Първанов и Беронов в дебат за президентската власт
Първанов и Беронов в дебат за президентската власт / netinfo

Кандидатите за президент Георги Първанов и Неделчо Беронов участваха в предизборен дебат по Нова телевизия. Мотото на дебата беше: “България през следващия президентски мандат. Има ли битка между лявото и дясното?”.

"Нашият приоритет е достойно приемане на страната в Европейския съюз". Това заяви Неделчо Беронов по време на дебата в отговор на въпрос каква е ролята на президента в реализирането на външнополитическите приоритети на държавата.

"Към президента има нови изисквания на базата на европейската интеграцията. Трябва да влезем с достойнство в ЕС, с високо чело. Трябва да лобираме, за да повдигнем стандарта на живот в страната", категоричен беше десният кандидат.

“Прекалено акцентирахме върху положителните страни от нашето членство, а някой трябва да обясни предизвикателствата. Не се използва достатъчно експертния потенциал на нацията. През моя мандат се опитах да изцедя всичко, което имаше в тези експерти и да го предоставя на правителството”, каза Георги Първанов по повод членството на страната ни в ЕС.

В своята реплика за европейското членство на България Неделчо Беронов посочи, че задължение на правителството е да подготви България за членството ни в ЕС, за използването на европейските фондове. “България не е поискала нито един цент от съюза за здравеопазване, за разлика от Румъния”, посочи като пример Беронов.

Десният кандидат каза още, че не е добра готовността ни да усвоим европейските фондове.

С това негово твърдение се съгласи и Георги Първанов, като заяви, че всички досегашни правителствата са укорими, че не направиха достатъчно, за да усвоим европейските фондове.

“Моето конкретно предложение е бюджетният излишък да се задели, за да се създадат експертни консултативни звена към областите, които да консултират общините и бизнеса в подготовката на проектите”, предложи Първанов. Големият ни проблем е нашата неспособност да подготвим качествени проекти за ЕС, завърши кандидатът за втори президентски мандат.