Ще стане ли Румяна Желева еврокомисар?
Ще стане ли Румяна Желева еврокомисар? / снимка: DarikNews
Ще стане ли Румяна Желева еврокомисар?
25185
Ще стане ли Румяна Желева еврокомисар?
  • Ще стане ли Румяна Желева еврокомисар?

Очаква се по-късно днес депутатите от Комисията по развитие на Европейския парламент да вземат решение дали Румяна Желева е подходяща за поста комисар по хуманитарната помощ. На продължило до късно снощи закрито заседание на координаторите на комисията не беше постигнато съгласие и заради това те ще заседават и днес. Преди това Владислав Велев разговаря с евродепутата от Групата на зелените/Европейски свободен алианс Джудит Сарджентини. Тя е член на комисията по развитие и беше сред депутатите, които най-активно задаваха въпроси на Желева при изслушването й миналата седмица. Ето какво каза Сарджеентини:

Все още не съм си променила мнението. Миналата седмица просто задавах въпроси за финансовото състояние на Желева - какво е притежавала, какво е декларирала и какво не е декларирала. Правният отдел на Европейския парламент съобщи, че тя вече не притежава никакви дялове във фирми. Ако е така - нека да е така. Но Желева не можа да ни убеди, че е компетентна и не покажа, че може да се справя с кризи.

Смятате ли, че България трябва да предложи нов кандидат за европейски комисар?

Мисля, че България гледа много сериозно на членството си в Европейския съюз и ще покаже сила, ако представи комисар, който е отдаден на хуманитарната помощ. Това ще бъде добре, но ще видим какво ще направи България, това не зависи от мен.

Но имало е случаи, когато кандидатите за комисари не са се представяли добре, а после са ставали добри комисари.

Не смятам, че съм виждала друг път такова лошо изслушване. Но тук също така става въпрос за взимане на сериозно на Европейския парламент. тези изслушвания не са прост за нищо. Това е последната проверка. Барозу избира комисарите си, но ние трябва да направим последната проверка. Да, разбира се, винаги можеш да се учиш и да получаваш опит по време на мандата си. Но това не е място за стажанти, това е наистина тежка работа.

По време на изслушването бяхте много добре подготвена. Как се случи така?

Не се познаваме с нея. Нямам нищо лично против нея, нито срещу България. Просто съм в Комисията по развитие и искам да зная какво ще прави комисарят. Освен това работа в областта на развитието десет години и се интересувам лично от това. Искам на поста някой силен, който наистина ще свърши добра работа.

Можете ли да коментирате съобщенията в български медии, че Желева все още е част от управлението на фирма?

Чух за това, което пише в българските медии. Това, разбира се, трябва да бъде разследвано. Гласуването на цялата комисия ще бъде следващата седмица, така че имаме това време, за да разберем за какво става въпрос. Ако излязат нови въпроси трябва да им бъде отговорено преди да решим. Гласуването е на 26 януари, а дотогава е времето да получим отговори.