В УАСГ изготвили антикризисен план
В УАСГ изготвили антикризисен план / снимка, архив: Sofia Photo Agency
В УАСГ изготвили антикризисен план
29749
В УАСГ изготвили антикризисен план
  • В УАСГ изготвили антикризисен план

Антикризисен план за справяне с финансовата криза са изготвили от Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщи пред Дарик ректорът на висшето учебно заведение доц. Добрин Денев. По думите му икономиите са за сметка на командировки, а в името на по-ниската сметка за ток ще се гасят излишните лампи. От университета разработват и различни проекти, за да получат финансиране за ремонт и издръжка. Благодарение на проект по Оперативна програма „Регионално развитие” хората с увреждания ще имат достъп до университета. Финансовата инжекция е в размер на 3,82 милиона лева. Ето какви са начините за финансово оцеляване в условията на икономическа криза:

Кой е най-сериозният инфраструктурен проблем на университета, който тепърва и най-належащо трябва да разрешите?

Много важен проблем, за който ще търсим решение, е най-старата лаборатория в нашата страна – лаборатория по хидротехника. Изглежда доста зле, буквално в предаварийно състояние е. Ще търсим възможности, финансиране и подкрепа от страна на държавните институции не само да я ремонтираме, не само да я обновим, но и на нейно място да направим един корпус, от който университетът има нужда.

Към момента имате ли рампи за хората с увреждания? 

Нямаме. Имаме проектирани четири асансьора, които ще решат този въпрос.

Имате ли студенти, които реално се нуждаят от такива рампи?

Не мога да дам точен отговор, но не съм бил свидетел студенти при нас да не могат да достигнат до всички точки. Имаме такива преподаватели обаче. Ако заради тези причини университетът е избягван от някои кандидат-студенти, то сега такава ситуация няма да има. Тя ще бъде решена.

Смятате ли, че орязването на около 20 процента от държавната субсидия за университетите ще може да се компенсира донякъде? И всъщност това компенсира ли тези средства, които ще бъдат орязани?

Не може да се каже, че това е реална или права компенсация. Тези средства отиват целево в друго направление. Ние не можем да ги използваме за нищо друго, освен за това, което е написано в документите, които подписахме. Обстоятелството, че се намалява държавната субсидия с около 20 процента за нас е болезнено. Но ние имаме разбиране за това какви проблеми решава нашата страна в момента. Ще направим всичко възможно за това да се справим със ситуацията. Изготвили сме антикризисна програма.

Каква е антикризисната програма на УАСГ? И има ли допирни точки с тази на кабинета, можем ли да сравняваме?

Синонимни неща има, разбира се. Във всички случаи нашите икономии се търсят в посока на онова, което в една или друга степен е било, ще си позволя да се изразя така „екстра” било по отношение на използване на материалната база, било по отношение на командировки и други разходи, които са присъщи за един университет, но във всички случаи бихме могли да свием тези разходи. Надявам се, че онова, което сега ще направим, ще има дългогодишен благоприятен ефект, намаляване на нашите огромни разходи за отопление…

Изчислили ли сте точно с колко ще се намалят разходите? До 50 процента можем ли да кажем, че…

Ще се опитаме да доближим тази цифра, макар че тя е твърде силна.

Да се върнем на антикризисния ви план. Ще съкращавате ли персонал?

Няма да съкращаваме нито преподаватели, нито служители. Единственото, което правим, е когато примерно по възрастови причини или заради нещо друго преподаватели и служители напускат, особено за служителите когато става дума, на тяхно място ние не назначаваме нови хора или прави това само когато е много силно потребно. Правим всичко възможно да намалим разходите особено що се отнася до тези, които са свързани със загуби на електроенергия, на отоплителна енергия. Възнамеряваме да използваме и модерни средства за осигуряване на допълнителни така да се каже приходи. Става дума за инсталации или въобще фотоволтаична система, за която университетът има предпоставки. Ограничаваме разходите не само за командировки, но и всичко онова, което е свързано с текущи разходи от типа на това да се гасят лампите, да не се използват напразно едни или други уреди. Не сме правили нищо в посока намаляване на трудовите възнаграждения на преподаватели и служители.