Проф. Чирков: Министър Гайдарски трябва да си ходи
Проф. Чирков: Министър Гайдарски трябва да си ходи / снимка: Sofia Photo Agency

Извършвал ли е незаконни трансплантации бившият шеф на болница „Света Екатерина” – професор Александър Чирков? Пред Дарик радио още вчера той отрече да има основание внесеното от прокуратурата в Софийския районен съд обвинение срещу него за нарушения при извършване на трансплантации. В интервю за „Дарик кафе” Чирков поиска оставката на здравния министър Радослав Гайдарски. По думите му той трябва да си отиде с промените в кабинета, които готвят управляващите, защото не е способен да управлява дори една клиника. Той мрази дори партньорите си в коалицията от ДПС, казва за Гайдарски Чирков.

Категорично отричате каквото и да било нарушение при извършване на трансплантация.

Абсолютно, дори напротив, не е имало правила, а аз съм ги въвеждал тези правила.

Колко трансплантации сте направил досега?

Ами, заедно с уролозите и нашата съдова хирургия – да съм участвал може би в две-три, но другите общо към 16 трансплантации са ги правили моите сътрудници. Казвам, че само един психопат може да повдигне такива обвинения, а това не значи, че мисля за някого определено. Не говоря за прокурорите, те много ясно ми показаха, че господин министъра на здравеопазването е подписал доклад на едно момче от Агенцията за трансплантацията, което не познавам. Никога в живота си не е участвал нито в трансплантация, нито разбира от тях, той направил някаква експертиза без ние да знаем, никой не ни е питал и министърът е подписал „Одобрявам”. Аз тогава попитах прокурора, който си е гледал много съвестно работата, и той казва: „Аз се базирам на тази експертиза, която е подписана от министъра”. Това е. Същият този прокурор през 2006 г. идва в клиниката, след като разследва една година, една година откакто дойде министърът, и казва: „Нищо няма, всичко е много глупаво и прекратяваме”. И след това са го подновили без аз да знам защо и по каква причина.

Вие как си го обяснявате?

Нито сме правили нови трансплантации откакто дойде този министър, ние се отказахме да правим трансплантациите и хората отиват в Румъния, Литва, Латвия, Естония.

Това някаква ваша лична вражда със здравния министър ли е?

Не, аз към него вражда нямам. За да взема сина му да го лекувам при мен и да поръчам най-скъпия апарат, който съществува…

Казвате, че подписът на министъра стои под въпросния документ.

Ами, какво да го направя? Ако той, например, не ме обича и не ме харесва и има злоба, завист и омраза, какво мога аз да направя? Да не съм се родил, да не се връщам в страната си да помогна?!

А вие усетил ли сте я досега тази злоба, тази вражда?

Усещал съм я много пъти.

И с това, което се случва сега?

Да, и 1999 г. също така е събирал подписи срещу мен. Това е вече 18 г. Вижте какво нещо – каква енергия и сила има тази злоба.

С какво ще се защитавате пред съда?

Защо трябва да се защитавам? Да не съм направил някакви нарушения? Ще кажа, че няма никакви нарушения и те ще се докажат.

С документи?

Да, има документи, има всичко съвсем ясно. Моите колеги, цялата болница ще взема и ще докажа, че всичко това са глупости. Само един психопат може да си представи, че има някакви нарушения и обвинения. Това е наистина отвратително, защото е безсмислено, тъй като когато държавата се тресе от такива скандали и проблеми, да се занимават с мен… Аз цял ден оперирам, утре ще оперирам, другиден ще оперирам. Аз нося отговорност и съм свикнал веднага след като изляза от операционната, където чакат близките и роднините, аз трябва да дам веднага отговор.

Предстои ремонт на кабинета, смятате ли, че при него здравният министър трябва да освободи поста, който заема?

Винаги са казвали, че аз съм го искал. Не че съм го искал, аз просто се обръщам към министър-председателя, ако иска да функционира това здравеопазване, този човек, който не е бил способен да ръководи една клиника – не институция като болницата, а клиника, и казвал, че мрази администрацията, който само е бил партиен секретар, какво да ви кажа! Той е един човек, който каза, че мрази партньора си в коалицията – той мрази ДПС. Добре, ти може да го мразиш, но не може да го казваш това нещо.

Смятате, че трябва да си ходи?

Да, мисля, че трябва да си ходи. Отдавна.

„Ден и нощ бърша задниците на всички мои сънародници, сега ще давам, обяснение за нещо, което са способни да измислят само психопати” – за чии задници говорите?

Знаете ли какво казвам? Че стоя ден и нощ да работя, дали ще се изходи в леглото или къде, аз се грижех за това нещо, аз показвах на сестрите как изчиствам и трябва да ги държа чисти и здрави, а не така да ги изоставям немарливо.

Аз ви питам дали имате предвид на всички български граждани или на конкретни хора, които смятате, че стоят зад това обвинение, което би се повдига?

Не, на българските граждани. Аз се чувствам българин и затова дойдох тук. И съм 100-процентов българин, затова и не мога да говоря срещу собствения си народ.