Плугчиева: Работила съм при пълна прозрачност
Плугчиева: Работила съм при пълна прозрачност / снимкa: Sofia Photo Agency

Бившият вицепремиер и министър по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева по казуса с укритите писма, изпратени от ЕК със забележки по оперативна програма "Околна среда" и програма ИСПА в предаването"Денят" на Дарик.

Трябва да кажа, че има оценка на комисията за периода, в който аз бях вицепремиер, има писмен доклад и той е от 16 октомври и тя е един положителен доклад, една положителна оценка. Второ, за всички промени, за целия кредитен мениджмънт, който трябваше да проведа, за всички спорове и т.н. има, се пази пълен архив, цялата кореспонденция в МС, освен това цялата кореспонденция, съгласувана с ЕК, е съответно покачване на интернет страницата на МС, а вече за детайли в отделните министерства би трябвало да се обърнете към съответния бивш министър. До деловодството няма как един вицепремиер да има поглед, така че такъв коментар няма как аз да направя. Мога само да кажа, че при пълна прозрачност съм работила, съгласувала съм с комисията. Бихте могли да се обърнете и към ЕК в Брюксел и съответно те знаят и всяко действие всеки ден е било съгласувано с ЕК и всички стъпки и със закона, и с комисиите, които съм създавала, и всичко, което е направено, е било абсолютно прозрачно. Имаше и консултативен съвет, имаше и ежемесечен доклад, така че това е, което аз мога да кажа, и съответно просто е обидно някой да се обръща с въпроса какво е  ставало в деловодството на едно или на друго министерство. 

Накрая съвсем конкретно да ви попитам или да уточним според вас писма, укривани от ЕК, няма, това разбирам аз от вашите думи, така ли е?

Аз обясних и казах, че за екипа, с който съм работила, в деловодството на МС всичко, което е постъпило, е било при пълна прозрачност, напълно архивирано, така че категорично мога да твърдя за моята кореспонденция. Разбира се, че за, така, кореспонденцията, която 2000 - 2500 души администрация е водила или пък в отделните министерства, ако е имало до деловодство някакъв проблем, това разбирате, че не съм човекът, който... пак ви казах, за деловодството не съм отговаряла, а съм отговаряла за координацията, за работата по еврофондовете.