Животът на Обама е в опасност заради нехайството на охраната му
Животът на Обама е в опасност заради нехайството на охраната му / снимки: Reuters, архив
Животът на Обама е в опасност заради нехайството на охраната му
62991
Животът на Обама е в опасност заради нехайството на охраната му
  • Животът на Обама е в опасност заради нехайството на охраната му

Роналд Кеслер е един от признатите експерти по американските тайни служби, въпреки че никога не е работел в техните структури. Автор е на 19 книги за постиженията, проблемите и, не на последно място, "пикантериите" в ЦРУ, ФБР, охранителната служба на президента "Сикрет сървис" и другите секретни структури.

За да научим някои от по-актуалните тайни във Вашингтон, както и за да обясни защо изобщо не е впечатлен от новото назначение за шеф на Сикрет сървис - първата жена на този пост Джулия Пиърсън, Дарик се свърза с Роналд Кеслер. Пред Николай Тихов той разкри част от проблемите около Белия дом, както и какво е отношението между тайните служби и по-малките държави в света, като например България:

Написал сте 19 книги за различните американски тайни служби. Кога се породи интересът Ви по темата?

Винаги съм се интересувал от тайните институции на властта. Освен това харесвам предизвикателството да се занимавам със сложни теми. Важното е да се знае за всички подобни институции какво правят, вършат ли си работата, превишават ли си правомощията. Първата ми книга беше за програмата за контраразузнаване на ФБР, в която първо разучих, а после и описах как бюрото хваща шпиони. Хареса ми тематиката и оттогава не съм поглеждал назад.

Как работата Ви влияе на личния живот? Узнавате много чувствителна информация - налага ли се да ползвате завоалирани думи по телефона или да проверявате редовно апартамента си за СРС-та?

Според мен СРС-тата отдавна са вкъщи! Няма смисъл вече да ги търся. Но в никакъв случай не съм параноичен - приел съм, че нещата са такива. Имам добри източници и знам с какво се занимават правителствените служби - знам, че не им е приоритет да наблюдават журналистите.

Вие сте журналистът, който миналата година съобщи, че агентите на Сикрет сървис в Колумбия са поръчали проститутки. Това се превърна в огромен скандал. Как печелите доверието на толкова много информатори в тези среди, така че редовно да стигате до подобна информация?

Измъчвам ги, това по принцип върши работа! Сериозно - най-важното е, че ме знаят като човек, който казва нещата такива, каквито са. Знаят, че ще кажа, когато тези агенции се провалят, но също така казвам и когато вършат добре работата си, а това е сравнително рядко в днешната журналистика. Те оценяват това, както и факта, че наистина ми е интересна тяхната работа, искам да знам и най-малките подробности за профилирането на заподозрени, как правят лабораторните си изследвания... Те усещат всичко това и разбират, че просто искам да си върша работата по честен и достоен начин.

ЦРУ е известно с това, че през 70-те и 80-те години на миналия век се е намесвало във вътрешната политика на много държави, особено малки латиноамерикански републики. Тази практика продължава ли днес и прехвърлила ли се е и в други държави, например малки източноевропейски републики?

Да, ЦРУ се опитва да влияе на различни държави по скрит начин - пряко или като подкрепя различни групировки в тях. Но прякото действие е характерно по-скоро за държави, които са известни като заплахи - Иран, Северна Корея. Всичко това трябва да бъде одобрено от висши лица в Конгреса, които са свързани по някакъв начин с разузнавателните служби. Целият процес е много по-контролиран в днешно време, отколкото преди години.

През последните години станаха публични няколко случая на компрометиране на висши фигури от сферата на сигурността. Само през изминалата година видяхме изневярата на Дейвид Петреъс, както и огромния гаф на главния прокурор Ерик Холдър и връзката му с мексикански наркокартели. Има ли напоследък журналистически „пробив в системата” или просто в минали години тези неща са се прикривали по-успешно?

Според мен винаги ги е имало, но днес журналистите са много по-агресивни, самата информация е много по-достъпна и съответно е по-трудно да се покриват подобни провали.

Сикрет сървис пази американския президент след убийството на Уилям Маккинли през 1901 г. По-късно през годините беше застрелян Джон Кенеди, имаше и други атентати. Може ли да се каже доколко ефективна служба е Сикрет Сървис, има ли случаи, които не се оповестяват?

Сикрет сървис действително има огромни проблеми, които съм описал в една от книгите ми („Тайните служби на президента”), като например това, че пускат хора на места, на които не би трябвало да бъдат. А това е скандално! Това е пример за недисциплинирано ръководство. Като например случая със семейство Салахи, които успяха да присъстват непоканени на официална вечеря в Белия дом през 2009 г. и да се срещнат с президента. Колумбийският скандал го възприемам по-скоро като недоволство на самите агентите, които са си казали: „Така или иначе ръководството ни заобикаля правилата, защо пък и ние да не го направим?” Агенти, с които съм разговарял, са ми споделяли, че съвсем спокойно може да се случи убийство дори на президента именно заради всички тези неспазвания на правила. От друга страна, от убийството на Кенеди през 1963 г. до днес не е имало сполучливо посегателство върху живота на президента. Роналд Рейгън беше прострелян през 1981 г., на два пъти беше нападнат Джералд Форд през 1975 г., при които дори не беше ранен. Така че от тази гледна точка, Сикрет сървис имат успех.

Освен деморализация на агентите има ли опасност да се постави под съмнение и тяхната лоялност?

Агентите наистина се чувстват деморализирани и свръхизтощени, нещата често се вършат „през пръсти”, дори не им се дават най-модерните оръжия. Има известни нередности при спазването на процедурите - агенцията си затваря очите, когато не успяват да си взимат изпитите за физическа издръжливост или тези за подновяване на лиценза на оръжието, дори понякога им дават сами да си пишат бележките за изпитите! Всичко това допринася за това някой агент да бъде компрометиран. Агент, който се чувства огорчен, е по-вероятно да приеме предложение да съдейства на чуждо разузнаване или дори на терористи.

Скандалите вредят ли на секретните служби в дългосрочен план или те си взимат поуки и в крайна сметка излизат по-силни?

По принцип има реформи, ако скандалът е достатъчно сериозен, но това по-скоро не се случва - правителството продължава постарому. Всичко зависи от президента, а Обама многократно е изразявал голямото си доверие към вече пенсионирания бивш шеф на Сикрет сървис Марк Съливан - въпреки че всички тези скандали се случиха именно по време на неговото ръководство. А това определено не е добър знак.

Животът на Обама е в опасност заради нехайството на охраната му
netinfo

Какви промени ще направи новият шеф на агенцията Джулия Пиърсън? Тя всъщност има ли правомощия за драстични промени или реално всичко е в ръцете на президента?

Да, има права да въвежда промени, но истината е, че няма да го направи. През цялата си кариера е била повишавана именно от Марк Съливан, направо е негов клонинг. Няма никакво намерение да разклаща лодката, защото точно по „послушния начин” е стигнала до сегашната си позиция. Затова тези проблеми ще продължат, въпреки че всичко това излага на опасност живота на президента.

В такъв случай защо Обама назначава човек като Пиърсън, щом по този начин всъщност компрометира собствената си сигурност?

Президентът е много впечатлен от агентите, които са най-близо до него, пазят семейството му и предполага, че цялата агенция е също толкова ефективна и не се нуждае от промени. А е очевидно, че не е така! Все пак всички тези скандали са се случили, а в книгата си изброявам и други проблеми. Но истината е, че президентите понякога действат безразсъдно. Например, когато Кенеди отива в Далас, той нарежда на агентите си да не се движат заедно с него, качени на самата кола, както е по правилата, а ги кара да вървят до автомобила, при това на известна дистанция от него. Ако бяха на стъпалото на колата, щяха да скочат върху него веднага след първия изстрел, който не е бил фатален, и да му спасят живота. Така че понякога самите президенти подценяват огромните рискове.

Решението наистина ли е било на Кенеди? Някои твърдят, че друг го е взел.

Не, негово е било.

Случвало ли се е охранителите на президента да преминат на червено с превишена скорост, да причинят катастрофа, след което да избягнат съдебна отговорност?

Случва се отделни агенти да злоупотребят с властта си. Преди няколко години се разбра, че агент на ФБР беше стигнал до поверителна информация за мъж, когото приятелката му харесвала. Той беше съден и уволнен. Такива неща стигат до съд и съдът не се поддава на какъвто и да било натиск.

Коя е любимата Ви секретна служба и защо?

Без съмнение ФБР. Три от книгите ми са за тази служба. Агентите са изключително интелигентни, имат широка гама от отговорности и винаги ми разказват много интересни истории.