Говорителят на външния министър на Израел: Иран спонсорира атентати срещу Израел по цял свят
Говорителят на външния министър на Израел: Иран спонсорира атентати срещу Израел по цял свят / Reuters
Иран спонсорирала атентати срещу Израел по цял свят
55427
Иран спонсорирала атентати срещу Израел по цял свят
  • Иран спонсорирала атентати срещу Израел по цял свят

Още в първите часове след бомбения атентат на бургаското летище, който отне живота на седем души и рани повече от 30, военният министър на Израел Ехуд Барак излезе с публично изказване, че „всички сведения" сочат към ливанската организация Хизбула и режима в Иран. След него израелският премиер Бенямин Нетаняху пък добави, че „Израел ще отговори твърдо" на извършителите.

Всичко това беше заявено преди да има каквато и да било яснота в публичното пространство за атаката в България. Дарик реши да потърси обяснение защо в Израел са толкова сигурни в твърденията си и как възнамерява да процедира оттук нататък Тел Авив спрямо Иран, имайки предвид все по-изострящата се международна ситуация.

Отговори на тези въпроси Дарик потърси от говорителя на израелския премиер Бенямин Нетаняху Марк Регев и говорителя на външния министър на Израел Авигдор Либерман:

Марк Регев - говорител на премиера Бенямин Нетаняху:

Според премиера Бенямин Нетаняху всичките следи сочат към Хизбула и към Иран. Защо тези следи бяха разпознати постфактум?

Нашата процедура е да публикуваме общи съвети за израелски граждани, които ще пътуват в чужбина в уебсайта на правителството. Такова предупреждение, че има опасност от атентат на Хизбула, стои на сайта от известно време насам. През последните месеци сме видели подобни атентати в няколко държави. Прав сте, че предупреждение специално за България нямаше, и ще разучим защо сме изпуснали тази заплаха.

В случая, терористите бяха успешни в България, което е неприемливо за нас. Ще си съдействаме с местните власти, за да предотвратим подобно нещо в бъдеще. Военният министър Ехуд Барак призна, че макар и през последните няколко месеца успешно да сме предотвратявали нападения срещу цивилни, в конкретния случай имаме пропуск.

Пол Хършън - говорител на външния министър Авигдор Либерман:

Откъде можете да сте сигурни, че именно Хизбула са отговорни за атентата в България? Какви са въпросните „следи", които според премиера Нетаняху недвусмислено сочат към тях?

Има една много ясна последователност в стила и изпълнението на атентатите на Хизбула. Почти веднага след извършването му успяхме да свържем наличната информация. Но не се съмнявайте, че ако предварително имахме някаква по-конкретна информация, щяхме да я споделим.

Какви мерки ще вземете след този инцидент?

Както знаете, преди дни имаше опит за атентат в Кипър. Ние си взимаме поуки отвсякъде. За съжаление в България не бяхме успешни. Но, като цяло, от всички случаи се учим - и от успехите ни, и от провалите.

Кой ръководи работата около ДНК-пробите на предполагаемия убиец? Кога можем да очакваме резултати?

Както казаха вашите политици, това е нападение и срещу България. Като цяло обмена на информация между Израел и България е много положителен. Затова бих предположил, че този процес е общ. Самият ДНК-тест не е някаква сложна процедура, и двете страни могат да го извършат, но сътрудничеството в случая е по-важното, и то е на много високо ниво - и в обмена на информация, и в разследването, и от медицинска страна.

Имате ли предположения за това кой може да е извършителят? Имаше слухове за конкретна личност в медиите.

Въпросният шведски гражданин, за когото се говореше в медиите (бел.ред. - Мехди Гезали), е прекарвал време в американския затвор в залива Гуантанамо в Куба. Ние по начало не бихме заподозрели този човек, защото в Гуантанамо се държат предимно заподозрени, свързани с Ал Кайда, която е сунитска организация; Хизбула е шиитска. Идеологически погледнато може да се каже, че двете организации са вражествено настроени една към друга, въпреки че и двете също така считат Израел за техен общ враг. Да, случвало се е да си сътрудничат в дадени атентати срещу западни цели, но това е сравнително рядко. Разбира се, не го изключваме като вариант, защото, както казах, с всеки следващ случай научаваме по нещо ново.

Много политолози из целия свят, включително и в израелския вестник Аарец, коментират, че Израел само си търси оправдание да нападне Иран. Справедливо ли е да се каже, че Бенямин Нетаняху доста избързва със своите упреки срещу Хизбула и Техеран?

Не, в никакъв случай. Премиерът разполага с необходимата информация, когато казва това. Но нека най-напред кажа, че никой в международната общност няма нужда от „оправдание". През последните месеци Иран ясно е показал своите намерения чрез цяла серия терористични нападения срещу цялата международна общност. В Израел, Азербайджан, Грузия, Индия, Тайланд, Кипър, Кения. Всичките тези държави са доказали, че Иран е извършил атентати срещу тях. Международната асоциация за атомна енергетика (МААЕ) също казва, че Иран има явни намерения за производството на ядрени оръжия. Същевременно обаче всички държави, включително Израел, ясно са казали, че не желаят да бъдат въвличани във военни действия срещу Иран. Относно атентата в България ние сме казали, че ще направим всички усилия да бъдат намерени виновниците и да има правосъдие.

Всички тези случаи, които изброихте, наистина ли е „доказано", че са дело на Иран, или това е просто мнение на Израел? И от Международната асоциация за атомна енергетика наистина ли толкова директно са упреквали Иран?

Нека изясня. Това са два отделни въпроса. Никой не е казал, че Иран в момента строи ядрено оръжие, а че има такива намерения. Навлизаме малко в лингвистични нюанси, но всички са съгласни с това - Европейският съюз например наложи своето ембарго за ирански нефт точно заради това, има и около шест резолюции на Съвета за сигурност на ООН, пак предизвикани от това. Дали в Иран вече са взели политическото решение да построят въпросното оръжие, вече е друг въпрос. Но в държавите, които по-рано изброих - самите те са казвали, че Иран има пръст във въпросните атентати. Друг е въпроса как всяка една държава ще реши да реагира, но има едно общо съгласие, че Иран спонсорира атентати из света срещу Израел и срещу израелски граждани. И българите казахте същото.

Българските министри са казали, че е свързано с Иран, така ли?

Не знам. Питайте тях.

Неутралният наблюдател вижда всичките тези атентати, уж дело на Иран, но също така вижда и всичките атентати в Иран, при които умират ирански военни, учени и политици, за които Техеран обвинява Израел. Реалистично ли е неутралният наблюдател да повярва, че вие сте пасивен потърпевш, а Иран - агресор?

Вижте. Има слухове за Израел, за Америка, за други държави. Но не съм виждал каквито и да било конкретни доказателства за атентатите в Иран. Нека сложат доказателствата на масата!

Може ли все пак да се каже, че се провежда една „засенчена война" между Израел и Иран, както я наричат медиите?

Не знам как бих я определил. Според мен няма нищо „засенчено" в отношенията на Иран спрямо Израел. Това са явни провокации срещу Израел и срещу Запада. Атентатът в България „засенчен" ли беше? Реални хора бяха убити, включително един български гражданин. Що се отнася до нашето отношение към Иран, наричайте го както желаете. Не бих казал, че е конкретно между Израел и Иран, по-скоро между международната общност и Иран.

Знаете ли подробностите покрай опита за атентат през януари, при който ваш колега от Израел предупреди България за подозрителен пакет в автобус, предназначен за израелски туристи?

Подробностите не ги знам. Със сигурност подобни инциденти са много повече, но не се оповестяват от разните агенции, които са ги открили, за да не си разкриват тактиките. Според мен това, което е последвало, е, че хората от Хизбула, за които се предполага, че са пратили колета, са анализирали случая и са подобрили своята тактика. За мен лично има последователност между двата случая. Когато се свързахме с човека, подал оригиналния сигнал през януари, шефът на сигурността в транспортното министерство в Тел Авив Дани Шенар, той потвърди, че в намерения тогава пакет не е имало бомба.