Светлин Русев и четвъртъка
Светлин Русев и четвъртъка / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

"Светлин и понеделниците" е книгата на журналистката Петя Тетевенска за Светлин Русев, която съвсем наскоро излезе на бял свят. Един от най-добрите български художници е ВИП гост в "Ники Кънчев Шоу". Въпреки че е четвъртък, Светлин Русев разказа повече за книгата и какво се случва с неговите понеделници.


Здравейте, добре дошли! Как се чувствате в Дарик?

Много добре, с голямо уважение се отнасям към Дарик Радио. Преди няколко години бях номиниран от вас в класацията за десетте най-известни българи. Освен всичко друго със собственика на Дарик Радио сме добри приятели, поддържам връзки и с някои от журналистите тук. Това е радиото с най-остра проблематика, което се чува в широк периметър.

Факт.

Авторитетът на Дарик Радио е много голям и не го казвам от куртоазия.

Благодаря. Конкретният повод да сте тук в студиото е, че съвсем наскоро излезе книгата на известната ни телевизионна журналистка Петя Тетевенска за вас. Това е книгата "Светлин и понеделниците" по ваши разкази и документи. Какво представлява книгата и как трябва да бъде прочетена - като свидетелство за вашия живот или като ваши мисли за някои проблеми?

Това е една много странна книга. Нито тя, нито аз смятахме, че ще правим книга. Преди години тя предложи да помислим, да направим книга, но в момента, в който стигнахме до личния живот и личните проблеми, аз прекъснах.

След години тя направи филм за мен за 70-годишнината, преди това за Дечко Узунов направи един филм, по-късно за Людмила Живкова. Когато видяхме разпечатани въпросите за филмите - все пак това е кино и малка част от тях бяха влезли - се роди колективната идея, че от това може да стане нещо интересно. Но само да се говори не ставаше. Затова реших, че трябва и доста документи да включим. Личният ми архив е много богат, не говоря само за снимките, а и писма, протоколи...

Хубаво, но след като видях книгата, аз все пак съм художник, реших, че не може да мине без албумна част. И вместо към 150-200 страници, тя стана двойно по-голяма. Към нея прибавихме една част с неща, важни според мен за мен като творец. Струва ми се, че се получи любопитна книга, която не бих определил като жанр.

Защо "Светлин и понеделниците"?

Заглавието е на Петя Тетевенска, тя го измисли. В единия от филмите - мисля, че беше този за 70-годишнината ми - казвам, че още от детските си години чакаме да дойде един понеделник, в който няма да има задължения, няма да има уроци, няма да има работа. И ще бъде един понеделник, в който ще бъда напълно свободен.

Такъв понеделник така и не дойде.

Светлин Русев и четвъртъка
netinfo

Има ли някаква сензация в книгата? Знаеш колко интересно е да има нещо жълто, нещо сензационно да разкриваш, твои отношения с хората от предишния режим, нещо, което обществото не е знаело.

В книгата има много неща, които могат да звучат като сензация, естествено. Примерно има протоколи от заседания на Политбюро, които се занимават с русенския случай. Имам лични писма от различни хора, които сами по себе си са сензация като факт.

Цялото интервю със Светлин Русев от "Ники Кънчев Шоу" чети в Zar.bg