РЗС иска Доган в ареста
РЗС иска Доган в ареста / снимка: Sofia Photo Agency

Димитър Абаджиев от "Ред, законност и справедливост" в „Седмицата" на Дарик

Вашата лична политическа съдба е по ирония на метода, по който се определят мандатите, доста странна. Много гласове във Варна и в Бургас и не ставате депутат.

Ами, така е, системата "Хеър - Нимайер" породи парадокси. Има райони, в които с 2 хиляди гласа се стига до мандата, а други с 10, 11, 15 хиляди гласа няма мандат. Но, вижте, важното е, че "Ред, законност и справедливост" като политическа партия и политически проект е в 41-то Народно събрание, и показа, че наистина е началото на един смислен, нов консервативен проект. Независимо от високата активност, независимо от огромните удари срещу нас, независимо от атаките, за разлика от други политически партии като ЛИДЕР, НДСВ "Ред, законност и справедливост" показа устойчивостта на този проект. Над 174 хиляди души гласуваха за "Ред, законност и справедливост" и за мен това е голямото удовлетворение от тези избори.

Коя е формулата за правителство, която подкрепя РЗС? Правителство на малцинството, това означава ГЕРБ с недостатъчния брой депутати, които има, да състави самостоятелно правителство и да разчита на подкрепа на "Синята коалиция", на вашата партия, евентуално на депутати от "Атака" или цялата парламентарна група на "Атака", или в правителството да участват и министри на други партии?

Вижте, аз в личен план съм подкрепял ГЕРБ още от времето, когато много хора не го подкрепяха, дори и повечето десни партии бяха против влизането на ГЕРБ в Европейската народна партия, така че в личен план съм доказал подкрепата си за тази промяна и този проект. Като част от "Ред, законност и справедливост" ние заявихме още преди изборите, че ще подкрепим едно дясно мнозинство за отстраняване на тройната коалиция и мисля, че политиката на "Ред, законност и справедливост" беше в основата на високата избирателна активност, на нагласата на хората за отстраняване на тройната коалиция и до този момент ние си свършихме работата. Оттук нататък обаче наистина са важни много бързи мерки. И ние заявихме още в изборната нощ, че ще подкрепим правителство на Бойко Борисов, защото аз лично съм убеден, че голямата мотивация на хората беше свързана с личността на Бойко Борисов, без да поставяме някакви конкретни условия. Това правителство обаче ще трябва да извършва много тежки неща, много тежки реформи. Отговорността наистина е на ГЕРБ и на Бойко Борисов, те трябва да решат каква да бъде формулата. Ние не поставяме никакви условия, но ние няма да се откажем от своите принципи, заради които сме влезли в Народното събрание - антикорупционност, наистина носене на персонална отговорност. Тук искам да направя две уточнения. Когато има правителство на малцинството, то наистина получава подкрепата при гласуването на самото правителство от определен кръг партии. Ние със сигурност, отново повтарям, ще подкрепим това правителство. Оттук нататък обаче трябва да е ясно, че при правителство на малцинството всеки ден трябва да се търси мнозинство за всеки отделен законопроект, което никак не е лесна работа. Аз си спомням, че в 38-то Народно събрание, когато ОДС имаше 137 депутати, много трудно ни беше да събираме мнозинство ежедневно, защото част от депутатите пътуват, ходят по министерства...

Болни.

. . .болни. Никак не е лесно да събираш това ежедневно мнозинство, а ежедневното мнозинство ти трябва все пак за законите, а законите са в основата на реформата, която...

Особено пък ако се въведе наистина рестрикция за гласуване с чужди карти.

Точно така, точно така, а ние, а въобще партиите, които са подкрепили правителство на малцинството, все пак те не са обвързани да гласуват за всеки законопроект сляпо. Те гласуват за законопроектите според техните принципи и идеи.

Тоест според вас все пак по-добрата идея е да има коалиционно управление на България?

Това ще го реши ГЕРБ. Аз лично мнение мога да изкажа, че в условия на негативни фактори от гледна точка на световната икономическа криза, на това, което остави тройната коалиция, имиджа на България в Европа, трябва да има гарантирана отговорност и гарантирана подкрепа по един или друг начин.

Добре, а бихте ли, бихте ли подкрепили правителство, което ще се състои само от ГЕРБ като състав, само от ГЕРБ и "Синята коалиция", ако се върви в посока на вашите разсъждения за по-широко мнозинство в управлението?

Да, ние ще го подкрепим, но оттам нататък по отделните законопроекти и по отделните решения ние ще следваме своите принципи и не на всяка цена ще подкрепяме отделните законопроекти, ако те противоречат на нашите принципи.

А бихте ли приели, за да гарантирате вече чисто политическа подкрепа в парламента на всеки един закон, да участвате и в правителство?

Такова условие ние не сме поставили. Не е и правено такова предложение. Ако бъде направено, тогава ще го обсъждаме и тогава ще се вземат решения от политическия съвет на "Ред, законност и справедливост". Ние сме заявили нашите принципи, при които бихме участвали в нещо подобно. Първо, правителството да бъде съставено на антикорупционна основа, да има. . .

Това какво значи сега?

Това значи да има воля наистина да се търси персонална наказателна отговорност за тези, които опропастиха България, да има обединение около други важни принципи за възстановяване на еврофондовете, за излизане от икономическата криза.

Тоест, за да участвате в правителството, искате това правителство да се ангажира с министри, бивши министри в затвора, това казвате.

Разбира се, там, където. . .

Иначе няма да участвате.

Там, където има данни, а такива данни има много, тези данни да се превърнат в доказателства, в обвинителни актове, това, което зависи от правителството. . .

Това и за Доган ли се отнася, понеже четох в "168 часа". . .
 
Естествено, и за него, и за него, разбира се, за всеки, който от предишното правителство. . .

Тоест РЗС иска Доган в ареста, това ли казвате?

Разбира се. Освен това, вижте какво, корупцията няма цвят. Тя не е нито червена, нито жълта, нито синя, корупцията е персонална.

Тоест излиза все пак, че имате условия за безусловна подкрепа на правителството и евентуално участие в него и то е министри в ареста, Доган в ареста.

При всички случаи ние първоначално правителството ще го подкрепим, защото хората искат тази промяна и те гласуваха огромно доверие на ГЕРБ. Аз казвам, че ние оттам нататък, доколкото ни стигат силите, като парламентарно представена политическа сила ще настояваме тези неща да се случат.

И няма да подкрепяте управлението, ако министрите от стария кабинет са си на свобода, включително и Доган е на свобода.

Ние ще настояваме това да се случи и вече решенията ще ги вземаме съобразно нашите принципи. Има нещо друго много важно обаче. Ние ще работим за това да се формира конституционно мнозинство, както го наричат, и реформаторско мнозинство за това да се стигне до съгласие.

Имате предвид 160.

Над 160, 161 депутати. . .

Да, за да може да променяте конституцията.

Да, даже нашата идея, вие знаете, ние сме я обявили преди това, след 1 или 2 години да се стигне до съгласие това Народно събрание да вземе решение за свикване на Велико народно събрание и да се спре веднъж завинаги с тази мъка, наречена Велико народно събрание и Луканова конституция. Трябва да стигнем до това, ако искаме да говорим реално за радикална реформа и в съдебната власт, и въобще в правомощията на институциите.

Вие всъщност хвърляте мост към следващия ни разговор с представителите на "Атака", които са задължителен участник в едно извън ДПС и БСП конституционно мнозинство.

Ето, това ще бъде едно послание. . .

Те стигат за такова мнозинство.

. . . едно послание от нас и към тях включително. За нас това е много важен въпрос. Трябва веднъж завинаги да се сложи край на тази конституция и да се тръгне отново на чисто, на основата на нова конституция и на ново. . .

Добре. Това е второ условие.

То не е условие. То е, така, цел, която ще се опитаме да следваме заедно с ГЕРБ, "Синята коалиция" ти "Атака".

Не е ли условие двойното гражданство, спирането на гласуването. . . в отпадането на двойното гражданство, спирането на гласуването в чужбина, след като си спомням за блокирането на границите, които организирахте, протестите пред централата на ДПС?

Да, това е също част от темите, по които ще търсим общи действия. Ние заявихме още преди изборите и сега го заявихме, че ще настояваме за няколко важни неща. Незабавно да започне изработването на избирателен кодекс. Михаил Константинов, който е наш представител в ЦИК, вече започна тази задача, но това е добре да стане с един по-широк екип. Да започнат незабавни промени за това да се спре този начин на гласуване в Турция, да се въведе уседналост, тоест да гласуват български граждани, които живеят само в Европейския съюз, за българско Народно събрание. А за другите избори, каквито са президентските например, ако гласуват български граждани извън Европейския съюз, те да гласуват само на територията на Република България. Това са...

Това е "планът РЗС".

Това са консулства. Да, и посолства, за да не може. . .

На парламентарни - само в Европейския съюз се гласува.

Точно така.

На президентски, където се олицетворява единството на цялата нация, независимо кой къде е, може да се гласува и извън Европейския съюз, но само в консулствата. Значи, в Турция ще бъде само в Бурса, Анкара и Одрин.

Точно така, за да има контрол. Защото сега настана някаква вакханалия при тези 123 секции. Ние изнесохме данни от секции от Бурса, Измир и Истанбул, където са гласували по 1700 души.

Така ще ударите обаче и много хора в Америка. То това е сложното.

Ами, вижте, за съжаление. . .

Там има стотици хиляди българи, без да има консулство и те очевидно, че не могат да се наредят на опашка пред консулството в щата примерно.

Сложно е, но това, ето, това демократично право дава възможност за злоупотреба от страна на Турция. Има секции в Турция, където са гласували 1700 души, което трябва да отнеме 48 часа. Вие разбирате ли какво е ставало?! Там предварително са подписвали списъците и са вкарвани бюлетини. Това се е случило. Ние затова искаме да се образува досъдебно производство, да се извърши следствен експеримент. И друго. Според нас в следващите поне 10 години може би като временна мярка трябва да се приеме задължително гласуване, за да се удари по този начин и купуването на гласове, и тежестта на такива корпоративно-етнически проекти, каквито са ДПС.

Тоест очертават се три, това аз ги разбирам като условия, вие ги наричате цели - едното е арести и съд за бивши министри и Доган. Второто  е промяна в условията за гласуване в чужбина, включително задължително гласуване. И третата ви цел е Велико народно събрание, конституционно мнозинство.

Да, има и още неща. Искаме да се направи ревизия и преразглеждане на всички действия по връщане на така наречените царски имоти.

Да, е това щеше да бъде последният ми въпрос. Вие как гледате на тази незабелязана почти новина как си тръгна Симеон Сакскобургготски от политиката.

Вижте, ако вас ви уволнят дисциплинарно отнякъде заради това, че сте злоупотребили с имуществото на фирмата или предприятието, вие си отивате, обаче връщате и това, което сте откраднали. Българският народ уволни дисциплинарно Симеон Сакскобургготски и той не може просто така да каже, че си подава оставката и си отива. Трябва да има и някаква отговорност и включително преразглеждане на това, което се е случило с. . .

Това условие ли е към Борисов, понеже четох коментари. Факт е, че забравих да го попитам какво ще прави с царя.

Вижте, наистина. . .

Четох коментари, че дори заради сантимента, който той има поради участието в неговото правителство. . .

Ние нямаме правото да поставяме условия, но тези 174-175 хиляди души, които са ни избрали, са ни избрали и заради тези неща. Ние си ги следваме като наши принципи независимо дали сме част от реформаторско мнозинство, управляващо мнозинство, или сме просто парламентарно представена политическа сила, ако има управляващо малцинство. Ние тези цели ще си ги следваме също така. Същото се отнася и за разсекретяването на договорите с монополните дружества, каквито са EVN и E.on. Това е също предварителна наша заявка, която сме огласили. Същото се отнася за финансовата система, нова финансова инфраструктура, нещо, което сме заявили преди изборите. Въобще ще си следваме нашите цели неотклонно, независимо в каква позиция сме.