Крум Савов си тръгва от Нова телевизия без скандали
Крум Савов си тръгва от Нова телевизия без скандали / cнимкa: Sofia Photo Agency

Крум Савов окончателно се раздели с новите собственици на Нова телевизия – „Модърн таймс груп" (MTG). В официално съобщение от телевизията благодариха на Савов за „приноса му към успешното й развитие и налагането на високи журналистическа стандарти". Предаването „Спортен свят" няма да бъде излъчвано и в ефира на „Диема”, както беше съобщено първоначално.

В какви взаимоотношения сте с Нова телевизия?

Аз с Нова телевизия нямам проблеми, нито тя е имала с мен за толкова години – 14 без прекъсване. По-скоро имаме разминаване, професионално и творческо, с новоназначения ръководител на спорта в цялата корпорация, както се нарича вече симбиозата от Диемите и Нова телевизия.

Вярно ли е, че в момента преговаряте с TV2?

В интерес на истината не преговарям все още с никого, а дори и да го направя не бих искал да го анонсирам, за да не поставя някого в неудобно положение. Желание и интерес има, но аз самия още сам за себе си не съм си дал сметка къде би ми било най-удачно и най би отговаряло на моите разбирания. Пък и зависи какво и другата страна желае и предлага. Така че може би известно време първо ще преценявам и няма така първосигнално да реагирам.

В крайна сметка защо предаването „Спортен свят” беше свалено от ефир? Какво Ви казаха?

Казаха, че поради новия профил, който искат да придадат на Нова телевизия – женски, спокоен, лежерен, безконфликтен, първо като тип аудитория и таргет група, той не съответства, защото приемат, че се гледа повече от мъже. Въпреки че всякакви изследвания, рейтингови и други подобни, не показват точно това, а му е разнопосочна и разнородна аудиторията. И второ, че в този час в уикенда, с тази продължителност, просто не стои добре на фона на останалите. Първо прецениха, че за Нова телевизия новата политика не съвпада с присъствието му. А след това пък, допълнително, след като имаше идеи да бъде в Диема решиха, че като че ли и там няма да му намерят място, за мен вече това беше достатъчен показател, че няма какво вече да правим заедно оттук нататък.

Ако Нова телевизия се отказва, защото спортно предаване и думите лежерно, жени не се връзват с такова предаване, то какъв е проблема с Диема, която е спортна телевизия?

За Нова телевизия – да, звучеше адекватно. Сега защо в Диема, който е спортен и мъжки канал, не го виждат като перспектива не ми е дадено точно обяснение. Разговорът ми е бил с човека, който отговаря за спорта във всички тези телевизии – Веско Василев. Той каза, че не го вижда като алтернатива и в Диема. Най-вероятно има предвид, че не вижда това, което аз правя, и другия човек, с който сме го почнали това предаване, Илиян Ашминов, от самото начало преди 14 години. Съответно ние двамата, вчера или онзи ден, не знам как се води, се разбрахме да не сме повече част от този екип и тази медия. Иначе този мач е игран, нали знаете. Нов собственик на отбора назначава нов треньор. Треньорът не си харесва примерно капитана, централния защитник или вратаря, освобождава ги без трансфер, преценява, че не му вършат работа и мача продължава.

Цялото интервю с Крум Савов можете да чуете в прикачения аудио файл.