Омбудсманът ще сезира КС за отмяна на ДДС на дейността на адвокати
Омбудсманът ще сезира КС за отмяна на ДДС на дейността на адвокати / netinfo

Интервю на Маринела Величкова с омбуцмана Гиньо Ганев

Господин Ганев, ще сезирате ли Конституционния съд и изобщо по какъв начин ще се действа по въпроса за Данък добавена стойност за нотариалните услуги?

Тъкмо по този начин, по който споменахте и Вие. Направихме една последна среща с много широк кръг от общественици и специалисти, за да прегледаме още веднъж един проект за текста на това искане на омбудсмана до Конституционния съд. Тези срещи при нас са много интересни. Те не включват толкова щатни работници, колкото хора, които са много подготвени и много компетентни, и в никакъв случаи не включват само хора, които са заинтересовани, така да се каже, гилдийно по един или друг въпрос.

Така че (на вчерашното заседание – бел. ред.) още веднъж прегледахме този текст, подготвен преди известно време, обсъден многократно, и наистина всички единодушно решихме, че трябва да се внесе искане по този проблем от името на омбудсмана на републиката до Конституционния съд.

Това е едно искане, една част от Разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от Закона за Данъка върху добавената стойност, а именно изразът, чета дословно:”…както и упражняването на свободна професия, включително и на частен съдебен изпълнител и нотариус”, да бъде обявена за противоконституционна, тъй като според нас този текст рязко нарушава правата на човека и тяхната равнопоставеност пред закона.

В самото искане много подробно са изложени достатъчно според нас аргументи. В сряда сутринта ние официално ще внесем искането си пред Конституционния съд и веднага след това, в 13.00 часа ще запознаем хората с това искане.

Понеже сме в началото на тази година и в началото на нашето пълноправно членство в Европейския съюз ние, институцията на омбудсмана, все искаме да внушаваме, че от началото на тази година всеки български гражданин, който е гражданин на Европейския съюз в същото време, има едно голямо право, ново за нашата практика – правото на човека на добро управление или на синонима на управлението – право на добра администрация.

В Европейския съюз това вече са легални понятия вече. Понятията „добра администрация” и „лоша администрация” имат своето съдържание. Ние развиваме всички тези идеи, защото те са и в същността на работата на институцията на омбудсмана. Нали той има за основна мисия да брани правата на човека.

В тази посока ми се ще да продължим. Първото нещо, за което човек се сеща, е, че с тази 20-процентна данъчна ставка върху нотариалните услуги веднага ще се повишат цените на нотариалните услуги за гражданите и още какво?

Разбира се, за мен това, което вие казвате, е достатъчно. И обществото трябва да знае: Този Данък добавена стойност, той не се взема от джоба на адвоката или пък от приходите на частния съдебен изпълнител, или пък от нотариуса. Той се взима от джоба на самия клиент. Никой, упражняващ такава профисия, не иска да има бедни клиенти, а самата държава има задължение да предоставя една много евтина услуга, която се нарича стремеж към справедливост.