Обвиняват Станимир Зашев в продажба на общински имоти
Обвиняват Станимир Зашев в продажба на общински имоти / снимкa: Sofia Photo Agency

10 души-общински съветници, бивши шефове на дружество „Софийски имоти” и експерти само след месец ще бъдат изпратени на съд по най-голямата афера от последните години-за сделките със земи в столицата. 10 обвиняеми, трима прокурори и огромно количество пари от 16 скандални сделки. Те очертават параметрите на аферата, която заплашва да стигне небивалата цифра от 1 млрд. лв. щета, нанесена на общината. Прокурорите коментират, че по аферата „Софийски имоти” има работа за няколко окръжни прокуратури поне за няколко години.

Единият от общинарите, на които е повдигнато обвинение по аферата „Софийски имоти”, е Станимир Зашев, бивш лидер на „Гергьовден” и бивш председател на временната Комисия за анализ на дейността на общинските дружества. Според прокурорските документи през 2004г., когато е имало наложен мораториум, е спирал и тези сделки, за които преди налагането му е имало подписани предварителни договори за продажба на общински имоти. Точно в този момент тогавашният директор на „Софийски имоти” Петър Стоянов, написал писмо с питане до Станимир Зашев дали е законно да се финализира продажба на 15 такива имоти, а Зашев го уверил, че е законно. Така писмото било пред нотариусите, като разрешение да бъдат официализирани продажбите. Зашев коментира в предаването „Дарик кафе” аферата за продажбата на общинските имоти.

Всеки си върши работата, така както сметне за необходимо. Прокуратурата си върши работата, нещата се решават в съда. Не виждам какво повече мога да коментирам.

Кога ви извикаха, за да ви повдигнат обвинението?

Трудно е да ви кажа, мисля, че беше началото на март. Може да попитате прокуратурата, те с удоволствие ще направят всякакви разяснения.

Прокурорите твърдят, че едно подписано от вас писмо е в основата на това да ви се повдигне обвинение?

Писмото е единствено, друго няма.

С което вие сте дал разрешение за продажбата на 15 имота?

Това е несериозно да го коментираме за разрешение и такива неща. При нормален прочит от хора, които имат правна грамотност, нещата стоят иначе. Аз съм юрист по образувание, имам определени претенции в тази област. Според вас бих ли подписал нещо, което да има такова значение и да тръгват такива действия.

Прокуратурата твърди, че точно това писмо е ползвано пред нотариусите и въз основа на тях нотариусите са одобрили сделките.

Мога да ви цитирам писмото. То е от три изречения. Едното е „общи” приказки, че „във връзка с това ваше запитване ви отправям еди кое си”. Другото изречение е цитат от Закона за задълженията и договорите. Имам още две изречения, можем да вземем цитират от търговския закон, който гласи, че: „всяка от … финализира предварителния договор по съдебен ред, без това да има отношение към другата страна. Съдържанието на писмото е много интересно, ако човек не е запознат с него. Коментира се едни писмо, в което едва ли не вътре казвам – не коментирам изобщо изявленията на прокуратурата, които са неточни, защото от това, което четох вчера в „24 часа”, пише, че едва ли не аз съм наредил да се финализират сделките. Поискайте от прокуратурата съдържанието на писмото и вижте какво е написано. Вие го чуйте и го попитайте къде в текста става въпрос за някой нещо да прави и ако някъде в писмото видите нещо от това, което той твърди, за такъв израз. Не е нужно човек да има някаква невероятна правна компетентност, за да разбера съдържанието на писмото. В писмото има едно изречение, което цитира Закона за задълженията и договорите. И едно изречение, което е коментар към него, което изречение може да се открие във всеки учебник по облигационно право. И то е толкова простичко и ясно. Не знам, аз съм изумен от това, което се случва.

Чувствате ли се изкупителна жертва?

Няма да бъда аз изкупителната жертва, нямам притеснения затова, защото в момента, в който писмата влязат в съда нещата седят по толкова прост начин. Писмото, което подписах, в показанията, които дадох, казах, че бих го подписал и в момента. В него няма нищо невярно, неправилно, неправомерно и в това съм абсолютно категоричен за себе си и едновременно с това съм го коментирал и с юристи, които са с големи претенции и имена.