Сл. Бинев за Сидеров: Не си представям, че шеф на ПГ може да се държи като застаряващ гангстер
Сл. Бинев за Сидеров: Не си представям, че шеф на ПГ може да се държи като застаряващ гангстер / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сл. Бинев за Сидеров: Не си представям, че шеф на ПГ може да се държи като застаряващ гангстер
69325
Сл. Бинев за Сидеров: Не си представям, че шеф на ПГ може да се държи като застаряващ гангстер
  • Сл. Бинев за Сидеров: Не си представям, че шеф на ПГ може да се държи като застаряващ гангстер

Делото срещу Волен Сидеров и спътниците му в самолета от София за Варна трябва да се води като дело срещу организирана престъпна група - това заяви в интервю за Дарик евродепутатът Слави Бинев. Той смята, че последният скандал с лидера на „Атака" надминава всички дотук с участието на Сидеров.

„Не мога да си представя, че шеф на ПГ може да се държи като застаряващ гангстер и да ходи с шайка около себе си", коментира още Слави Бинев.

В понеделник от „Атака" съобщиха, че Волен Сидеров е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу Слави Бинев, в който сигнал се оплаква от заканите за убийство, които Бинев му отправил в интервю по празниците. Какъв е бил поводът за размяна на реплики между двамата, защо според Слави Бинев политиката на „Атака" може да бъде наречена „Варадерски национализъм", както и за събитията в самолета за Варна, ето какво разказа евродепутатът:

Каквото повикало, такова се обадило! Този човек по принцип търси проблема, той търсеше проблема. Аз много пъти стисках зъби, но се уморих да стискам зъби. Вие виждате, че няма как. Цялото общество беше скочило срещу едно такова поведение, защото се очаква политиците и депутатите да бъдат модел за подражание, а не модел за лошо поведение. Не мога да си представя, че един шеф на група може да се държи като застаряващ гангстер - да ходи с шайка около себе си и да се опитва непрестанно да търси проблем, да създава проблем, да създава конфликти, да бъде в центъра на тези конфликти.

Какво изостри отношенията ви? Дали поводът, че депутати в европарламента реагираха на историята с офшорните сметки на депутатите от „Атака", или...?

Има много неща. Мен специално нищо не ме е озлобило. Единственото нещо, което ме озлоби е, че в един празник, като Коледа, между опоненти може да се разменят неща, които могат да включват деца, близки и т.н. Това е нещо, към което всеки български баща би реагирал. Аз не смятам, че реагирам по-различно от това, както би реагирал един истински български баща, а не един варадерски измамник и подлец. Аз не съм се изнервял до момента и съм стискал зъби въпреки нападките, въпреки провокациите, въпреки хилядите неща, на които човек е можел да реагира по някакъв начин. Не за друго, а защото смятам, че когато някакви хора са имали някакви отношения един с друг, е напълно нормално да запазят някаква дискретност в отношенията помежду си. Има един момент, когато чашата прелива. Моето търпение не е до безкрай. Не знам кое го е озлобило него, сигурно има много неща, които могат да го озлобят, но мисля, че той трябва да бъде най-озлобен към себе си и към своята глупост.

Вие наистина ли сте казали, че ще го „разпльокате", или това е някакъв жаргон?

Не става дума за жаргон. Аз казах, че когато става дума за лични неща, когато не става дума за политически доктрини или политическа стратегия, или за каквото и да е било друго, хората трябва да ги решават по старомодния начин - като джентълмени и един с друг, като мъже. В такъв момент е нормално човек да бъде агресивен. Това е между боксьори, между хора, които ще застанат на ринга по един такъв начин. Това е абсолютно разрешено и е част от драмата. Защото аз си го представях това да бъде нещо много готино. Той примерно излиза в бойно снаражение, трима-четирима от неговите депутати държат маса над главата му и аз го подритвам. Цялата тази работа може да бъде само клоунада. При това смятах, че щеше да има и страхотен медиен отзвук, тъй като ако наистина човек иска да го набие него, трябва да се нареди на опашка. Защото ако си спомняте преди шест месеца, нямаше българин, който да не искаше да направи това, което аз. Не е нещо кой знае какво да се е случило. Аз нито съм искал някъде да го търся, нито нищо. Аз съм сметнал, че ако наистина той смята, че трябва да защити думите си, трябва да се появи някъде, да каже: „Аз съм тук! Нося отговорност за думите си и т.н." Защото ако аз засегна някой, аз ще нося отговорност за думите си.

Думите бяха по адрес на вас или на ваши близки?

На моите деца. Той каза, че това ми е било драмата... Не искам да говоря, защото ми е изключително неприятно. Всичко това се случва на Коледа. Той, разбира се, след това избяга, свали записи и т.н. Той много добре знае, че той е провокирал всичко това, което се случи, но както се сещате, следите остават. Ние сме го записали.

Очаквахте ли Волен Сидеров да сезира прокуратурата за това?

Аз нито съм се редил за депутатски имунитет, нито чак толкова ме вълнува. Аз смятам, че всеки един български баща трябва да може да защити семейството си. Нищо друго. Може би наистина, тъй като това се случи на Коледа, тъй като ми се обадиха и може би ако бях преброил до десет, щях да го кажа по същия начин, но щях да избегна точно този момент, който той умело използва, за да може да пусне шарен балон и да не може да отговаря на въпроси, на които трябва да отговаря - за парите, за приятелите, за всичко останало и т.н. Вие много добре знаете, че това са шарени балони, които той пуска в момента. Тъй като пресоли супата, той стана жертва на собствените си стратегии, провокации и т.н.

Как ще завърши сега тази история с варненския полет? Вече има искане от главния прокурор за сваляне на имунитета му, но той и преди е бил със свален имунитет. Помним инцидента на магистрала „Тракия".

Тук нещата са доста по-различни, тъй като става дума направо за организирана престъпна група. Тук става дума за шайка около него. Този човек, полицаят, не е бит от Волен Сидеров, той е бит от хора, които са се нахвърлили като банда разбойници върху тези хора. Тук делото, според мен, трябва да отиде директно на ОПГ - за организирана престъпна група. Трябва да бъдат свалени имунитети на абсолютно всички участници в това пошло дело. Да бъдат свалени имунитетите на тези, които имат такива, а на тези познати, които са играли ролята на охрана, да бъдат заключени на момента. Не знам и защо те още не са заключени. Много знаят кои точно са тези хора.

Мнозина са онези, които казват, че това ще е поредният случай, от който той ще извлече дивиденти, защото умело вирее в ситуация на скандал.

Не знам какви дивиденти може да изкара човек, който бие беззащитни граждани. Просто не мога да си го представя какъв дивидент политически може да изкара човек, който бие един човек, който скача да защити, макар и с думи, една дама. Аз просто не мога да си го представя. На какво общество това може да носи дивиденти.

Смел човек ли е Волен Сидеров? Може ли с лекота да набие човек, или по-скоро е вербално по-агресивен?

Не съм разсъждавал по този въпрос. Това не ми е било някаква задача да го анализирам. За мен един човек, който би нападнал някой с бандата си, с шайката си, е страхливец. Защото само силен човек може да се разхожда сам, с ръце в джобовете и да иска да провокира другите хора. Това вече бих го уважавал. Но когато един човек се държи като мутра от началото на 90-те години, носи банда около себе си, аз мисля, че това може да го направи само един страхливец, който се крие зад имунитета си и зад хората си.

Как гледате на коментарите, че това е пореден опит Сидеров да бъде изолиран от родната политика, че скандалът помага на тези, които искат да заемат неговото място?

Не знам кой иска да заеме мястото му. Вие представяте ли си това да беше вашият син, ваш близък? Представяте ли си това да беше някой от близките на вашите слушатели? Как би реагирал един баща, как би реагирала една майка? Вие знаете ли какво им е на тези родители в момента? Той няма как да го знае, тъй като знаем, че този човек не е създал нищо до момента.

Ако съдим от всичко, което му се е случвало, обаче, след всички скандали досега, стигаме до извода, че някой го пази.

Не знам кой го пази, но за мен това поведение надвишава всичко, което е сторено до момента и за което би могло да има някакви съмнения. Но както казва Чърчил: „Когато едно нещо ходи и кряка като патица, е много вероятно да е патица". Първият път можеш да кажеш, че сигурно е станала грешка и вероятно нещо са го нагласили, примерно там, на магистралата. Вторият път можеш да кажеш: „Абе, тая стюардеса сигурно е много възрастна, дето мяташе кюфтета по нея". Можеш да кажеш, че онзи журналист е виновен, дето го ритаха... Тук стават много нещата. Прекалено много са нещата, за да може и най-влюбеният в него човек да разбере, че става дума за един измамник. Как може един човек да говори за семейство, за семейните ценности и за демографския срив, когато няма деца, когато вземе жената, гаджето на доведения си син. Вие знаете ли, че Софка и Дачо, като чуят за тази история, се изчервяват. Друга такава ромска история няма. Това ли е национализмът в България?! Как може човек да говори за национална сигурност, когато никога не е ходил войник?! Как може да говори за бизнес и за икономика, когато самият не е изкарал една стотинка през живота си и не е платил един данък, върху тези пари, които е изкарал или работното място, което е създал. Това е пълна измама, това е варадерски национализъм.

Варадерски, но след всеки скандал той възстановява доверието си.

Не, не! Ако това го допуснем, по-добре наистина да напуснем тази държава и да се приключва въпросът. Аз лично не мога да си представя, ме оттук нататък би могло да има някакво затваряне на очите на обществото. Обществото не може да си затваря очите.

Да де, но ако на него се крепи правителството?

Ако на него се крепи правителството, бъдете сигурни, че в Европейския парламент вече се подготвят огромни, ясни документи, справки за всичката тази безнаказаност през последните години на Волен Сидеров, което ако правителството наистина реши, че може да спаси през него, аз мисля, че ще грохне два пъти по-силно през него.

Вашият развод как мина с него? Да не би в това да се крият проблемите между вас сега?

Аз исках да е европейски разводът и както виждате около 4-5 години, въпреки неговите провокации, не обелвах дума, докато той наистина не мина и най-тежките граници, които бях поставил. Аз исках този развод по европейски, тъй като съм европейски депутат. Но той явно обича ромските истории, демонстрирани още с гаджето на доведения си син, така че явно ще го направим по ромски.