Исмаилов: Три дни не съм спал за дипломата
Исмаилов: Три дни не съм спал за дипломата / снимка: www.dksi.bg

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е разпитвала кандидатът на ДПС за комисията по досиетата Орхан Исмаилов относно дипломата му по право от Великотърновския университет заради съмнения, че изнесеният център на университета в София, където е завършил, е нелегитимен.

Позицията на Исмаилов пред Дарик:

Кога наистина е издадена вашата диплома за магистър по право?

Ами, предполагам, че 2007 година, септември ли беше… Държавните ми изпити бяха юни–юли, доколкото си спомням, август ми беше последният и мисля, че октомври месец я получих, пък не знам кога точно е издадена.

Имате предвид 2006 година?

Сега сме 2007 г., нали така? Значи 2006 година, преди три–четири месеца.

А как за четири години завършихте магистратура по право?

Има такъв момент, когато даден студент завършва семестриално с отличие… аз бях на индивидуален план, теглил съм изпити напред, разбирал съм се с преподаватели и съм се явявал. Има ги всички неща, предполагам, има ги протоколите. Вие сте хората, които имате право да проверите. Аз как да ви обясня как съм го завършил?! Има и един друг момент, който е личностен между народен представител, който ми зададе този въпрос. Той отдавна води битка с Великотърновския университет, лично с ректора на университета, доколкото съм запознат. Това са междуличностни отношения, които рефлектират други лица, завършили по един или друг начин този ВУЗ. Но с чиста съвест бих казал, че съм го завършил. И въпреки това ме боли, когато чувам такива неща, защото има доста хора, завършили моя випуск, свидетели, когато съм се явявал на държавен изпит. Аз лично съм се явявал и ми е било толкова тежко. Даже си спомням за последния изпит не съм спал три дена, понеже имахме Европейска комисия, след което имахме и семинар и аз въпреки всичко стоях и се явих. Отидох и го издържах. Когато някои говорят за тези неща, не знам какво влагат, но нека да не говорят. Нека да проверят и тогава да говорят.

Вие в изнесен център в София на Великотърновския университет ли завършихте?

Да, понеже когато ме разпределиха в София, в същото време аз бях започнал в Търново, но като разбрах, че тук има такъв център и понеже отбягвах пътуванията, за да ми е по-лесно, тук съм го завършил, но дипломата ми е от Великотърновския университет.

Изнесените центрове на този университет бяха обявени за незаконни от Върховна касационна прокуратура. Имаше препоръка да бъдат закрити. Притеснява ли ви това? Мислите ли, че дипломата ви е легитимна?

Аз мисля, че дипломата ми е легитимна, но мен по принцип не ме притеснява нищо. Ако се съмнявам в себе си, ако аз се притеснявам, че дипломата ми е фалшива, вие как мислите, аз съм човек, който работи... Аз да дам една невярна информация, това означава, че аз съм по един или друг начин уязвим. Бих ли си дал дипломата и да обявя сега пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, като знам в същото време, че всичко подлежи на проверка, като знам методите за проучване, които и сегашната ми работа ги изискват. В закона никъде не пише какво образование трябва. Пише само, че трябва да е висше. Нито пише, че трябва да е юридическо, нито пише, че трябва да е магистър по национална сигурност, но аз давам това, което съм завършил и мисля, че съм го заслужил. Така че, ако някой провокират дадения момент и използват ситуацията, това си е техен проблем. Аз на тях само мога да им пожелая успех.

Представител на мнозинството ли беше това?

Да ви кажа честно, беше депутат, който е член на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, но не го познавам лично.