Проверява се има ли изтичане на информация за матурата
Проверява се има ли изтичане на информация за матурата / снимка: Sofia Photo Agency
Проверява се има ли изтичане на информация за матурата
29078
Проверява се има ли изтичане на информация за матурата
  • Проверява се има ли изтичане на информация за матурата

Анализират се сигналите за евентуално изтичане на информация за темата на матурата по български език и литература, съобщи в интервю за "Седмицата" на Дарик министърът на образованието Сергей Игнатов. Той добави, че е спокоен за сигурността на матурата, защото ако възможната тема е била обсъждана в интернет-форуми предишната вечер, това е щяло да стане известно.

До късно в петък министърът и технически експерти са обсъждали възможността дали е могло да бъде разбита защитата на дисковете с избраните теми и теста, но са стигнали до извода, че това е много малко вероятно. Няма основания за анулиране на матурите, добави министърът и призова всеки, който има доказателства за изтичане на информация, да се обърне направо към него.

Не можем да живеем управлявани от слухове, трябват конкретни данни, коментира още Игнатов. Той не изключи варианта, че това е насочено към него с цел да бъде злепоставен. Ето какво още каза министърът:

"Силата на словото в "Левски" на Вазов, "Невъзможното завръщане в "Да се завърнеш в бащината къща" и "Магията в любовта във "Ветрената мелница" - чета ви, така във форумите и в скайпа са си разменяли преди отварянето на матурите, според едно разследване на Дарик радио, темите .. . това ли са трите теми наистина?

Темите не мога да ги коментирам. Трябва политическият кабинет да ми разреши да съобщя кои са темите, другите, които се появиха, но мога да ви кажа, че аз съм съвършено спокоен, защото, ако наистина на 13-ти вече се знаеха темите, то на 14-ти сутринта аз нямаше да мога да изтеглям въпросите, тъй като колегите журналисти, ресорните журналисти са толкова добри специалисти, те също следят форумите, все някой от тях щеше да знае вече за тази информация и когато аз сутринта поздравявах зрелостниците щяхме да бъде изненадани и щяха да бъдат блокирани матурите. Така че ние сме спокойни, но какво предприемаме. . . Нямаме досега конкретно име и конкретен факт. Имаме форума там - Ванче, Пешо каза на еди-кой си. . .

Да, трудно е да се хване как е изтекла информацията.

Знаете, че като имате монитор, може да монтирате всичко пред вас.

Тоест вие се съмнявате в монтиране.

Но днес, аз ще ви кажа. . .но въпреки всичко съвместно с вътрешното министерство, защото тук трябва да се направи компетентно разследване, всички тези сигнали се анализират и стигнем ли до конкретни факти и доказателства, ако наистина има изтичане на информация от тези. . . те са четирима души, които са имали достъп, естествено, че ще има дисциплинарно производство, а може би и друго. Но въпросът е, че извън тези слухове. . . между другото, тази информация знам, че изчезна от компютрите. Ако искате сега да я видите - Ванче каза или там какво беше, няма го вече.

 Да, това е в един от форумите.

Ами това е, да, това е единият от форумите. Така че аз съм спокоен по простата причина, че зная, че ако информацията я имаше предишния ден, задължително на другия ден ние щяхме да бъдем изненадани при самото теглене, но не чак толкова, защото, ако тя беше изтекла, винаги има. . . това е резервен вариант. . .

Казвате - четирима души са знаели темите и вариантите.

Само четирима души. Дори аз като министър се стараех да не зная конкретни неща.

А, вие не сте ги знаел трите варианта.

Аз ги зная, но е хубаво да не ги зная. В смисъл нека четирима души само, които работят.. . .. . и сега се предприемат всички действия, но, общо взето, мога да кажа, че в цялата страна, където се проведе изпитът, положението е спокойно. Нямаме развълнувани родители дори, както предишни години. Имаме няколко случая, където са анулирани работи за преписвания, в страната, което си е в реда на нещата.

Само да обясните механизма, по който пращахте тези теми, понеже четох някъде, че това ставало на дискове и само в случай, че дискът, защитен с парола, не. . .

Той е с парола, да.

 .. да, не проработи, щяло да става по имейл с парола до съответното училище.

 Да, да.

Но като познаваме българския хакерски дух, не се ли пък съмнявате, че тези дискове, които са пътували, очевидно още през предния ден за училищата. . .

Ами вижте, снощи до късно вечерта със специалисти точно обсъждахме, защото ни беше интересно това, тези съобщения във форумите от 13-то число. . .

Те са късно вечерта.

Те твърдят, че за да се хакне, за да се разбие 3-4 дни много добри специалисти би трябвало да работят само на това, но, общо взето, общо взето, смятат, че не е пробита тази информация. Но друго ми е много интересно. Знаете единайсетокласници и дванайсетокласници как пишат. Ще напишат ли няма проблем или ще напишат само н.п., или няма значение или само н.з. Твърдя, че няма да намерите дванайсетокласник, който да напише няма проблем, да го изпише така изцяло, така че там има много съмнения, но няма значение. Въпросът е наистина, че цялата тази информация се проверява, и то от компетентни органи, не от министерството, а от вътрешното министерство, и ако тя се потвърди, че има изтичане на информация, естествено, че ще има дисциплинарно производство за виновните лица. Но засега. . .

Анулиране на матурите, повтаряне на матурите, ако се потвърди информацията?

Не, за анулиране и повтаряне нямаме абсолютно засега никакви основания. Говори се във форумите, че някакъв клас е знаел. Естествено никой не споменава училището и класа и тук въпросът е къде е будното обществено мнение, което ден и нещо преди това ги знае тези неща, и никой не е информирал нито министерство, нито други компетентни органи. Но ако видим, че някъде в един клас всички имат отличен резултат, това вече ще е съмнително, но нека да видим резултатите какви са. Но отново мога да ви кажа, че като човек, който носи отговорност за цялата тази система в момента, наистина съм спокоен, защото не можем да живеем, управлявани само от слухове и от липса на конкретни данни. Всяко нещо трябва да бъде доказано с конкретни факти.

Медиите по принцип са в деликатно положение, защото те имат свои източници, които по силата дори на закона, който действа, за радио и телевизия, не могат да оповестяват. Вие ще се обърнете ли сега към всички тези, които потърсиха медиите, включително и "Дарик" радио, да се свържат лично с вас, да им кажете начина, по който да го направят, и като им гарантирате анонимността и сигурността. . .

Ами, аз даже говорих сутринта с колегата от "Дарик" радио и тя даже е студентка и в Нов български университет, така че тя естествено не ми каза имена на. . .

Няма право, нали разбирате, че не може да ви каже.

. . .информаторите, и е в пълното си право, но наистина аз гледам спокойно на тези неща. Компетентните органи ще се произнесат. В сравнение с предишни години дори има много голямо спокойствие. Предишните години родители са нажежавали телефоните тук, искали са лично да говорят с министъра. Сега има две обаждания само от вчера.

Добре, да кажем така - вие лично сте готов всеки, който има доказателства и които ги предоставил директно на медиите, включително и на нашия репортер, всеки, който има доказателство, да направи преценка и да се обърне директно към вас, като вие му гарантирате, така да се каже, сигурността и че ще се разследва това доказателство.

Сега, нали знаете, че аз как да гарантирам. Аз като министър ще кажа: гарантирам сигурността, но наистина, след като вътрешното министерство се е заело с този случай и съвместно работим, всичко, което законът позволява да се извърши, ще се извърши. Ако стигнем до информация, става дума потвърдена с доказателства за изтичане на данните предварително и до лицето, то естествено, че то ще бъде наказано с цялата суровост. Тоест първо ще бъде освободено тук дисциплинарно, но ще последват и други санкции, които законът предвижда. Всъщност вие ги знаете по-добре, вие сте адвокат. Но мисля, че трябва наистина да запазим спокойствие. Винаги, дори когато аз бях ученик, винаги обществото е особено чувствително към българския език и литература, било то. . .

Аз улавям във вашата теза и друго предположение - пък че може да се опитват да ви злепоставят, така ли да ви разбирам?

Е, това е напълно естествено и е в реда на нещата. Това политическият живот това го допуска и го прави, така става по-интересен. Това е напълно. . . не може, просто това не може да се пропусне. Винаги такива закачки има.

Сега проблемът е, че ако трите теми, дето на вас политическият кабинет трябва да ви разреши да ги кажете, са вярно те и вие казвате, че те продължават да са запечатани и да са ги знаели нищожен брой хора, тогава това донякъде пък е
някакво доказателство може би за проблем, не мога да преценя аз.

Пак не може да бъде доказателство, защото, ако проследите във вчерашния ден как започна да пълзи постъпателно информацията. . . в 8.10 часа имаше предположения за автори. Много по-късно се стигна до теми, а всъщност информацията, която доведе до тази, така, омекотено ще го кажа, до това, че всички изведнъж знаеха, че в предишните дни се знаело, в 14 часа и няколко минути е дошла в "Дарик" радио, когато изпитът вече приключваше.

Е, те нали не са отваряни другите теми?

Наистина, че много от експертите в министерството имат, след отварянето на темите са имали някакъв достъп и информацията съвсем на битово ниво . . .

А, и може те да са споделили след това.

 .. би могла да плъзне. Но това е станало след изпита, след 8 и нещо.

Включително прочетох някъде. . .

Могло е, включително децата излизат по-рано от изпит и казват - еди-какво си, и така.

Ако информацията е изтекла през преподавател от Софийския университет, да търсим ли връзка с протестите в Софийския университет тази седмица ...

 Не, не.

 .. и един вид да ви отмъстят, да ви. . .

Единствената връзка, която търсим, когато информацията не е конкретна, че за да бъде авторитетна, тя трябва да се свърже с нещо авторитетно, а Софийският университет е най-авторитетният университет в България. И когато кажем преподавател от Софийския университет, вече това тежи. Но трябва да знаем името на преподавателя.

Да, малко. .. от това, което казахте последното, че ваши експерти можели нещо да споделят теми, а министърът трябва политическо решение да сподели, е в малко противоречие. Явно и вие имате във вашата къща някакви съмнения в администрацията.

Не, аз нямам никакви съмнения, просто политическия кабинет сме решили, че не съобщаваме темите, и аз съм длъжен да спазвам това решение. Но е напълно възможно, след като отворихме резултатите сутринта след 8.00 ч. много от експертите по някакъв начин да са получили тази информация. Всъщност и аз не зная темите, но докато политическият кабинет не ми каже - г-н министър, хайде да ги съобщим. Но това ще попречи на разследването в момента. Така че нека се запази спокойствие. Аз самият съм спокоен. Фактът, че и родителите не ни прегряват телефоните, това са сега в министерството, втори ден вече тече, откакто мина първият зрелостен изпит. Това, което е притеснително, е притеснително за децата, които . . . чиито работи са анулирани. Защото са. .. наистина те са нарушили правилата, има случаи на преписвания. Но пък и ма и други случаи, има и дете, което няколко дни преди изпита беше оперирано от апендисит и направихме всичко възможно да му осигурим възможност да се яви в училище и предполагам, че ще има и добри резултати, защото имаше голямо желание от семейството. Така че, където е могло сме помогнали. Нямаме основания за големи притеснения.

Приключи ли според вас дебатът за матурите, че матури трябва да се правят, защото в "Стандарт" ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов казва тази седмица, че матурите според него са свалили нивото на студентите. Сега евентуално целият този дебат около това дали пък са честни матурите, дали
това оценяване ще бъде действително, може да поставят под съмнение стойността на тези оценки за влизане в университетите. Включително пак по форумите пише - сега как ще ни ги признаят тези оценки в чужбина.

Сега ще кажа нещо, което може да прозвучи странно. Всъщност аз вчера, когато трябваше да тегля името на журналиста, който да изтегли темата, изведнъж почувствах вълнение. Защото този ден, освен че децата отиват на изпит, той е и празничен, защото с преодоляването на тази крачка те получават първото свидетелство за зрялост и е голямо постижение в техния живот, защото преди 12 години са прекрачили прага на училището и ето вече като зрели хора с определен капацитет, знания, умения те навлизат в живота, така че аз мисля, че този дебат за матурите е вече стара тема. Трябва да има матури. Това е практика, отваря възможност за нашите млади хора да учат не само в български университети. Разбира се, в университетската общност към матурите има особено отношение, тъй като всеки университет има своя традиция за приемни изпити. И университетите все още държат на тази традиция. Но се прави вече едно бавно отстъпление, виждаме през годините как резултатите от матурите влязоха в балообразуването, влияят при постъпването в определена специалност. Така че това е един бавен процес и тук дебатът не е да има или да няма матури, а въпросът е да се преодолее университетският консерватизъм и вие ще видите, че след няколко години това ще е, главно така ще се приема в университетите, където не се изисква обаче някакви по-специализирани знания. В медицината задължително ще има нещо друго, вероятно и в Техническия поради това, че там най-малкото една математика ще трябва да бъде преодоляна за влизането. Не зная.

Виждате ли риск, ако при всички хипотези се окаже все пак, че е имало изтичане, виждате ли риск за непризнаване конкретно на тази година, на тези оценки от български, от чужди университети, защото не са били честни?

Не, не виждам риск, освен това ние имаме резервни варианти в зависимост от това има ли изтичане. Ако има изтичане, дали ще се локализира това изтичане, както във форумите виждаме, ако това е вярно, в рамките на един клас или на повече. Но това резултатите много добре ще покажат. Те ще покажат по-добре от проверката, защото.. .

А докога очаквате резултат от тази проверка?

Моля?

Докога очаквате резултат от тази проверка, какво ви казват и МВР, които работят?

Е, не, тук това не мога да прогнозирам.

Нямате прогнози.

Аз говоря за резултатите от самите изпити. Те много. . .

Те кога ще са готови?

Ами, в много скоро време ще ги видим. И вие ще видите, че
ако някъде се окаже, че в един клас всичките са отличници, ей там вече имаме. .. бихме имали някакви съмнения.

Под много скоро време все пак, за да бъде полезна тази информация, за която говорим, какво разбирате под много скоро време?

Ей, сега ще взема даже графика, защото честно казано не нося всичко в главата си. Не, интересува ме кога ще излязат първите резултати.

Първият резултат от първата матура, която беше. . .

Първият резултат. .. те тази нощ започнаха да пристигат, значи, предполагам, че тук в близката седмица ще има. . .

До седмица резултатите от матурите ще са ясни и там, казвате, ще се види има ли класове отличници.

Не, значи, казвам го като предположение, защото наистина в момента са ми изчезнали от главата датите, но понеже цяла нощ пристигат резултатите, значи, им е нужно едно технологично време тук през тази седмица да се обработят. Но за голямо съжаление наистина в момента абсолютно съм изключил от датировката и от календара.

Мислите ли за някакъв компромис със Софийския университет, с Българската
академия на науките след острите реакции, протестите, излизането им на улицата?

Сега, компромис какво, компромис би означавало да извадя отнякъде пари и да финансирам, да дофинансирам това, от което всички имат нужда. Това като министър мечтая да имам средствата и да нямам университети и академия в притеснено състояние. Обаче страната, цялата страна е в криза. Така че всички ще понесем ударите на тази криза. Не смятам, че специално Софийският университет е пред колапс, както беше казано, защото това е университет, който е бил винаги с добро инансиране, и искат. . .

Януари щели да затворят университета, за да пестят зимата, защото нямало да имат пари.

Не, това са пресилени прогнози. Няма да се стигне до това. Освен това до януари месец при добро развитие, ако са верни прогнозите, знаете, говореше се, че в края на годината ще бъдат възстановени процентите, които се отнемат сега. Това беше,
когато съкратихме 10-те процента. Но няма да се стигне до затваряне на най-старото висше училище в България, защото то е любимо на всички. Но в момента и в следващите няколко месеца наистина тези съкращения са необходими, защото не може цялата страна да е в тежка криза, а определени няколко институции просто да не. . . Тя няма как да ги отмине. Така, както всички структури - и публичният сектор, и частният, наистина търпят ударите на кризата. Трябва да стиснем зъби и в следващите няколко месеца да преодолеем.