Чужди медии за президентските избори в България
Чужди медии за президентските избори в България / снимка: Sofia Photo Agency

Американският "Бостън глоуб" пише, че победата на консервативния кандидат Росен Плевнелиев означава, че управляващата ГЕРБ сега има контрола върху всички основни постове в държавата. Това ще подпомогне усилията на партията да прокара болезнени икономически реформи в изпадналата в затруднение България. Вестникът отбелязва, че в нашата страна средната заплата е 350 евро, а безработицата - 11,7 на сто.

Вестник "Сидни морнинг хералд" публикува информация на Асошиейтед прес за вчерашния изборен ден в България. Цитирано е изявление на Плевнелиев, че ще направи всичко по силите си да обедини българите в осъществяването на реформи в съдебната и здравната система и за диверсифициране на енергийните доставки и засилване на търговския обмен.

"Брисбейн таймс" и "Ейдж" - други два водещи австралийски вестника - също пишат за победата на представителя на ГЕРБ в президентските избори вчера.

Кипърският "Файненшъл мирър"цитира изявление на българския премиер Бойко Борисов, че неговата партия ГЕРБ подхожда много отговорно към доверието на избирателите, така че след две години на парламентарните избори да постигне същия успех. Вестникът цитира местни анализатори, според които Борисов едва ли ще рискува с непопулярни промени в здравеопазването и пенсионното дело. Той обаче ще се придържа към строга фискална дисциплина, за да защити финансовата стабилност и ще продължи с мащабните инфраструктурни проекти, пише излизащият на английски език "Файненшъл мирър".

Американският "Филаделфия инкуайърър", японският всекидневник "Майничи", германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг", френският "Либерасион", английският "Гардиън" и още много печатни медии също съобщават за победата на консервативния кандидат Росен Плевнелиев в президентските избори в България.

Под заглавие "Консервативният кандидат бе избран за президент на България" медийната група Ер Те Ел и вестник "Соар" съобщават тази сутрин за резултатите от балотажа за определянето на новия български държавен глава, като се позовават на информации на Франс прес. "Кандидатът на премиера консерватор Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, бе избран за президент на България в неделя на втори тур, като по този начин консерваторите концентрират в ръцете си двата най-важни поста в държавата според предварителните официални резултати", пише в публикациите. Отбелязва се, че президентът Георги Първанов не е имал възможност да се кандидатира отново след два мандата на тази позиция, характеризирана като представителна власт. В информациите се коментира, че изборите са били тест за премиера Борисов, изправен пред икономически трудности в страната, определена като най-бедната в ЕС. Допълва се, че министър-председателят е поставен и под постоянен натиск от Брюксел за по-ефикасна борба с корупцията и престъпността.

Победата на неговата партия ГЕРБ на президентските, както и на местните избори, организирани едновременно, настъпва насред мандата на правителството, по-малко от две години преди гласуването за ново Народно събрание. "Тези избори обаче отново дадоха място за съмнения в манипулации като традиционната практика в България с купуването на гласове, основно сред ромското малцинство, което бе заклеймено от медиите и неправителствените организации", се посочва в текста. Двете медии допълват, че вчера българската полиция е арестувала няколко души в провинцията заради раздаване на пари на избиратели.

Вестник "Либр Белжик" използва за основа на публикацията си по темата информация на същата агенция, като отбелязва, че в правителството Росен Плевнелиев е бил зает с модернизирането на инфраструктурата на страната с подкрепата на европейските фондове. Изданието уточнява, че България има едва 440 километра магистрални пътища и посочената позиция е направила кандидата популярен сред хората. Отбелязва се, че Плевнелиев влиза в политиката едва преди две години, но заемането му с осъвременяването на вехтите пътища го е направило бързо известен. Изданието характеризира Плевнелиев като кандидат "без етикет", т.е. необвързан политически и работещ по собствена програма, спокоен и често усмихнат, с репутацията на коректен човек, търсещ съгласието прагматик. "Либр Белжик" отбелязва, че Плевнелиев е поел ангажимент за подобряването на образа на България, "често сочена с пръст от Европейската комисия заради проблемите с корупцията". Като друго намерение се посочва придаването на повече тежест на поста на вицепрезидента, на който бе избрана министърът на правосъдието Маргарита Попова. Според коментара избирането на Попова и укрепването на вицепрезидентския пост би увеличило допълнително възможностите за отговор на очакванията на Брюксел за борба с корупцията и престъпността. В хода на своята кампания Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получиха подкрепата на Европейската народна партия, на канцлера на Германия Ангела Меркел, както и на певицата от български произход Силви Вартан, добавя в заключение изданието.

В статия под заглавие "Премиерът на България си избра президент" и подзаглавие "София може да се откаже от редица съвместни проекти с Москва" руският вестник "Комерсант" коментира избора на Росен Плевнелиев за президент. Според вестника експерти се опасяват, че новият български държавен глава ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Запада и "окончателно ще погребе мащабните проекти с Русия" като строителството на АЕЦ "Белене" или газопровода "Южен поток". Впрочем - допълва "Комерсант" - самият Плевнелиев увери неотдавна, че не възнамерява да прави това.

Въпреки личната популярност на Росен Плевнелиев наблюдателите обясняват победата му с поддръжката на избирателите за правителството на премиера Бойко Борисов. "В България президентът притежава ограничени пълномощия, така че председателят на правителството даже на крие, че именно той ще свири първата цигулка в тандема", пише руският вестник. По-нататък "Комерсант" повтаря, че според наблюдатели курсът за евроинтеграция, проповядван от Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, може да се отрази негативно върху много от съвместните руско-български проекти. Става дума за строителството на "Белене" и "Южен поток", които се ползваха с поддръжката на отиващия си президент Георги Първанов. Вестникът твърди, че по указание на Борисов вече няколко месеца се забавя осъществяването на проекта "Белене" и отново припомня, че преди изборите Плевнелиев е декларирал в интервю за "Комерсант", че не възнамерява "да пъха пръти в колелата" на проектите с Русия.(БТА)