Костадин Паскалев: Не съм готов да участвам в битката за кметското място в София
Костадин Паскалев: Не съм готов да участвам в битката за кметското място в София / netinfo

Интервю с депутата от левицата и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев.

Паскалев бе сред фаворитите на столичната организация на социалистите за кандидат-кмет на града. Три имена обсъждаха най-много градските социалисти, начело с Румен Овчаров – това на Паскалев, на вицепремиера Ивайло Калфин и на министъра на културата Стефан Данаилов. Името на кандидата им за кметския стол на „Московска” 33 трябва да бъде ясно, ако не до края на тази седмица, то през следващата.

Разговаряха ли вече с вас от „Леге” или от „Позитано” 20?

С мен разговаря Румен Овчаров преди две седмици и в четвъртък Сергей Станишев. И на двамата много ясно съм формулирал мотивите си защо не мога да бъда кандидат за кмет на София и разговорите са проведени и с Румен Овчаров и Сергей Станишев.

Какви са причините, формалната пречка, регистрацията?

Не смятам, че в такъв случай може да се говори за формални пречки, защото съм имал достатъчно време да реша въпроса си с регистрацията си в София. Въпросът е свързан със следното. Първо смятам, че участието в едни избори за кмет на столицата не е въпрос, който може да се отлага до последния момент и лично, според мен, всеки един, който се кандидатира за кмет на столицата, трябва да предложи ясна програма за управление и ясна визия за това как смята, че трябва да изглежда столицата след четири години. Как ще бъдат решени инфраструктурите проблеми в столицата, как ще се използват максимално ефективно финансовите ресурси вече не от креди, а от структурни фондове, така че да се постигне максимално добро решение на въпросите, свързани не само с инфраструктурата, а и с цялата образователна мрежа, системата на здравеопазването, транспортните комуникации, организацията на движението в града, устройствените планове, получаването на някакъв нормален облик на столицата ни като европейски град и т.н. В този момент аз мога ясно да кажа, че не съм подготвен да участвам в такава надпревара и не бих съветвал никой, който не се чувства подготвен, да се вписва в нея.

Мнозина казват, че сте лицето, което би се справило с опонент като Бойко Борисов. Не е ли предизвикателство да играете срещу него дотолкова, че след Благоевград да тръгнете към София?

Не смятам, че Бойко Борисов е толкова труден кандидат за преодоляване. Промяната, която се очакваше от него, не се състоя, поне на този етап. Не бих се наел да давам оценки за времето, през което той управляваше столицата, но смятам, че столичани виждат, че има много неща, които не ги удовлетворяват към момента и на този етап не е предложена визия за решаване на основните проблеми, които стоят пред столичани и които зависят като решение от столичния кмет и от СОС.

Ако и вие казвате не на офертата на столичните социалисти, какъвто знак дават и другите най-подкрепяни от районните организации потенциални кандидати Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, то в каква посока трябва да търсят решение от градската организация на партията, къде да търсят професионалист и почтен човек, какъвто казвате, че трябва да е червеният кандидат за София?

Столичната организация има ресурса да издигне подходящ кандидат за кмет. Лично моето разбиране е, че такъв може да бъде издигнат от средите на досегашните общински съветници на БСП в СОС, такъв може да бъде издигнат и човек заслужаващ доверие, който е професионалист и е почтен човек, така че възможностите в никакъв случай не смятам, че са изчерпани. Съществуват такива възможности. Разбира се цялата столична организация трябва да застане зад такъв кандидат за кмет и да подкрепи създаването на една адекватна програма за управление на столицата, която да бъде достатъчно публично оповестена и да дава перспективата за развитието на града и условията за живот на всеки столичанин.

Как гледате на вариант председателят на столичната организация Румен Овчаров да поеме тази отговорност, да влезе в битката?

Всякакви варианти са възможни. Аз не бих се наел да коментирам кой е най-добрият, но споделям разбирането на Румен Овчаров, че трябва да се търси кандидатура, която да бъде подкрепена не само от електората на БСП, а и от по-широки кръгове от обществеността в столицата.

Кое е по-добре за БСП, ако не се намери – въпреки че вярвате, че ще се намери силна фигура срещу Борисов, да играе за идеята или да заиграе с останалите партии в София в името на това всеки друг, но не и Борисов да е следващият кмет на града?

Не смятам, че играта срещу конкретна личност може да бъде позитивна като политически резултат.

Понеже казахте, че може да е от червените общински съветници, има ли конкретно име, което визирате?

Не разбира се, аз смятам, че общинските съветници, които са работили на територията на една община са хората, които най-добре познават проблематиката и начина, по който са се опитвали да решават досега съществуващите проблеми. Така че това би гарантирало поне една добра приемственост и познаване на проблемите отвътре.

Как си обяснявате, г-н Паскалев, внезапната любов на социалистите в София към вас, към инакомислещия в партията?

Не съм се опитвал да си отговарям на такъв въпрос, но според мен, мисля, че по-скоро ги привлича поведение, което е отворено и се казва онова, което мисли човек, а не с някакви задни цели да се коментира онова, което би се очаквало да каже той.

Има ли някой или нещо, което биха ви накарали да размислите?

Мисля, че не.