната община са определени за гласуване на хора с увреждания. Те са разположени на територията на всички населени места в общината и са на първия етаж на сгради, които са достъпни за гласуване на хора с увреждания. Те ще са обозначени със специален знак. От Столичната община се осигурява специализиран транспорт за извозването на хора с увреждания. Заявки за него се приемат до 19.00 ч. на телефони: 948 60 16, 0896 752 720, 0896 752 725 и на 0800 207 20. До 20.00 ч. днес има забрана за продажбата и сервирането на алкохолни напитки. Забраната не засяга продажбата на алкохолни напитки на едро и на бира и не се отнася и за обществените заведения, в които се извършват семейни и обредни ритуали.

В община Плевен изборният ден започна спокойно, две от секциите в града са отворили с малко закъснение, тъй като там е имало проблем с електроснабдяването, но той е отстранен. Това съобщи за Дарик Румен Цачев, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен. Балотаж за избор на кмет ще има днес и в девет села от община Плевен. 168 са избирателните секции в общината, право на глас имат над 124 000 жители. Избирателни секции са разкрити в университетската болница "Д-р Георги Странски" и в Плевенския затвор. Румен Цачев съобщи още, че след приключване на изборния ден представителите на секционните комисии, които идват да предават изборните книжа и бюлетините, ще бъдат настанени във вътрешния двор на сградата на Областна администрация Плевен. За тях са осигурени столове, вода и топли напитки. Общият брой разкрити избирателни секции на територията на област Плевен са 381 и 3 секции за гласуване с подвижна избирателна урна в общините Белене, Гулянци и Плевен. В Плевенска област, освен в община Плевен, на балотажа ще се избират кметове и в общините Пордим, Долна Митрополия, Искър, Левски, Никопол и Червен бряг.

77 499 души от община Благоевград ще могат да гласуват за президент и вицепрезидент на България. За кмет правото на си на вот ще могат да упражнят 66 733 избиратели. За местните избори са отпечатани 230 691 бюлетини за осемте общини, където ще се проведат балотажи. На първи тур на местните избори на 23 октомври бяха избрани кметовете на шест общини. За втори път кмет ще избират жителите на общините Благоевград, Петрич, Банско, Гоце Делчев, Струмяни, Сандански, Кресна и Белица. За 54-те кметства, където ще се проведе втори тур, са отпечатани 57 344 бюлетини. Над 470 униформени служители ще се грижат за сигурността на изборния ден в Благоевградско, съобщи говорителят на Областната полицейска дирекция Гергана Моралиева. Според информация от Областната дирекция на МВР в Благоевград изборният ден в областта е започнал нормално. Всички секции в община Бургас отвориха тази сутрин нормално, съобщиха от избирателната комисия. Тук се гласува за президент, а в четири селища и за кмет на кметство. Разкритите секции в общината са 291 на брой. Имащите право на вот са близо 192 хиляди души.

Изборният ден в Русе започна нормално и без нарушения. Към 6,30 часа от повечето секции в общината е дошла информация в Общинската избирателна комисия, че всичко е наред, съобщи председателят й Иван Иванов. Наложила се е замяна на няколко членове на секционни избирателни комисии, причините са били основателни. И в осемте общини в областта днес се провежда балотаж за избор на кметове. Секциите в община Русе са общо 209, като четири от тях са допълнителнo разкрити в следствения арест, Психодиспансера, болницата и в дом "Милосърдие". В община Русе за президент и вицепрезидент могат да гласуват 157 930 души. От тях 151 637 отговарят на критерия за уседналост и ще могат да избират и кмет. Общинската избирателна комисия е определила 19 места в Русе, в които има 48 секции с максимално облекчен достъп за гласуване на избиратели с физически увреждания на опорно двигателния апарат или с нарушено зрение. Целият полицейски състав на МВР в Русенско е ангажиран и ще се грижи за сигурността на гражданите и опазването на обществения ред.

Изборният ден започна нормално във всички 91 секции в община Смолян, съобщи Татяна Михайлова, председател на ОИК-Смолян. В 39 населени места има балотажи. Жителите на девет от десетте общини в област Смолян гласуват днес за общински кмет, след като на първи тур бе избран само кмет в община Баните. Над 113 хиляди са гласоподавателите в област Смолян, а вотът протича в 271 изборни секции. На днешния балотаж ще бъдат определени кметовете на Смолян, Мадан, Рудозем, Доспат, Борино, Чепеларе, Неделино, Златоград и Девин. В няколко от общините изборната надпревара ще бъде оспорвана, тъй като разликата между вота на първия тур е минимална. Разликата в гласовете за достигналите до балотаж за кмет на Смолян е по-малко от процент.

В 233-те секции в четирите общини на Габровска област - Севлиево, Трявна, Дряново и в областния град изборният ден започна спокойно и без нарушения. В Габрово днес за избор на президент и вицепрезидент право на глас имат 63 278 души. Те ще гласуват в 117 секции в общината. Кметът на Габрово беше избран на първия тур, състоял се на 23 октомври. Балотаж за избор на кметове ще има в общините Севлиево, Трявна и Дряново. Избирателите в Габровска област, включени в списъците за избор на президент и вицепрезидент са 118 579, съобщават от териториалното звено на ГРАО. В трите общини на областта, в които днес на балотаж ще се избират кметове, право на глас имат около 55 хиляди души.

Изборният ден в област Разград започна нормално, отвориха врати всички 190 секционни избирателни комисии в региона, съобщиха председателите на ОИК. Обстановката е спокойна, досега няма съобщения за нарушения на обществения ред. В две общини в областта днес ще има балотаж за избор на кметове. Избирателите в общината са 55 110. Те ще могат да упражнят правото си на глас в 68 изборни секции. До момента няма постъпили жалби и сигнали за нарушения, съобщи говорителят на ОИК Стоян Дончев. Балотаж ще има и в община Цар Калоян. Правото си на глас за местни избори днес ще могат да упражнят общо 5 524 жители на общината, а за президент - 6 565 гласоподаватели. На втори тур днес кметове на кметства ще се избират и в 15 населени места в област Разград. Балотаж ще има в по две населени места в общините Исперих, Лозница и Самуил, в по едно в общините Завет, Цар Калоян и Кубрат, а в община Разград кмет ще избират в шест населени места. Отпечатаните бюлетини за втория тур за местните избори са 75 407, съобщиха от областната администрация. От тях 59 060 са за избор на кмет на община, а за кмет на кметство броят им е 16 347. Бюлетините за президент и вицепрезидент за областта са 155 000. Право на глас в изборите за президент и вицепрезидент имат общо 140 983 души в област Разград. Както по време на първия тур, близо 250 служители ще бъдат пряко ангажирани с осигуряването на реда по време на изборите.

В община Видин изборният ден започна нормално, всички избирателни секции са отворени, съобщи Соня Иванова, председател на Общинската избирателна комисия. Около 30 членове на секционни комисии са сменени между двата тура на изборите. Във община Видин има открити 121 избирателни секции, девет от тях са определени за хора с увреждания. Във Видинска област на втори тур право да участват в изборите за местна власт имат 98 331 гласоподаватели, а за президентските избори - 100 939, съобщи Аня Василева, ръководител на екипа за организационно-техническа подготовка за изборите от Областна администрация - Видин.

Изборният ден в Община Стара Загора започна нормално, съобщи председателят на ОИК Таньо Брайков. Отворени са 205 секции в общината. Няма постъпили жалби. Общо 143 673 жители на общината имат право да участвуват в местния вот и 147 175 в изборите за президент.

Нормално започна изборният ден в област Шумен, съобщиха за Дарик от общинските избирателни комисии. За президентските избори право на глас в региона имат 192 466 души, от които 93 324 са в община Шумен. 20 души в областния град са навършили 18 години в дните между първия и втория тур на изборите и също ще имат право на глас днес. Броят на СИК в най-голямата община е 127, там е и най-големият брой заменени членове на комисии - общо 30. За цялата Шуменска област техният брой е 85. Балотажи ще има в шест села от община Шумен и в четири общини от областта - Нови пазар, Смядово, Каспичан и Велики Преслав. В забранителния списък за избор на президент и вицепрезидент за община Шумен са включени 2422 лица. Това са хора, поставени под запрещение, лица, които са в затвор, за които има влязла в сила присъда, които са депозирали заявления за настоящ адрес, подали са искания за гласуване във външно министерство. В списъка фигурират още граждани, за които има издадени удостоверения за гласуване на друго място и лица, за които има издадени удостоверения за гласуване в определено населено място. Те нямат право да бъдат дописвани в избирателните списъци в изборния ден. 6.16% или 5750 души е избирателната активност в община Шумен за президентския вот към 9.00 ч., съобщиха за Дарик от ОИК в града. От там допълниха, че до този час има още четирима заменени членове на СИК в общината. Няма подадени жалби за нарушения в изборния ден. За времето между първия и втория тур на изборите бяха заменени общо 30 представители на СИК. 15.35% е избирателната активност за кметове на кметства в общината - допълниха от комисията. Броят на гласувалите е 690 души.

Изборният ден е започнал нормално в област Враца и до този момент няма подадени сигнали за нарушения, съобщават общинските избирателни комисии. Втори тур на изборите за кметове ще има във всичките 10 общини в област Враца и в 41 села от общо 67 с население над 350 жители. В избирателните списъци за президент и вицепрезидент са включени 176 896 жители на областта, а за местните избори - 175 551 души, които ще гласуват в 311 избирателни секции. От тях 7 са подвижни. Във всички общини са определени секции за гласуване на хора с увреждания и е създадена организация за тяхното транспортиране до избирателните места.

На втори тур в изборите за местна власт в област Сливен днес се избират кметове на общините Сливен, Котел и Твърдица и кметове на 41 населени места. По данни на ОИК всички секционни комисии са отворени навреме. По места пред урните вече има избиратели. В няколко села на община Нова Загора неявили се в последния момент членове на СИК се подменят, уточниха от местната ОИК. Подмяната на членове на комисии в останалите общини - Сливен, Котели и Твърдица е станало преди днешния изборен ден. За втория тур в избора за местна власт и президент и вицепрезидент в област Сливен са отворени общо 299 СИК: в Сливен - 186, Нова Загора - 63, Котел - 32 и в Твърдица - 18 секционни избирателни комисии. В 11 села има избрани кметове. В град Кермен и 16 населени места изборът ще се състои днес. В община Нова Загора общинският кмет е избран на първия тур. Избрани са кметове и на 9 от 23 села. В останалите 14 се провежда балотаж.

Изборният ден в Монтанско започна нормално, съобщиха от 11-те общински избирателни комисии в региона. До момента няма регистрирани нарушения на обществения ред и тежки криминални прояви, обявиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В 7 от 11-те общини на област Монтана се провежда балотаж за кмет - Лом, Берковица, Вършец, Бойчиновци, Брусарци, Чипровци и Якимово. На първия тур кмет беше избран в общините Монтана, Вълчедръм, Георги Дамяново и Медковец.

През първия час от изборния ден са гласували 209 души в Пернишко, съобщи председателят на ОИК Петър Трендафилов. Нормално е започнал вторият тур в общината. Освен в областния център, балотажи за избор на кмет се провеждат в още 10 кметства - Батановци, Студена, Рударци, Люлин, Мещица, Кладница, Драгичево, Дивотино, Големо Бучино и кметство "Изток" в Перник. Правото си на глас днес могат да упражнят 90 663 души, 88 760 имат възможност да дадат вота си при избор на кмет. Населението на общината наброява 104 636 души. В дните между двата тура са починали 16 гласоподаватели. За първи път днес ще гласуват 12 жители на общината. Перничани ще упражнят вота си в 138 секции, което е с една по-малко от първи тур. Поради наличие на по-малко от 20 лежащо болни бе закрита секцията в Болницата за долекуване и рехабилитация в Перник. В 87 секции са поставени допълнителни паравани за гласуване. По предложение на политическите партии са променени 47 членове на секционни избирателни комисии от общ брой 1209. Двама столетници - перничанинът Иван Мавров и Тоша Кръстева от село Мещица, имат шанса да упражнят вота си днес.

Спокойно и без нарушения започна изборният ден в Община Велико Търново. В 6:00 часа са отворени и работят всичките 133 секции, съобщи председателят на ОИК Десислава Йонкова. На места не са се явили някои от членовете на секционни комисии, но те ще бъдат подменени. В деня за размисъл и в ранните часове на балотажа в ОИК не са постъпвали жалби за нарушения на изборния процес. В Община Велико Търново няма масови откази на членове на секции да участват на балотажа, заяви Десислава Йонкова. По думите й едва 80 от действащите членове са подали молба да бъдат изтеглени от общо 1100 ангажирани в работата на секционните комисии. За балотажа те ще получат по 10 лева допълнително възнаграждение. 74 688 са жителите в Община Велико Търново, които могат да гласуват за кмет, а за президент и вицепрезидент с право на глас са 76 959 избиратели.

Изборният ден в Ловешка област започна във всички секции и до момента протича нормално. Първите, които са упражнили правото си на глас, са го направили още в 6.03 часа - в село Орляне, община Угърчин. Подменени членове на секционни избирателни комисии има в Летница - 1, Луковит - 6, Троян - 8, Ябланица - 2 и Ловеч - 2. Освен президент и вицепрезидент в четири общини в региона ще се гласува и за кмет на общината. Това са Априлци, Троян, Тетевен и Ловеч. Своя кмет ще избират и жителите на тридесет села в областта.

Изборният ден във Варна започна нормално, съобщи председателят на ОИК Иван Лечев. В града са отворени всички 385 секции. От тях временните са седем. Други 6 временни секции в здравни заведения са закрити. Всички секционни комисии са в пълен състав. Регистрирани са общо 1310 застъпници. Избирателите за месните избори са 286 148, а на президентските право на глас имат 297 541 души. В региона има балотажи за кмет в девет общини. На първи тур своите кметове избраха жителите на Аксаково, Бяла и Суворово. Освен във Варна пред урните днес застават избирателите в общините Аврен, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Долни чифлик, Дългопол, Девня и Провадия.

Изборният ден в Пловдив започна без сериозни проблеми, само 13-та СИК в район "Централен" е отворила с 40 минути по-късно поради липса на кворум. Това каза председателят на ОИК Илиян Иванов. Между двата тура са извършени близо 1000 замени на членове на секционни комисии, тази сутрин също, но всички политически сили имаха готовност и това не се отрази на работата на СИК, уточни Иванов.

В община Асеновград всички СИК са отворили, извършените замени са около 20, каза председателят на ОИК Нели Пеева. По думите й ОИК няма информация за комисията в село Три могили. Поради липса на обхват на мобилните телефони не могат да се свържат с членовете на СИК, ситуацията ще се провери на място.

В Карлово и "Марица" изборният ден също е започнал без проблеми и с много малко замени, коментираха от съответните ОИК. Със 100 процента от състава на СИК започна днес изборния ден в община Калояново. Причината за това е експедитивната работа на ОИК на първия тур, коментира председателят й.

Всички СИК са отворели в определеното време и в община Хисаря, заменките са незначителни, няма жалби и оплаквания, съобщи председателят на ОИК Йордан Дамбулев. По думите му всичко е наред, тъй като в малките общини няма проблемът на големите грaдoве с районно деление, което усложнява отчитането в изборната нощ.

Във всички 103 избирателни секции в община Ямбол членовете на избирателните комисии са се явили навреме и изборният ден започна нормално, съобщи председателят на ОИК Женя Каяли. Жителите на общината, които имат право да участват в местните избори са 68 552, а в избора на президент и вицепрезидент на страната - 71 744 души.

Изборният ден в област Търговище започна нормално, заявиха от общинските избирателни комисии. в Община Търговище всичките 101 секции са започнали своята работа навреме. В балотажа за кмет на община имат право да участват 54 196 души, а за президент и вицепрезидент - 58 534. Балотаж за кмет на кметство се провежда в седем села на общината. В Община Попово също се провежда балотаж за избор на кмет на община. На балотаж са кандидатите за кметове на седем села. Между тях е и село Еленово, което е едно от 11-те в страната, в които на балотаж се явяват трима кандидати, след като двама от тях са получили равен брой гласове на първи тур. в Община Омуртах балотаж се провежда в четири населени места, в Община Антоново - в три, а в Община Опака - в две села. Общо 137 000 бюлетини са нужни за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент в Търговищка област. За вота за местна власт бюлетините са 106 150.

В Кърджали изборният ден започна нормално. 33 секционни избирателни комисии отвориха врати в 6 часа. Днес избирателите в общината ще гласуват само за президент и вицепрезидент, тъй като кметът бе избран на първия тур, а право да избират държавен глава имат 103 000 души. Явлението „отказали се членове на СИК" в Кърджали не се отчита. По информация на ОИК едва 5-6 човека не са пожелали да работят за втория тур на изборите и те са заменени по предложение на политическите партии, които са упълномощени да представляват в СИК. Работи и паспортна служба в Кърджали. Всички, чиито лични карти са с изтекъл срок, ще могат да гласуват само ако са подали заявление за издаване на нова лична карта. За издаването на удостоверения хората лично могат да подават искане до 15.00 ч. на 30 октомври в регионалната дирекция и в районни управления на МВР в Региона. Удостоверенията се издават след цифрово заснемане на лицето на заявителя и след снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта.

Изборният ден в Силистренско е започна нормално. Жителите на шест от общините избират кметове. На първи тур бе избран само кметът на Кайнарджанската община - Любен Сивев. Балотаж за кмет има и в 19 кметства. Промени в съставите на секционни избирателни комисии има във всички общини. Само в Силистра са подменени 52-ма души, показва справка от ОИК. За изборния ден са осигурени 144 900 бюлетини на балотажа за местния вот и 138 000 бюлетини за президентския избор. Гишетата на паспортните служби в Тутракан и Дулово ще издават удостоверения до 15.00 часа, а в Силистра - до 18.00 ч.

Нормално протича изборният ден в Пазарджишко, където 9 общини избират кмет на балотаж, съобщиха от общинските избирателни комисии. Гласоподавателите в областта са около 250 400, като най-много са в община Пазарджик, в която обаче се гласува само за президентски вот, след като за кмет на първи тур бе избран независимият кандидат Тодор Попов. Другата община, в която местният избор бе решен без балотаж, е община Батак. За кметове се гласува и в повече от 40 населени места в региона. Повече от 30 членове на секционни избирателни комисии са се отказали във вчерашния ден, а днес също е имало такива, които не са се явили, но това не е нарушило изборния процес, коментира председателят на ОИК - Пазарджик Георги Добрев.

С час по-рано отвори изборната секция в село Тънково, община Несебър. Централната избирателна комисия разреши изборният ден в селото да започне в 5.00 часа, а не в 6.00 ч. Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Несебър поиска по-ранен час, след като повече от 300 души останаха пред избирателната секция в селото и не успяха да дадат своя вот на 23 октомври заради изтичане на изборния ден. Тогава избирателите чакаха по 7-8 часа, за да влязат в тъмната стаичка. Гласоподавателите в селото по списък са 892. Днес в Тънково ще гласуват не само за президент, но и за кмет на община Несебър.

Нормално започна изборният ден в Добрич. От 6.00 часа са отворени всички секции, съобщиха от ОИК. Към настоящия момент няма постъпили жалби и сигнали за нарушения. Кметове ще бъдат избиране втори тур във всички общини в Добричка област с изключение на областния център, където вече бе избрана Детелина Николова. В 25 кметства в област Добричка ще се проведат балотажи. Трима кандидати ще се борят за доверието на жителите на село Одърци. Близо 192 000 души са с право на вот за президент и вицепрезидент, а 173 000 - за местна власт.