Гайдарски: Да си министър е мъчение
Гайдарски: Да си министър е мъчение / cнимкa: Sofia Photo Agency

Нямам никакви основателни причини да мисля, че съм освободен заради това, че в нашето министерство имало корупция. Защото ако има някое министерство, за което бих твърдял категорично, че няма никаква корупция, че сме ликвидирали корупционните елементи и действия, това е Министерството на здравеопазването. Това го знаят всички.

Чухте ли се с вашият наследник – проф. Евгений Желев? Какво му казахте?

Не сме се видели още. Аз още съм си министър и съм си в кабинета и работя. След като гласува парламента решението, тогава ще бъде вече смяната.

Ако ви потърси за съвет, какво бихте му казали? Къде да насочи вниманието си?

Ние сме се срещали с него. Каквото е необходимо ще му кажа всичко.

Има ли нещо в работата ви, за което да съжалявате, да смятате, че сте сгрешили?

Не, това всеки може да попитате, особено директорите на болници. Може да запитате всеки от директорите на дирекции в министерството и ще видите за какво става въпрос.

Връщате се в парламента зад депутатската банка.

Да, аз съм като депутат избран за министър. След като не съм министър, аз съм пак депутат.

Малко тъга няма ли, че се разделяте с този пост?

Не, тъга може да има само, че тук има много хора, с които работихме заедно и които ми имат доверие. Иначе, за какво, да тъгувам за министерския пост – изобщо не ми пука от тая работа. С удоволствие ще напусна този пост, защото да бъдеш министър в днешно време е направо мъчение. Хората не те разбират дори когато правиш нещо добро, нещо извънредно, дори когато жертваш времето си и работиш изключително честно и почтено. Хората не те разбират. Знаете какво направихме в здравеопазването. Дадохме заплати на сестрите, които бяха изключително ниски. Когато аз дойдох бяха 180 лева, сега вече гонят 400 лева. Миналата година увеличение с 30 %, тази година с още 20 %, от юни месец е планирано още с 10 %. И въпреки това хората са недоволни

Какво остава и трябва да се случи в областта на здравеопазването в оставащата година до края на мандата на управлението.

Остават доста неща, защото имаше много неща, които трябваше да се случат. Аз се надявам, че екипът, с който съм работил, почти целият ще си остане. Ние се разбрахме с тях, че тези неща. Които са планувани, трябва да бъдат завършени, в никакъв случай не трябва да има обструкция и всичко трябва да бъде завършено до края на годината или следващата година. Много неща в болничните заведения, в структурата на болничните заведения, в заплащането на хората, за финансиране на болничните заведения и т.н.

С един заместник-министър ли смятате, че ще се раздели вашият досегашен политически кабинет при вашият наследник?

Не съм се интересувал. Аз мисля, че моите заместници, всички заслужават да си останат на местата. Проблемът вече не е мой, а е на министър-председателя.

Нещо, което искате да кажете на хората, с които досега сте работили, на хората, които са недоволни от системата на здравеопазването.

На хората, с които съм работил, само огромна благодарност, защото те ме разбраха и сме работили в един екип и създадохме страхотен колектив. Не знам дали има изобщо в друго министерство такъв екип и такъв колектив като в Министерството на здравеопазването.

А на пациентите?

На пациентите да бъдат по-доброжелателни, да вярват в това, което се прави за тях. Особено от страна на самото министерство, затова защото ние сме се грижили преди всичко да подобрим качеството, да издигнем диагностично-лечебната дейност, да дадем повече здраве на хората. Това, което се пишеше по вестниците, са до голяма степен измислици на хора, които не мислят добре за здравеопазването.

Връщате ли се на операционната маса вече по-често?

Сега ще имам възможност да оперирам по-често. Досега оперирах всеки вторник, но сега ще мога да го правя по-често. Това е нещото, което винаги съм искал да правя.