Селин Дион си избра българска челистка
Селин Дион си избра българска челистка / sxc.hu
Селин Дион си избра българска челистка
37352
Селин Дион си избра българска челистка
  • Селин Дион си избра българска челистка

Българската челистка Ирина Ширкова е избрана от Селин Дион да стане част от групата на певицата за серия концерти в Лас Вегас. Чиркова живее повече от десет години в САЩ, където е завършила Бостънската консерватория, а сега преподава чело в няколко музикални училища.

Ирина свири с групата на Съли Ерна - Godsmak.

Кое я е накарало да отиде да работи в САЩ, за предстоящите концертите със Селин Дион и за това какво липсва на Ирина Ширкова в САЩ, разказва самата тя в интервю за Дарик.

Искам да свиря, а както знаете в България възможностите са ограничени. Може би в днешно време е по-добре, но по-рано беше трудно да се успее. Още след първата ми година в Музикалната консерватория в София реших да се преместя някъде другаде. По-скоро на шега кандидатствах в Бостънската консерватория, дадоха ми стипендия и аз реших да отида и да опитам, всъщност да завърша бакалавър там. След 12 години преподаване в Бостън реших, че трябва да се преместя на по-топло място. Освен това професионално Ню Йорк или Лос Анджелис са местата за развитие. Така реших да дойда в Лос Анджелис.

Родителите ми са любители цигулари. Те са математици по професия, но майка ми е решила, че имам добър слух, че като малка съм пеела чисто и решила да ме пробва да стана музикант. Довела ме в Музикалното училище в София да кандидатствам за какъвто инструмент имат свободен. Виолончелото е бил последният инструмент, за който е било останало да се държи изпит. Кандидатствах за него. Тя ми каза, „ще влезеш с чело, но ако не ти харесва, можеш да се смениш с нещо друго". Обаче на мен ми хареса и така и останах.

Концертите със Селин Дион ще са в „Сийзърс Палас". Започват през средата на март. Беше интересно, че аз не се бях насочила да работя със Селион Дион. Знаех, че има прослушване за нейн малък струнен състав и тъй като никога не бях ходила в Лас Вегас, реших, че е добър повод да отида до Вегас и да се явя на това прослушване. Доколкото знам са си избрали само няколко цигулки, 3 чела, няколко виоли, така че не сме истински голям оркестър. Очаквам с нетърпение да видя каква е цялата идея, хореография. Започваме репетиции на 15 февруари и ще сме там до 15 март, когато е първото шоу.

Аз се интересувам от всякакъв вид музика. Непрекъснато работя в звукозаписни студия, с филмова музика, понякога ми пращат тракове на видео игри - толкова жанрове и видове. Гледам технически какво може да се направи, да се допълни произведението от челова гледна точка с повече интересни музикални детайли.

В Америка ми липсват всички мои приятели, както и родителите ми, брат ми, цялото ми семейство. Донякъде ми липсва начинът на живот. Липсва ми това, че кой каквото иска може да си прави, без да го преценяват по начина му на действие. Докато тук влизаш в един стандарт и всеки очаква от теб да правиш нещата по този начин. Липсва ми храната в България - лютеницата и българско сирене, което се продава и тук, но четвърт килограм струва 15 долара.