РЗС работила въпреки ДАНС
РЗС работила въпреки ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency /
РЗС работила въпреки ДАНС
22882
РЗС работила въпреки ДАНС
  • РЗС работила въпреки ДАНС

Яне Янев, лидер на РЗС и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, е събеседникът на "Дарик". Поводът - съмнението на вицепремиера Цветанов, че партия РЗС е създадена от ДАНС.

Преди да започне нашият разговор с въпроси от студиото, бихме искали да ви пуснем едно мнение, което е отпреди няколко месеца, и то е на още един политически човек - Румен Овчаров. Това е едно негово мнение, което е изразено по време на заседание на градския съвет на БСП. Нека чуем господин Овчаров. Съвсем кратко, съвсем кратко негово мнение и след това започваме с въпросите от студиото.

Румен Овчаров: Можем да задаваме въпроси за генното инженерство, което се опитахме да провеждаме, политическото генно инженерство. Кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на РЗС ще ни помогне или че ЛИДЕР ще ни бъдат наши партньори? И кой сега си събра попарата от това?

Господин Янев, кажете сега защо тази тема е толкова интересна на политиците. Как, защо и от кого е създадена РЗС?

Защото някои хора трески ги тресат.

От какво?

Затова, че в България има нов политически проект, който е извън 20-годишния посттоталитарен сценарий. И наистина те не могат да се поберат в кожата си, че не могат да контролират този политически проект. Що се касае до Румен Овчаров, аз се учудвам защо не пуснахте и моята позиция след неговото изказване. И той като каза А...

Е, защото имате възможност да я споделите в ефир.

... защо не каза Б, В и да стигне до Я, а спря. Защото е гузен. Защото неговата партия БКП-БСП се опитва 65 години да определя всичко в държавата, но в крайна сметка такива като Румен Овчаров за съжаление се измъкват през целия преход безнаказано и знаят, че ако "Ред, законност и справедливост" притежава изпълнителната власт в държавата, просто няма да ни мигне окото.

Господин Янев, ядосвате ли се на такива твърдения?

Аз малко се ядосвам. Повече се ядосват обикновените и почтени хора, които знаят как са градили "Ред, законност и справедливост" тухла по тухла. И не вярвам в това, че министър Цветанов подозира "Ред, законност и справедливост" в това, че е продукт на ДАНС, и е станала някаква погрешна журналистическа интерпретация. Защото той знае и въпреки че е отскоро в политиката, все пак не са минали чак толкова години, за да не си спомни, че РЗС е създаден на 11 декември 2005 година, че нашата партия участваше самостоятелно на президентските избори и още тогава показа ръст и за 3 месеца взе повече от 3 процента. После участвахме самостоятелно на местните избори и взехме в национален мащаб над 4 процента далеч, далеч преди да е създадена ДАНС. Това са някакви опити и провокации от страна на БСП и ДПС, които може би сега целят да разтурят конституционното мнозинство в 41-ото Народно събрание. . .

Добре, г-н Янев, един такъв въпрос, понеже си дойдохме на думата за градежа на РЗС, а и така или иначе става въпрос за това, я ни напомнете как точно стана градежът, кой направи РЗС?

"Ред, законност и справедливост", както ви казах, е създадена след трансформацията на Национално сдружение БЗНС, чийто председател бях аз, голяма част от структурите на НС БЗНС, които може би в над 90 процента минаха в "Ред, законност и справедливост", и именно върху тази база стъпихме да постигнем сравнително добри резултати макар и новорегистрирана партия, на по-малко от три месеца, на президентските избори.

Г-н Янев, вие как всъщност си обяснявате думите на вътрешния министър Цветанов? Казвате, че може би те са грешно интерпретирани от медиите. Нашите слушатели имаха възможност да ги чуят в основната част на новините. Предполагам, и вие днес сте чели другите колеги също, както вие казвате, как интерпретират темата. Как си обяснявате неговите думи? Това атака срещу вас ли е, срещу вашата партия ли е?

Нямах възможност да прочета всичко, но според мене това, което целят БСП и ДПС е ясно - те искат да нагнетят напрежение между ГЕРБ и РЗС, защото знаят, че ние сме изключително последователни и като сме дали дума, я спазваме. Така или иначе ГЕРБ ще получи. . .

Но защо човек от ГЕРБ ще се опитва да ви скара с ГЕРБ?

Опитват се, за да може да няма конституционно мнозинство, за да не може да променяме, да речем, текстове, касаещи съдебната система, защото виждате какви циркове се случват във ВСС. Не искат да се предприемат крути мерки и затова целят да отслабят мнозинството в Народното събрание. . .

Е, да, ама това е вицепремиерът все пак и. . .

Това. . .

. . . министър на вътрешните работи го казва.

Това са елементарни. . .

Г-н Янев, но това го казва вицепремиерът и министър на вътрешните работи, не е някой от ГЕРБ просто ей така. Той представлява ГЕРБ.

Така, за да може да разберете още по-подробна информация, тъй като аз имах други лични проблеми, които не желая на никого, днес натоварих моя заместник Димитър Абаджиев да разговаря лично с премиера Бойко Борисов. . .

По темата?

По темата и премиерът Борисов е уверил колегата Абаджиев, че изобщо не става въпрос за нас и този случай ще бъде изяснен в близко време.

Добре. Вашият категоричен отговор - създадена ли е РЗС от ДАНС?

РЗС е работила въпреки ДАНС и РЗС е репресирана от ДАНС.

Как? По какъв начин се чувствате репресирани от ДАНС?

Ами, да речем, по време на кампанията за евроизборите и за националните избори наши активисти нерегламентирано са били следени и подслушвани.

Вие имате ли доказателства за тези твърдения и. . .

Винаги, когато кажа нещо. . .

. . . запознали ли сте, когото трябва с тях?

. . . имам доказателства. Нали си спомняте и минали периоди.

А като заговорихме за миналите периоди, се сещам да ви питам защо точно в тия, миналите периоди, правихте толкова разкрития, пък в последно време няма?

Ами, ние не сме спрели да правим разкрития. Друг е въпросът, че някои хора не искат да положат малко усилия, за да могат да ги публикуват част от тези разкрития. И аз, ако бъда гост на ваше предаване, в рамките на 30-40 минути мога да ви изложа тези разкрития. Ето утре има, да речем, пресконференция за алкохолната мафия в България...

Да, ще стане дума и за това, уверявам ви.

. . . имах специална среща в Европейската комисия, не знам колко политици са приети в Европейската комисия, в дирекцията за акцизи и митническа политика, и са получили такава подкрепа. Утре заповядайте в 10 часа на брифинг в пресклуба на РЗС за поредното разкритие.

Ще ви питаме и по тази тема след малко. Аз си позволявам отново да ви върна на темата ДАНС, понеже казахте, че вие по-скоро сте потърпевши от ДАНС. А можете ли да ни уверите, че вие не сте се и възползвали от ДАНС в някакъв смисъл? Имам предвид информацията, която вие разкривахте преди изборите, дали по някакъв начин тя не ви е предоставяна оттам. Можете ли да ни уверите дали сте правили това или не?

Аз няма за какво да се оправдавам, защото няма смисъл от това. Но мога да ви кажа, че никога по никакъв повод не ми е била предоставяна информация от ДАНС за каквото и да било. Напротив, огромна част по преписките, които е работила ДАНС по отношение на нашите сигнали, информацията е била изцяло нова за тях. И тъй като това отива от прокуратурата в ДАНС, ние като вносители на сигналите сме проследявали техния ход.

Т.е. вие сте успявали да разбирате за неща, които се случват в държавата преди ДАНС. Как?

Да, за голямо ваше учудване и за наше експертно становище...

Или вие сте много добри, или ДАНС не си върши работата, както трябва.

Ние считаме, че голяма част от тази информация е била в пощенските кутии на много други народни представители, но те са си мълчали. Нима Станишев не е могъл да подаде 50-60 сигнала за негови корумпирани министри и не е могъл да натовари инспектората да вземе да си свърши работата. Ами, да речем, за Мургина сандалът, който ние разкрихме, а не. . . който трябваше да бъде разкрит от Станишев или от Пламен Орешарски, информацията я имаме от вътрешни служители от НАП, които дойдоха, пожелаха анонимност хората и предоставиха цялата информация.

Казахте Станишев. Защо сега искате имунитета му?

Защото той си е позволявал да осъществява търговия с влияние, позволявал си е чрез ДАНС да брани една от групировките в БСП и защото е боравил с класифицирана информация, нарушавайки закона.

Още едно, така, ваше мнение искам да чуя по въпроса за създаването на ДАНС. Каква е вашата версия за създаването на държавната агенция за национална сигурност.

Е, ама аз го казах от парламентарната трибуна в четвъртък, съжалявам, че не сте ме чули и че може би пак. . .

Може би не всички наши слушатели са имали възможност.

. . . ще ми зададете въпроса, че нямаме активност. Ние сме внесли и поправки в Закона за ДАНС. Ето, казвам ви още една новина, която, чудно за мен, не е интерпретирана в медиите, а е съобщена по официален начин.

Кажете какви поправки. Добре, кажете какви поправки, какво предлагате конкретно.

Да, ние, ние, първо, искаме да има необходимия европейски тип парламентарен контрол. Няма в закона за ДАНС реално формулирани правила за контрол над ДАНС. И на практика затова се получава и всичко това. Защото комисията работи по някакви вътрешни правила, които не са законодателно уредени, и самият парламентарен контрол е чисто фиктивен. Докато в Европа нещата са поставени по съвсем друг начин. Освен това ние искаме да разберем дали правителството има концепция за национална сигурност и въз основа на тази концепция да се направят конкретните промени в закона, така че агенцията да се превърне в истинско ФБР по подобие на западни служби, а не да бъде един хибрид, който е побългарен и който служи за политически цели и в част от действията си прилича на Държавна сигурност. Защото, ето, видяхте, така както беше образувано делото "Галерия" да се следят журналисти, по същия начин миналата седмица пък бяха привиквани други журналисти. Това е ДС-арски прийом, който ние не одобряваме. Затова считаме, че ДАНС трябва да стане гражданска. . . да бъде отворена към гражданското общество и да се осъществява чрез парламентарния контрол граждански контрол, за да може да се знае всеки лев на данъкоплатците къде отива.

Г-н Янев, тези хора, които сега искат да ви скарат с ГЕРБ, дали ще успеят, ще преосмислите ли подкрепата си за кабинета на Бойко Борисов.

От наша страна ще има при всички случаи категорична подкрепа за тези шест месеца. На шестия месец "Ред, законност и справедливост" свиква национална конференция, която ще бъде в края на януари. На нея ще дойде цялата парламентарна група на Съюза на европейските консерватори и реформисти, заедно с г-н Джефри ван Орден и с председателя на парламентарната група в Европейския парламент г-н Михаил Камински. Тогава заедно с тях ще обсъдим, ще направим равносметка и ще информираме обществото за нашата позиция.

Споменахте в началото за пропуски, които утре смятате да оповестите при регулацията на алкохолната индустрия и за лобизъм. За какво става дума? Нещо в аванс?

В републиканския бюджет не влизат годишно от порядъка на над 500 милиона лева заради пропуснати ползи на държавата във връзка с невнасянето на акцизи и незаконна търговия с алкохол и незаконно производство от пиратски инсталационни уредби.

И кои са виновниците за това?

Утре ще оповестим много от тях.