Касим Дал: В ДПС един агент смени друг. Доган получава повече власт, без да носи отговорност
Касим Дал: В ДПС един агент смени друг. Доган получава повече власт, без да носи отговорност / netinfo
Касим Дал: В ДПС един агент смени друг. Доган получава повече власт, без да носи отговорност
60667
Касим Дал: В ДПС един агент смени друг. Доган получава повече власт, без да носи отговорност
  • Касим Дал: В ДПС един агент смени друг. Доган получава повече власт, без да носи отговорност

„Политическа провокация" нарече Касим Дал случилото се на националната конференция на ДПС, където беше направен опит за покушение срещу Ахмед Доган. В интервю за Дарик Дал, който беше изключен преди две години от ДПС и създаде през декември Народната партия "Свобода и достойнство" подчерта, че оттеглянето на Доган е само привидно - като почетен председател на ДПС той щял да има по-голeми правомощия, без обаче да носи отговорност. „Имахме Боянски сараи, сега имаме и Боянски султан. И той без да се появява, ще управлява с фермани", каза още той.

„Един агент смени друг, но агент Сава кара влака", допълни Дал, като призова за лустрация и за това хората с агентурно минало да не бъдат допускани до взимането на управленски решения в страната.

Касим Дал отхвърли връзката, която се прави между нападателя на Доган - Октай Енимехмедов и неговата новосформирана партия.

Към вас и новата партия „Свобода и достойнство" бяха насочени въпросите за това кой е Октай Енимехмедов. Проверихте ли, той ваш член ли е?

Наистина той е бил на нашия конгрес, бил е между гостите, няма го в списъка. За нас беше много важно да проверим дали е в тези делегати, които са били на конференцията. Няма го сред тези 1015 души. Също така ние в Софийски градски съд подадохме над 5000 членове на партията с подписани декларации. И там го няма. Така че той не е наш член, нито е бил делегат на конгреса. Участвал е, явно с някой от гостите е влязъл. Но е присъствал на конгреса.

Вие лично познавал ли сте го? Някой от вашите хора обади ли ви се след случилото се, да ви каже „А, бе, познавам го това момче".

Никой не ми се обади. Вече в неделя видяхме и документите от конгреса. Познаването е дотолкова - като образ го знам, сещам се, но нямам с него връзка. Това е истината.

Как си обяснявате обаче това поведение на това момче? Мнозина казаха ето, речите, вашата формация, обявеният курс срещу ДПС може да са провокирали това негово действие.

Не, аз не смятам, че ние като политическа сила имаме нещо общо с това деяние. Още повече ние преди две години заявихме нашето отношение към лидера на ДПС и въобще към кастата, която управлява ДПС, съвсем открито. Вървим по нашия път. Никога не сме изповядвали противопоставяне и насилие. Правим политика. И точно по нашия пример трябва да се прави политика, а не с такива действия.

Кой ви направи обаче тази лоша услуга? Вашето лично обяснение, защото така или иначе сега и към нас се задават тези въпроси.

Вижте, винаги съм казвал и вярвам в българските служби и българските институции. Нека те да си свършат работа и тогава да коментираме нещата. Виждате първите емоции какви бяха. Нека да бъдем наистина внимателни в изказа си, защото всичко това, което се случва, показва, че в България няма авторитети. Има хора, които с безнаказаността си, с изказа си, с наглото си държание, бих казал, доведоха нещата до тук. Ние още навремето предупредихме, че такива неща могат да се очакват, не точно такъв случай. Знаете, че с нас се случиха тези неща, когато ние бяхме изключени от ДПС. Нашите активисти бяха бити на митинг в Джебел само за това, че си позволиха да издигнат един плакат „Вън агентите от ДПС". Същото стана и в Исперихско, Демир баба. Нашият активист беше ударен, със счупен нос.

Тогава не го забелязаха, но сега всички социални мрежи се възмущават на този побой.

За съжаление, тогава не беше толкова пред очите на цяла България и бих казал, на целия свят. Аз тук не обвинявам журналистите. Обвинявам хората, които оставаха тези неща безнаказани. Това са прокуратурата и следствието.

За този побой, който последва върху Октай Енимехмедов, трябва ли да все пак да бъде потърсена отговорност на тези хора?

Прокуратурата трябва да си свърши работата. Но видяхте ли какво озлобление има у тези хора? Аз не искам да си помисля какво може да стане колкото повече приближат изборите. Затова призовавам всички да бъдем много внимателни и в изказа си, и в действията си. Едното внушение на тези действия е страх. Аз не говоря някой да се страхува. Напротив, трябва да бъдем толерантни, трябва да бъдем отговорни политици.

Ако обаче преди три години на национален форум нещо подобно се беше случило, вие сигурно щяхте да бъдете на трибуната. Щяхте ли да скочите да защитите лидера?

Категорично, аз бих защитил човека. Най-ценното нещо и тук това трябва да кажем, че лидерът на ДПС е жив и здрав. Аз винаги съм бил против насилието и особено против посегателството върху живота на човека.

Добре, но от няколко дни в социалните мрежи преобладава мнението за инсценировка. Всички можем да кажем: службите трябва да си свършат работата. Но доколко на вас това ви прилича на инсценировка?

Най-важното е няколко въпроса да получат отговор. За съжаление и службите и бих казал, тук и ДПС закъсня. Те, както винаги, са се оглеждали в пъпа си. Те говорят за пожизнен почетен председател. Това ми звучи като избиране на цар или посочване на цар, монарх. Те с това се занимават, вместо да кажат. На един въпрос има да се отговори. Винаги тези трима или четирима охранители на Доган са около него. Къде бяха тези хора? Оставете всичко друго - защо такъв режим на пропускане, всичко, но най-важното е къде бяха тези хора, личната охрана на Доган. Мисля, че за това няма никой обяснение. Ако се дадат отговори на тези въпроси, за цялата българска общественост ще стане ясно как стоят нещата. Но тук искам да припомня приказката за лъжливото овчарче: един път лъжеш; втори път лъжеш; трети път правиш някакъв друг сценарий; накрая това се получава - даже и да е истина, никой не ти вярва.

Говорите за заплахите за живота на Доган?

Говоря въобще за действията на този човек, защото той е вече за съжаление. Но факт е, че той е най-пазеният политик в България.

Все пак коректно ли е да се употреби терминът опит за политическо убийство в случая, при условие че става дума за газов пистолет?

Аз вчера чух и приемам другата формулировка, мисля, че от ДСБ излезе, че това е политическа провокация. Нищо друго не е.

Кой печели от тази политическа провокация обаче? Това е големият въпрос.

Ако питате за нас като политическа сила, ние нищо не печелим. Напротив, правят се внушения едва ли не, че ние общо имаме. Няма такова нещо категорично. Който ни познава, никога не би помислил, че даже може да ни мине през глава такова нещо. Но най-лошото е, че това показва липсата на авторитети в политиката, че наистина политиците трябва... Защото ние сме виновни, че нещата стигнаха дотук.

Появи се и една версия, че може би зад всичко това стоят и онези хора, които нямат интерес Доган да се оттегли от председателския пост в ДПС.

Забравете, че Доган се е оттеглил от политическия пост. Това е поредният цирк. Извинявайте, как да ти вярват хората, когато формулираш за първи път в партийното строителство, аз не знам друг такъв случай, да кажеш пожизнен почетен председател, който виждате ли ще има последната дума при реденето на листите, ще има последната дума при външната политика, която ще се води от партията, който ще има последната дума за коалиция евентуално. Напротив, по-големи правомощия се дават на този човек, без да носи отговорност. Знаете, че този човек никога не е носил отговорност. Той винаги е бягал. Даже и като мандатоносител не е бил в изпълнителната власт. И аз тук в кръга на шегата искам, защото поне така за пред хората един агент смени друг, искам да кажа, че агент Павел може да бъде само председател - дали на ДПС, или на ТКЗС - не знам, но агент Сава или Сергей кара влака и как беше... „И от тук до края на света" - имаше една такава песен.

Лютви Местан е само формален председател и той ще изпълнява...

Сами си го признаха, аз нищо против нямам, но това беше. Ние като Народна партия „Свобода и достойнство" не смятаме с тях да се занимаваме. Напротив, изграждаме структури във всички 31 избирателни района. Това ще се случи до края на януари. Клубове създаваме. Вече имаме в една трета от общините създадени клубове и готовност наистина във всички 264 общини до края на февруари - средата на март да ги създадем. Наистина е много амбициозно, но ще се постараем това да стане. Истината ще бъде на изборите. Вече българската общественост трябва да спре да се занимава с тези хора. И аз искам да призова наистина след и тези действия - уж това голямо очакване за промяна в ДПС, ние едно трябва да разберем: наистина трябва да подемем кампания за лустрация на тези хора, агентите на ДС. Иначе още сто години няма да се отървем от тези хора. Не е късно, трябва да има лустрация за тези хора. Тези хора не трябва да участват в политическия живот на страната, не трябва те да вземат решенията.

Казвате, че на избори ще дойде истината, обаче мнозина казват, че сега това ще сплоти, консолидира голяма част от електората на ДПС, ще им даде повече енергия.

За съжаление това донякъде е така, особено в по-възрастните хора над 60-65 години. Млад човек аз поне не виждам от нашите разговори кой може да повярва в това. И на нас ни предстои много повече работа, за да обясним на по-възрастната част от населението, че нещата не са така, както се виждат, а истината е друга. Истината е, че с години тези хората са си играли с техните вярвания и мечти. Лидер, който казва, че се бори за демокрация, за права и свободи, една дума няма за тъмната част на живота му, когато са променяни съдби на хора, когато са разплаквани майки. Пак се измъкна, както се казва, по търлъци да бъде героизиран, да бъде чист. Не, няма да стане. Един ден той трябва да се изправи и да отговори на всички тези въпроси. Време е и това трябва да стане на избори хората да се определят: дали ще продължат да подкрепят тези аз ги казвам зли демони на България агентите на ДС, или наистина ще заложим на млади хора, хора, които не са обременени, не са обвързани, не са зависими.

На предишната конференция беше ли възможно оттеглянето на лидера под прикритието почетен председател? Коментираше ли се този сценарий? Защото не само на предишната, но и на по-предишната Доган направи това послание, че времето на този лидер изтича, че трябва да има някаква промяна или това не беше искрено послание?

Аз съм един от създателите на ДПС. Може би съм един от хората, които най-добре го познават. Той още през 1990 година, на 4 януари във Варна, като поемаше лидерството, каза, че го прави за една година, че той ще се занимава с наука. Да, искахме много да е той. Наистина всички, които бяхме на учредителното събрание във Варна, 33-ма души единодушно него издигнахме и подкрепихме. Но това му бяха желанията. И от тогава на всяка конференция той този номер го правеше. Това е в манталитета на тоталитарно мислещите хора. Ако сте чели биографиите на тези личности, те даже в себе си се съмняват. Те се съмняват в сенките си и с това винаги подлагат най-близките си хора на изпитание. И който се обади и каже да, време е да си ходиш, първо неговата глава пада, а той си остава.

Сега някой му напомни, че трябва да си тръгне? Закъсня ли?

Много закъсня. Той трябваше много отдавна да си тръгне. Пак казвам, той не отговори на много въпроси, държеше се нагло с тези изказвания. За съжаление такъв имидж лепна не само на себе си. Ако е само за него, няма проблеми, но знаете, че по-голямата част от етническите турци членуват в тази партия, той лепна петно на всички тези хора и това е най-лошото. Извинявайте, той не ходи на работа. И за съжаление това за всички се отнася - така излиза. Той лъже, той е корумпиран. За какво става въпрос? Не са това етническите турци, които живеят в България. Напротив, те са много честни хора. Но под знака на това да не се разделяме, да бъдем единни, ето до тук доведохме нещата. И аз неведнъж го казвам - и аз нося отговорност за тези неща. Но аз имах смелостта и го правя убедено - трябва да променим всичко това. И това, което видяхте, тази грозна картина... На побоя, да, за съжаление дерибейте по места точно така действат. Ние всички заедно трябва да ги пенсионираме - и Първанов, и Доган, и Костов, както казвам аз.

Оттеглянето му в сянка обаче ще отвори казват действия за коалиции - вляво, вдясно, ДПС да стане по-желан партньор.

Но нали това обяснихме: това не е нищо, това не е оттегляне. Има по-големи правомощия, без да носи никаква отговорност. Отговорността ще носи паленцето, съжалявам, че така се изразявам, агент Павел. Точно така стана - имахме Боянски сараи, сега имаме и Боянски султан. И той без да се появява с ферманиум ще управлява. Самите те на пресконференция - от уважение ги гледах, самите те казаха „аз съм председател, ама лидерът е той".

Когато се говори за сценарии, един от лансираните сценарий, а това е важно да бъде коментирано, беше, че турските служби стоят зад тази атака.

Това са смешни неща. Вижте, има две партии в България, които са свързани като скачени съдове. Видях, аз даже не искам да ги коментирам...

За Волен Сидеров говорите?

Да. Видях пресконференцията в новините думите на лидера на „Атака", това са смешни неща. Недейте сега - световна конспирация, турски служби... Хората толкова много проблеми си имат, а ние се занимаваме сами със себе си. И затова за тези 23 години до това дередже стигнахме - хората са на ръба на оцеляването. Защо? Защото ние се занимаваме само със себе си. Затова няма авторитети и доведохме нещата до тук.

Не, попитах ви за Турция, защото чак президентът на Турция писа телеграма на Доган.

Не, това е съвсем нормално и е в протокола. Аз не виждам нищо....

Турция изрази тревога от случилото се.

...нищо обезпокоително в това. Напротив, за да няма напрежение, може би добре е това да стане. Все пак става въпрос за лидер на политическа партия. И аз съм убеден, че дано да не се случва, но за всеки лидер на политическа партия, пак казвам, пази боже да не се случва, но ако в съседната държава... Защо да не... Още повече по-голямата част от етническите турци са членове и подкрепят тази партия.