Емил Кацаров не очаква осъдителна присъда срещу цар Киро за отправяните заплахи
Емил Кацаров не очаква осъдителна присъда срещу цар Киро за отправяните заплахи / БГНЕС
Емил Кацаров не очаква осъдителна присъда срещу цар Киро за отправяните заплахи
45257
Емил Кацаров не очаква осъдителна присъда срещу цар Киро за отправяните заплахи
  • Емил Кацаров не очаква осъдителна присъда срещу цар Киро за отправяните заплахи

Кирил Рашков едва ли ще бъде наказан с осъдителна присъда, затова, че е отправял смъртни заплахи. Това заяви в интервю за Дарик разследващият журналист Емил Кацаров, който преди година бе нападнат и заплашван с убийство от фамилията на цар Киро. Нито една от жалбите срещу Кирил Рашков през годините не е приключила с образуване на производство. Само делото на Емил Кацаров, което беше гледано в Районния съд в Пловдив, завърши с условна присъда и 3 хиляди лева глоба за внука на Кирил Рашков - Георги Рашков. Емил Кацаров заяви, че преди година, когато цар Киро го заключи в къщата му, полицаите, които са го придружили, са се страхували от него и не са му осигурили защита. Кацаров е правил разследване за имотното състояние на Кирил Рашков.

Ти си един от потърпевшите от цар Киро. Оказва се, че въпреки толкова много жалби и преписки срещу него, има само една осъдителна присъда и тя е по твоето дело. Какво се случи тогава?

Делото е за отправени заплахи към живота ми, за неправомерно задържане, не точно отвличане, хулигански действия спрямо мен от страна на неговия внук Георги Рашков. Спрямо самия Кирил Рашков не бяха повдигнати обвинения по моя случай. На 16 август м.г., правейки разследване за имотното състояние на Кирил Рашков и напрежението, което вече се беше формирало между местни жители и неговия клан, посетих с. Катуница. След като заснех имот извън селото, автомобилът ми беше препречен от Кирил Рашков и неговия автомобил, при което се появиха негови пазванти, отнеха ми касетката, принудиха ме против волята си да го последвам в къщата му в Катуница. Това стана пред очите на пристигналите на мястото полицаи, които ме посъветваха да отида с Рашков, за да се изясним в дома му. В продължение на 2 часа бях в тронната зала на цар Киро, като неговият внук се опита да ме удари, отправи смъртни заплахи, че ще ми отреже главата. Благодарение на бързата ми намеса и чувството ми за самосъхранение, не пострадах.

Не е ли странно, че полицаите те посъветваха да отидеш с Кирил Рашков и те са били през цялото време там?

Странно е. Мисля, че ги беше страх да не се случи нещо с тях, защото отиват на негова територия. Това беше парадоксалното, че в продължение на 2 часа двама патрулни полицаи не успяха да го предумат да ме пусне, да ми върне касетата, която ми взе абсолютно противозаконно. Пред тях той продължи да говори глупости, заплахи, които отправяше. Намесиха се висши полицаи от София, след като моите шефове разбраха какво се е случило, докато беше скандалът на пътя, когато ми препречиха пътя, аз успях да им звънна и им казах, че са ми отнели касетата и ме задържат. Ако трябва да съм честен, тогава Кирил Рашков призна вината си, осъдиха го по бързата процедура на 3000 лева глоба.

Заплашваше ли те след това или по време на самото дело?

Преки заплахи не съм получавал. При един от разпитите се засякох с негови роднини и си разменихме реплики, имаше лека заплаха, но нямаше нищо конкретно. Не исках да раздухвам нещата, за да не пострадат невинни хора, както в последствие пострадаха.

Правеше разследване за имотите на Кирил Рашков?

Да, за този прословут имот от 86 дка общински земи, които той противозаконно беше оградил и беше превърнал в частен зоопарк. Имотът му беше отнет в полза на общината. Моят случай провокира властите да действат, защото 10 години никой нищо не беше направил. Аз исках да започне цялостна проверка на имотите на Кирил Рашков, източниците на доходи. Въпреки че беше обещано, че ще бъде направено, това не беше направено в продължение на година и убийството на Ангел Петров провокира нова проверка.

Смяташ ли, че като приключи започналата проверка, ще му бъдат повдигнати обвинения?

Смятам, че за убийството той няма да бъде потърпевш, а косвено, за да успокоят общественото напрежение, може да му отнемат някой от имотите, но след дъжд - качулка.

Пази ли го някой - държавата, полицията?

През тези 20 г. той е поддържал топли връзки с много хора от властта и може би те се притесняват от това, че ако тръгнат срещу него, той ще разкаже някои нелицеприятни неща от кухнята на взаимоотношенията между ромските барони и управляващите - при купуването на гласове, при търговията с влияние. Толкова години да не бъде обезпокояван от държавните институции, всички знаят, че той е производител на незаконен алкохол, че кланът му се занимава с джебчийство, търговия с наркотици, проституция, никой не го закача с нищо, значи има голяма протекция на висше ниво.