Главно мюфтийство: Ние не се съмняваме в нито един български мюсюлманин
Главно мюфтийство: Ние не се съмняваме в нито един български мюсюлманин / БГНЕС, архив
Говорителят и главен секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов
55348
Говорителят и главен секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов
  • Говорителят и главен секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов

След като бившият шеф на израелското бюро за борба с тероризма Ницан Нуриел заяви, че не е изключено Хизбула и Иран да са наели български мюсюлмани за атентата, Дарик потърси главното мюфтийство за коментар.

Говорителят и главен секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов обясни, че и като институция, и като мюсюлмани те винаги са отричали и порицавали тероризма по най-жестокия начин.

Тероризмът по никакъв начин не може да бъде част от мюсюлманския начин на живот, обясни Ахмедов.

Ето какво каза още той за Дарик:

Преди всичко Главно мюфтийство изказва съболезнования към близките на загиналите на бургаското летище. Пожелаваме им силно търпение. Нито един терористичен акт не може да бъде одобрен. Терорът заплашва святата човешка ценност, каквато е животът, по никакъв начин в една вяра, религия, общност не би могла да бъде възприета. Още повече през последните години това е световна заплаха. Ние жестоко осъждаме подобни актове. По никакъв начин не смятаме, че те са начинът, по който трябва да се действа в съвременния свят.

Според официалното становище от Израел Иран или Ливан са наели български мюсюлмани за атентатори?

Позицията на Главно мюфтийство е категорична, че ние не се съмняваме в нито един български мюсюлманин и той да бъде терористичен деец. Още повече, че подобен вид съмнения са по-скоро медийни инсинуации на дадени личности, отколкото действия на българските мюсюлмани. Не смятаме, че който и да било български мюсюлманин би могъл да предприеме подобно действие, защото преди всичко ислямът е религия на мира и забранява самоубийството като начин на смърт. Уповавайки се на този принцип и на този канон на исляма, нито един истински мюсюлманин не би предприел подобни действия. Изключваме подобни хора да са мюсюлмани.